Intro
Veiledning
01
Er du en erfaren sveiser er det penger å spare
4
Trinn
For den som virkelig kan å sveise, er det naturlig: Lag rammene selv, og spar noen tusenlapper. Men da det her er snakk om bærende deler i et hus eller en annen bygning, må du virkelig ha erfaring før du går i gang med oppgaven. Tåler ikke konstruksjonen de store belastningene, faller bygningen ned i hodet på deg. Her skal du være på den sikre siden.
Gjør du det selv, skal du begynne med en tremal av bord etter oppmålingene dine. På malen kan du markere plasseringen av åsene/lektene slik at du kan plassere festene på de riktige stedene. Her blir plasseringen rettet inn etter taklektene på huset slik at åser og lekter passer sammen.
Stålprofilene skjæres med en skjærebrenner - det er raskt, og du slipper støyen fra en vinkelsliper.
02
Rammene reises
7
Trinn
Rammene festes i et solid fundament. Her hadde vi et betongfundament å bygge videre på, men har du ikke det, må du begynne med å støpe et.
Du fester rammene i fundamentet med gjengede stenger som bores ned i betongen, og som spennes til rammefoten slik at den står fast.
Du trenger en medhjelper, for det er tungt å reise de tunge stålrammene på plass. Ei talje og noen solide stropper er gode hjelpemidler. Stroppene kan bindes fast til de gjengede stengene du har boret ned i fundamentet. På den måten har dere begge hendene fri til å spenne fast rammeføttene og avstive på tvers.
Bor to 18 mm hull i fundamentet der rammefoten skal stå, med en kraftig borehammer. Rens hullet og fyll i injeksjons-masse. Drei gjengestengene til det ene stikker 5 cm opp, det andre 15 cm opp - forskjellen letter arbeidet seinere.
De to hullene bores slik at de passer med føttene på ramma.
Den innerste ramma heises opp ved hjelp av ei talje som er festet i mønet på huset. Før du trekker, plasseres føttene på ramma inne ved gavlen slik at talja vipper opp ramma. Ramma skyves inn til gavlen og festes med tvinger og skruer.
Rammene sikres først med tvinger.
Den neste ramma trekkes opp med talja hektet fast på samme sted i mønet. Teknikken er den samme, og nå har du stor glede av at de to gjengede sten gene har forskjellig høyde - det betyr at føttene kan støte inn mot det bakerste jernet.
Føttene sikres med skiver og muttere straks de små sporene når inn over stengene. Forskjellen i lengde gjør at sperrene kan legges inn over den korte stanga (her skjult bak) og støte opp mot den lange, mens rammene reises.
Rammene stives av med en bjelke på tvers før du trekker dem opp. Vi bruker en 100 x 100 mm bjelke og legger den på undersiden av ramma mens den ligger på bakken slik at kjeden fra talja kan festes midt på bjelken.
Ramma rettes på plass og festes med en vannrett bjelke inn til ramma ved huset. Føttene spennes fast i fundamentet når alt er på plass. Den ytterste ramma kan nå reises og festes med en bjelke inn til midtramma.
03
Taket legges
6
Trinn
Når alle stålrammene er solid forankret, skal de forbindes med langsgående bjelker (åser) som både holder sperrene på plass og bærer takplatene. I en trekonstruksjon ville vi normalt kalle dem lekter, men i stålkonstruksjonen kalles de ofte åser som på et tømmerhus.
I første omgang fester vi to åser på hver side: en nede ved takfoten og en på det tredje festet fra toppen. De festes til festene med 7 mm franske skruer - etter at de er festet i lektene i huset.
Takkonstruksjonen er nå stabil, og vi fyller opp med resten av åsene. Til de lange spennene bruker vi 48 x 123 mm konstruksjonsvirke. Huset er langt, og åsene forlenges med egne beslag.
Åsene i carporten forbindes med lektene i huset. Vi valgte å sage ut et hakk i åsene slik at vi kunne skru gjennom lekta i huset og ned i åsen over carporten. Du kan i stedet benytte 25 x 2 mm hullbånd, som spikres til lektene og åsene.
Åsene må forlenges for at de kan rekke over hele den nye takflata. I skjøten brukes spesielle skjøtebeslag. Beslagene skal sitte 1/7 av spennvidden fra midtsperra for å gjøre konstruksjonen så sterk som det er mulig.
Nå kan du legge på taket. Her er det et platetak som bare skal skrus fast i åsene med spesielle skruer som kjøpes sammen med platene.
Rennejernene festes med de mellomrommene som fabrikanten anbefaler slik at renna sitter godt og med riktig fall.
Her murer vi rundt de loddrette beina på stålkonstruksjonen. Mursteinssøylene fylles med betong for å unngå tæring på stålet. Du kan også surre rundt ståltråd og plante slyngplanter.
Materialer
Stålsperre:
• 4 x 12 m IPE180 stålbjelker (dimensjon avhenger av de aktuelle forholdene)
• 6 m 10 x 120 mm flattjern
• 6 m 3 x 90 mm flattjern
Dessuten:
• 6 M16 gjengede stenger à 1 m
• 12 M12 muttere
• 50 x 50 mm skiver
• 3 patroner Expandet injeksjonsmasse, 300 ml
• 100 franske skruer à 8 x 50 mm
• Kamspiker, 40/40
• 30 sett skjøtebeslag à 125 mm
• 48 x 123 mm konstruksjonsvirke
• Takplater og takrenner
Spesialverktøy
• Borehammer, Talje, Evt. sveiseutstyr
Tidsforbruk
Denne carporten var ferdig på ei ukes tid.
Pris
Anslagsvis 60.000 kroner, hvis du ikke sveiser selv (uten fundament)
Vanskelighetsgrad
Kjøper du rammene ferdige, trenger du bare å bruke litt krefter og gjøre noen erfaringer underveis.