Skift vindskien

Den gamle vindskien må skiftes. Den er råtnet, fordi den ikke er montert riktig, og fordi den ikke har noe dekkbord.

Den er i sin tid montert med et par spiker, og er derfor lett å slå av. På grunn av den feilaktige monteringen har endeveden på et par av lektene også tatt skade. Derfor må det settes et par nye taklektebiter på de gamle, for at vi skal kunne montere en ny vindski.

Håndverkeren måler opp hvor lange lekter det er plass til. De to nye lektebitene monterer han med et par rustfrie stålskruer på steder i den gamle lekten hvor den ikke er nedbrutt. For å få den rette vinkelen på vindskien, bruker han en justerbar vinkel, som innstilles slik at den følger takets helling. Når skruen på vinkelen strammes, låses den valgte vinkelen fast. Takket være den justerbare vinkelen kan takets helling nå overføres til kapp-gjæresagen, som stilles i samme vinkel.

Før han skjærer til den nye vindskien, måler han opp lengden. Den skal være 2 meter, slik at den når ut til enden av tak-kledningen. Den nye vindskien, som er av 25 x 100 mm trykkimpregnert furu, skjærer han i riktig lengde og vinkel på kapp-gjæresagen. Før monteringen markerer han lektenes plassering, så han er sikker på å ha noe å feste vindskien i.

Tilbake på arbeidsbordet justeres sagen, så det kan skjæres en vinkel på 10 grader, slik at vannet kan renne av. Vindskien kan imidlertid ikke stå udekket. Den må også ha et dekkbord på. Det beskytter vindskien mot regn og snø.

Med vindskiebordet som mal markerer han dekkbordets lengde, før det kappes i samme vinkel som vindskiebordet – bare på den brede siden. Nå kan dekkbord og vindskie settes sammen, mens det hele står på arbeidsbordet. Det er mye lettere enn å montere vindskien på huset først og deretter skru på dekkbordet.

Dekkbordet justeres, så det stikker en centimer ut over vindskien. Dekkbordet legges ned, og det strekes opp langs hele bordet hvor de to bordene skal spikres sammen, slik at det blir en cm’s utlegg. De to bordene settes sammen ved hjelp av en spikerpistol med 62 mm varmforzinket spiker. Og streken viser tydelig hvor spikerne skal skytes i.

For å gjøre forbindelsen helt vanntett, legger han fugemasse langs hele kanten som vender utover. Nå kan den ferdige vindskien med dekkbord monteres. Og fordi han før han satte sammen de to bordene tydelig markerte hvor taklektene er plassert, er det ingen sak å montere vindskien nøyaktig på lektene.

Det gjør han med varmforzinket spiker. En i hver lekte er nok til å holde vindskien fast. Den nye vindskien er nå montert, og taket er sikret mot framtidige fuktskader. Merk at dekkbordet skal være så bredt at det går inn over den første buen i tak-kledningen, noe som gir sikkerhet for at regnvannet ikke kan renne inn bak vindskien.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tak