Solid tak

Bitumenplater er et naturlig valg hvis du ønsker et billig og holdbart tak på ei lekestue, et uthus eller midlertidig erstatning for et lekk tak. Til fordelene hører at takplatene er lette å få lagt pent på plass.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
75 kr/m2

Intro

Taket på det lille skjulet vårt, med hobbyrom og carport, er langt fra i olympisk toppform. Faktisk er taket så dårlig at en tung regnbyge eller et lite lag snø kan være nok til å ødelegge det. Så nå kan det ikke utsettes lenger. Nå må vi reagere.

Men heldigvis er det en overkommelig gjør det selv-oppgave å skifte ut de bølgeformede bitumenplatene som er helt utslitt etter 25 år. Så dyrt blir det heller ikke å skifte platene – de koster nemlig ikke mer enn rundt 75 kroner per kvadratmeter. Og det må også med i regnestykket vårt at en nyere generasjon av bitumenplater trolig vil holder enda lenger enn 25 år (de garantertes for 20 år).

Takplatene er beregnet til bruk på mindre bygninger som garasjer, uthus og lekestuer, men de kan også brukes på for eksempel enklere typer av sommerhus. I snørike områder er de mindre egnet. For bolig/hytter stilles det krav om minsteavstand 8 meter til nabobygning.

Ei Onduline-plate veier bare 5,5 kg. Det er derfor lett å håndtere dem ved legging. Men velg en dag uten orkanvarsel!

Takpapp i bølger

Bitumenplatene, som blant annet forhandles under navn som Onduline og Bituwell, kan best beskrives som plater av stiv takpapp. Du kan tydelig lukte at bindemiddelet er asfalt. Ei takplate måler 95 x 200 cm, og den veier bare 5,5 kg. Når du legger takplatene med ei bølges omlegg, er dekkbredden cirka 85,6 cm. Er taket utsatt for vær og forholdsvis sterk vind, bør du legge takplatene med et omlegg på to bølger. Da er dekkbredden ca. 76,2 cm.

Takplatene kan du bruke på tak med helninger fra 5 til 85 grader og også som loddrett veggkledning. Platene kan legges direkte oppå et fast underlag eller lekter. Takplatene fås grønne, røde eller svarte. Du kan også få klare plater som slipper igjennom lyset. Varmen fra sola får ellers platene til å klebe seg sammen i omleggene slik at du slipper å bruke tetningsbånd.

Finn takhelningen

Det er helningen på taket som bestemmer hvor mye takplatene dine skal overlappe vannrett. Jo lavere takhelning - jo større overlapping. Takhelningen har også betydning for avstanden mellom lektene som skal bære takplatene. I vårt tilfelle bruker vi lektene fra det gamle taket. Kontakt leverandøren om monteringsdetaljer.

Veiledning

01
Legg taket 9 Trinn

Dersom huset står svært utsatt for vind, kan du med fordel legge takplatene med et omlegg på to bølger - ellers kan du nøye deg med et omlegg på ei bølge. Begynn i den enden av taket som ligger lengst vekk fra den mest vanlige vindretningen. Ikke tilpass taklektene i den ene enden av taket før du har lagt takplatene på plass. På den måten får du vindskia til å ligge under en av bølgetoppene på takplata.

VIKTIG! Platene skal ikke oppbevares i en stabel i sola. Da kan de lime seg sammen.

1

La platene stikke 5 cm ut over framkantbordet eller den nederste lekta slik at regnvannet renner vekk fra huset og du får plass til å montere ei takrenne.
VIKTIG! Unngå å tråkke direkte på takplatene. Legg ut plater til å gå på.

2

Der platene overlapper hverandre og ved takfoten og de tre ytterste bølgene ved gavlavslutningene skal du spikre i hver bølgetopp. Det er unødvendig å bore hull først. Ved avslutnig ved takfot: Forsterk gjerne med to platelag nederst.

3

Legg ei list som flukter med lekta og de andre spikrene. Sett streker på bølgetoppene. Da er du sikret et pent resultat med spikrene på rekke.

4

Lag en vannrett forskyvning på ei halv platebredde når du går i gang med den neste rekka med takplater. Helningen på taket bestemmer hvor mye platene skal overlappe loddrett.

5

I den ene enden av taket begynner du med en bølgetopp oppå vindskiebordet. Deretter arbeider du deg bortover taket. Først når siste plate er på plass, skal du kappe lektene slik at vindskia blir liggende under en bølgetopp.

6

Bruk en vinkel, og strek ned på siden på lektene. Kapp deretter lektene med ei stikksag eller ei snekkersag. Du kan også legge ut et rett bord for å styre sirkelsaga. Men pass på at du ikke mister balansen på stigen.

7

Finn vinkelen på vindskiebordene som avslutter taket. Hold en smygvinkel på et vater som ligger på lektene. Ta enda et vater, og hold det i samme hånd som smygvinkelen. Når vinkelen er i lodd, låser du smygvinkelen.

8

Vindskiebordene skjøtes på toppen midt på mønet. Skru dem fast til endene på lektene med rustfri skruer som gjerne må være minimum tre ganger så lange som bordet er tykt.

9

Bruk alltid ei mønelekt under møneplatene. Platene er fleksible, og du kan bøye dem til alle takhelninger. Pass på at du spikrer gjennom møneplatene og ned i alle bølgetoppene.

Materialer

• Onduline Standard PP/HR takplater, 95 x 200 cm. (Fins i rød, grønn og sort.)
• Onduline møneplater, 90 cm lange
• Onduline farget spesialspiker
• Evt. vindskiebord og skruer
• Lekt på mønet

Spesialverktøy

• Evt. sirkelsag
• Kapp-/gjærsag
• Smygvinke

Tidsforbruk

Et lite tak legges på en dag.

Pris

70-75 kr per kvadratmeter. I tillegg kommer eventuelle lekter og bord.

Vanskelighetsgrad

Oppgaven krever ingen håndverksmessig erfaring.

Tegning

Rekkefølgen er kodeordet

Her er mønsteret du legger opp etter. Platene legges forskjøvet i den rekkefølgen vi viser her. Du kan med fordel begynne i den motsatte enden av den vanligste vindretningen. Da vil omleggene vende bort fra vinden.

Velger du å begynne med ei halv plate i den andre rekka, får du forskjøvet de loddrette skjøtene mellom takplatene. Dermed unngår du at fire takplater kommer til å overlappe i platehjørnene.

Rekkefølgen er kodeordet

Tips & Triks

Slik skjærer du i platene

Verktøy du bruker til tre, kan du også bruke til arbeidet med bitumenplatene. Derfor kan de lett skjæres til med snekkersag eller sirkelsag. Men verktøyet får svarte striper av asfalten - det renser du av med white spirit eller lignende.

Saga klarer jobben med å skjære til takplatene. Men den blir skitten.

Spar tid, og sag til flere plater sam tidig. Bruk ei sirkelsag med føringsskinne.

Avslutningen ved vindskiene

Avslutningen av bølgeplatene ved vindskiene kan du utføre på flere måter. I alternativet til høyre får takplatekanten god støtte, og vindskia er samtidig dekket inn. I alternativet til venstre dekkes vindskiebordet med et dekkbord av tre eller metall. Uansett alternativ skal bølgeplata alltid avsluttes i en bølgebunn.

Avslutning med dekkbord

Avslutning uten dekkbord

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...