Fiks den utette takrennen

En utett takrenne kan forårsake skader på husveggen din. Er takrennen utett, skal den repareres. Vi viser deg hvordan du reparerer en takrenne uten å ta den av eller skifte den helt.

Tutstykkene kan sprekke hvis regnvann ikke kan ledes vekk og etterpå fryser til is.

Intro

Uansett om det er sola, feieren eller vinterens harde kulde som har skadet takrennen din, skal den repareres raskest mulig.

Det finnes heldigvis masser av reservedeler til takrenner, noe som betyr at du nesten alltid kan fikse den selv. Mange plasttakrenner og noen metalltakrenner er limt i sammenføyningene. Det kan derfor være vanskelig å ta fra hverandre delene, og du kan bli nødt til å skifte et stykke av selve rennen for å reparere for eksempel en nedløpstut. Det er tilfellet med plasttakrennen vi viser deg på disse sidene.

Mens du før multikutterens tid måtte ta ned hele rennen for å kappe av en bit med ei baufil, kan du i dag bare skjære av en bit mens rennen henger i krokene sine.

Uansett om takrennen er av plast eller metall, om den er er limt eller “klikket” sammen, kan du i de fleste tilfeller reparere den i løpet av et par timer, og slippe skadelig vann på veggen.

Materialer

Til jobben skal du ha et nytt takrennestykke, skjøtestykker, endestykker, nedløpsrør, et par rennebøyer og et tutstykke.

  • BOR-/SKRUMASKIN
  • LIM
  • MULTIKUTTER
  • TOMMESTOKK
  • FUGEPISTOL

Veiledning

1

Kutt takrennen med en multikutter, mens rennen ligger i rennekrokene. Bruk et fintannet blad, og kutt takrennen forsiktig med et vinkelrett snitt.

2

Skjær til et nytt takrennestykke, vri det ned i rennekrokene og klikk det fast. Lag det 1 cm kortere enn det gamle. Det gjør det lettere å montere, og det gir sammenføyningene muligheten til å bevege seg litt.

3

Lukk enden på det nye takrennestykket med et endestykke. Legg lim på endestykket, og trykk det fast på takrennen. Sørg for at begge flatene er helt rene, slik at limet hefter godt på plasten.

4

Bor hull i takrennen med et koppbor, som omtrent tilsvarer størrelsen på hullet i tutstykket. Plasser boret på midten av undersiden, og bor forsiktig.

5

Tutstykket limes i begge sider, hektes på bakkanten og presses opp på plass, til det faller inn i hakket på forkanten.

6

Nå gjenstår det bare å montere nedløps-røret igjen. Skal du ha nytt nedløpsrør, må du holde de to nye vinklene opp mot takrennen, så du kan måle hvor langt mellomstykket inn til nedløpsrøret skal være.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...