Nytt tak i 7 trinn

Er du helt sikker på at du har orden på arbeidstrinnene når du skal gå i gang med å planlegge et nytt tak? Her kan du se hva du skal være oppmerksom på!

Vi sier ikke at det er et umulig prosjekt, men det krever i en viss grad respekt for arbeidstrinnene og at du vet hva du lager.

Det beste rådet vi kan gi deg er å leie en tømrer til å lede prosjektet, eller i det minste rådgi deg om hvordan prosjektet henger sammen. Det er masse av oppgaver du selv kan være med på, som for eksempel å ta ned det gamle taket, rydde opp og bære nye materialer opp på huset. Og det er nettopp her det er masse penger å spare.

Vanskelighetsgrader ved forskjellige tak

Fjerning av det gamle taket og opprydding både før og underveis, er noe av det du som selvbygger kan spare mye penger på. Deretter er besparelsen avhengig av hvilket tak du ønsker deg, og hvor komplisert takkonstruksjon huset har. Her viser vi en rekke eksempler på taktyper du fint kan legge selv, hvilke som er litt vanskeligere, og til slutt de du bør overlate til fagfolkene.


PLATETAK
Å legge lette/mellomtunge takplater, enten stålplater eller fibersement, er en ganske grei jobb for en hendig gjør det selv-er.


TAKBELEGG
Nytt takbelegg oppå gammelt er enkelt. Vil du kle et nytt tak, bør du dog søke profesjonell veiledning, for det er viktig at konstruksjonen kan puste.

⚠️
DECRA
En flott takløsning som mange bruker. Platene ser ut som de er enkle å legge, men det krever faktisk riktig teknikk å legge dem ordentlig.

⚠️
TAKSTEIN
Klassisk teglstein eller betongstakstein krever grundige forberedelser og presisjon. I tillegg skal du vite om huset tåler vekten av det nye taket.


TAKBELEGG MED LISTETEKKING
Det ser kanskje enkelt ut, men å legge et takbelegg med listetekking slik det blir helt bra, er faktisk vanskelig.


SKIFERTAK
Vil du ha et flott skifertak, bør du la fagfolk legge det. Steinene gir ingen justeringsmuligheter, og små høydeforskjeller gjør leggingen vanskelig.

1. Søk hjelp og kunnskap

Første skritt i prosjektet er å få hjelp med alt du er usikker på, eventuelt å leie inn hjelp fra håndverkere. Få hjelp fra noen med erfaring fra å legge tak. Skal du bare ha teoretisk hjelp, ikke praktisk, kan du få mye hjelp hos enkelte byggvarehus.

VERDT Å VITE:
Ikke alle tømrere vil godta bare å gjøre deler av jobben med å legge det nye taket. Men hvis du avtaler at du river og rydder, og at fagfolkene tar leggingen, så er nok de fleste med.

2. Undersøk takkonstruksjonen

Den gamle og underliggende takkonstruksjonen skal undersøkes og kanskje forsterkes eller repareres før du setter i gang med leggingen av det nye taket. Det er også etter den innledende gjennomgangen av taket at den nye takkledningen skal bestemmes og bestilles, sammen med eventuelle sløyfer, lekter og annet.

VERDT Å VITE:
Alle takkledninger leveres med spesifikke produktdata og -veiledninger somskal følges. Legger du for eksempel en kledning på et tak som er flatere enn kledningen er godkjent forsvinner alle garantier.

3. Lei et stillas, og ha overdekkingen klar

Glem den gamle stigen. Du skal bære sløyfer, lekter og takkledning opp og ned i dagesvis, og da skal du jobbe sikkert! Sørg også for en overdekking, for eksempel presenninger, hvis det plutselig kommer et kraftig regnvær.

VERDT Å VITE:
Leier du et byggstillas, er de ikke flyttbare etter at de er satt opp. Vil du ha muligheten til å flytte stillaset rundt, skal du leie deg et rullestillas. Husk også at du skal sette opp stillas på gavlveggene til huset, slik at du også er sikret mot å falle ned der.

4. Fjern det gamle taket

Før du fjerner det gamle taket, skal du vite hva slag tak det er snakk om. Er det gamle fibersementplater, kan det hende de inneholder asbest (ble forbudt i 1980). I så fall skal de håndteres som spesialavfall, og leveres på et egnet deponianlegg.

VERDT Å VITE:
Det er en fordel hvis du kan skifte én side av taket om gangen. For det første bevarer konstruksjonen litt av styrken mens du legger nytt tak, og for det andre er det raskere kun å dekke til én side av taket hvis regnet kommer.

5. Forbered underlaget

Avhengig av hvilken type nytt tak du velger å legge, skal underlaget klargjøres etter takprodusentens anvisninger. Det skal for eksempel kanskje legges nytt undertak, sløyfer og lekter, monteres vindskier, takfotbeslag, fuglesperre, nye takrenner og taknedløp, eller annet tilbehør.

VERDT Å VITE:
Forkantbordet, som er det nederste loddrette bordet ved takfoten, skal rettes nøyaktig opp. Det synes godt hvis det ikke er rett, og i stedet slynger seg langs taket.

6. Planlegg og marker den nye takkledningens plassering

Bestem deg for hvordan den nye takkledningen skal starte og slutte. Stålplatetaket skal f.eks. starte og slutte i en bølgetopp, og takstein skal ligge helt tett inntil vindskiene.

VERDT Å VITE:
Alle takstein har et ”slingringsmonn”. Det gjør at du kan justere avstanden på taklektene, slik at det går opp perfekt med hele takstein mot mønet. Også i bredden kan du justere litt, men bare noen millimeter per stein, så i bredden kan det hende du ender opp med å måtte kappe til stein.

7. Monter den nye takkledningen

Alle de innledende øvelsene er ferdige, og de siste delene av prosjektet handler om å montere den nye takkledningen. Har du valgt å gjøre alt selv, har du spart mye penger, og du kan glede deg over vel utført gjør det selv-innsats når jobben er ferdig.

VERDT Å VITE:
Inndekkinger og avslutninger, for eksempel gradrenner og beslag rundt pipa, skal sitte ordentlig og være tett. Er du usikker på hvordan du løser det, overlater du den delen av jobben til fagfolk.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tak