Lektepapp

Vil du gjerne gjøre litt ekstra ut av takpapptaket ditt, skal du legge et tak med lektepapp, som gir taket en flott og annerledes overflate.

Lektepapp skal legges ovenpå et vanlig lag underlagspapp. Fagmannen starter med å markere opp til lektenes plassering. Den første skal ligge på midten, så her måler han halvparten av lektens bredde ut på begge sider av midten på taket.

Fagmannen vil legge en 60 cm bred takpapp mellom lektene. Samtidig skal det være 1 cm mellom lektene og takpappen mellom dem, så derfor måler han 62 cm pluss en lektebredde ut fra midtlisten. Dette gjøres også på motsatt side, før alle markeringene gjentas på toppen av taket.

Deretter markerer fagmannen 20 cm opp fra bunnen på begge sider. Lektene må nemlig ikke gå helt ut til kanten. Nå slår fagmannen krittstreker bortover alle markeringene han har laget.

Lektene skal ikke gå helt opp til mønet, så det lages en vannrett strek 20 cm fra toppen. Nå er oppstrekingen ferdig, og fagmannen kan begynne å tilpasse lektene. På toppen av hver lekte skal det være en skråning. Derfor klipper fagmannen opp på midten av lekten med en platesaks og klipper av hjørnene.

Deretter bruker man en falsetang til å bøye enden ned, så de til sammen danner en skråning. Nederst plasseres en liten metalltrekant, et såkalt bunnstykke, inne under lekten, som skrus fast med to skruer i bunnen.

Deretter festes resten av lekten med skruer hele veien opp. Det skal være en avstand på 20 cm mellom hver skrue. Neste lekte skal tilpasses og monteres på samme måte. Er ikke lektene dine lange nok, kan de gjerne legges i forlengelse av hverandre.

Du må bare sørge for at den som ligger høyest oppe på taket også skal ligge øverst. Fagmannen ruller nå ut en strimmel 30 cm bred takpapp langs begge lekter. Det må brukes et lite stykke papp for å tette hullet i bunnen på lektene.

Så fagmannen skjærer derfor også to trekanter av pappen. Trekantene varmes opp med en gassbrenner, og settes fast på lektenes ender. Lektene skal nå kles med takpapp, og for å gjøre pappen lett å jobbe med, varmes den litt opp.

Takpapp-strimmelen legges ovenpå lekten, og fagmannen starter med å sveise den på i toppen og trykke den ned rundt lekten. Når det øverste stykket sitter fast, varmes resten av strimmelen nedover. Det er viktig å presse takpappen godt inn til lektene, så den får ordentlig tak i metallet.

Nå skal sidene sveises fast. Fagmannen løfter opp siden og varmer opp takpappen, før han presser den fast med foten. Den andre strimmelen med takpapp sveises på samme måte. Sidene av takpapp-strimmelen sveises akkurat som før.

På toppen skjæres det ut tre snitt på takpappen. Deretter kan man lett sveise de enkelte små strimlene fast til taket, og samtidig få en pen avrunding ved å legge strimlene bortover hverandre. I bunnen av lektene skjæres det først et snitt rett nedover.

Deretter skjæres det innenfra lekten og ut mot siden, men det siste stykket skjæres oppover. Dermed oppnår man et skrått snitt på sidene. Nå kan det siste stykket takpapp sveises fast til taket. Når begge lektene er kledt, ruller fagmannen en stripe takpapp mellom de to lektene, og den festes på normalt vis.

I bunnen bruker fagmannen en rettholt til å kutte av takpappen så den flukter med bunnen av lektene, før han fester det siste av takpappen. Bruker du denne grunnteknikken, kan du selv legge lektepapp på taket ditt. Lektene gir flotte vertikale linjer og skaper litt spill i et ellers flatt tak.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Tak