Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fiks den utette takrennen

Skriv ut Lagre artikkel

En utett takrenne kan forårsake skader på husveggen din. Er takrennen utett, skal den repareres. Vi viser deg hvordan du reparerer en takrenne uten å ta den av eller skifte den helt.

Tutstykkene kan sprekke hvis regnvann ikke kan ledes vekk og etterpå fryser til is.

Intro

Uansett om det er sola, feieren eller vinterens harde kulde som har skadet takrennen din, skal den repareres raskest mulig.

Det finnes heldigvis masser av reservedeler til takrenner, noe som betyr at du nesten alltid kan fikse den selv. Mange plasttakrenner og noen metalltakrenner er limt i sammenføyningene. Det kan derfor være vanskelig å ta fra hverandre delene, og du kan bli nødt til å skifte et stykke av selve rennen for å reparere for eksempel en nedløpstut. Det er tilfellet med plasttakrennen vi viser deg på disse sidene.

Mens du før multikutterens tid måtte ta ned hele rennen for å kappe av en bit med ei baufil, kan du i dag bare skjære av en bit mens rennen henger i krokene sine.

Uansett om takrennen er av plast eller metall, om den er er limt eller “klikket” sammen, kan du i de fleste tilfeller reparere den i løpet av et par timer, og slippe skadelig vann på veggen.

Derfor går det galt

  • Vann finner vei til selv den minste sprekk. Det betyr i praksis at selv en liten sprekk kan utlede store mengder vann på ganske kort tid. Det skader både takrenne og husveggen.
  • Takrenner som ikke renses, kan få problem med at vann samler seg og fryser til is på vinteren. Og når vannet utvider seg, sprekker rennen.
  • Solstrålene bryter ned plastikken i plasttakrenner.

Veiledning

Slik gjør du

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Kutt takrennen med en multikutter, mens rennen ligger i rennekrokene. Bruk et fintannet blad, og kutt takrennen forsiktig med et vinkelrett snitt.

2

Skjær til et nytt takrennestykke, vri det ned i rennekrokene og klikk det fast. Lag det 1 cm kortere enn det gamle. Det gjør det lettere å montere, og det gir sammenføyningene muligheten til å bevege seg litt.

3

Lukk enden på det nye takrennestykket med et endestykke. Legg lim på endestykket, og trykk det fast på takrennen. Sørg for at begge flatene er helt rene, slik at limet hefter godt på plasten.

4

Bor hull i takrennen med et koppbor, som omtrent tilsvarer størrelsen på hullet i tutstykket. Plasser boret på midten av undersiden, og bor forsiktig.

5

Tutstykket limes i begge sider, hektes på bakkanten og presses opp på plass, til det faller inn i hakket på forkanten.

6

Nå gjenstår det bare å montere nedløps-røret igjen. Skal du ha nytt nedløpsrør, må du holde de to nye vinklene opp mot takrennen, så du kan måle hvor langt mellomstykket inn til nedløpsrøret skal være.

Materialer

Til jobben skal du ha et nytt takrennestykke, skjøtestykker, endestykker, nedløpsrør, et par rennebøyer og et tutstykke.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Reparasjon: Fiks den utette takrennen
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake