Unngå dyre fuktskader

Bly kan ikke lenger brukes til inndekninger, men det er ikke noe problem. Med et nytt fleksibelt materiale, kan du fint holde vannet like bra unna.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1.500 kroner

Intro

Taket ditt skal selvsagt være tett. Det er jo en viktig del av det skallet eller klimaskjermen som beskytter huset ditt mot vær og vind.

En vesentlig del av denne tettheten handler om inndekningene på de stedene taket skal forbindes med tilstøtende bygninger, gradrenner eller en skorstein, som her. Det er i disse overgangene utetthetene oftest oppstår, så her skal du være ekstra nøye.

For noen år siden ble bly forbudt som inndekning. Det var bra for miljøet, men litt verre for alle som dermed måtte prøve å få aluminium eller noe annet til å oppføre seg like fleksibelt som bly.

Heldigvis har det lyktes, blant annet med produktet Wakaflex. Hvordan det fungerer, kan du se her.

Veiledning

01
Vannrett del 8 Trinn

Wakaflex består av fem lag laminat, rundt en kjerne av aluminiumsnett. Undersiden er utstyrt med butylstrimler, som kleber ganske effektivt.

Derfor skal du ikke fjerne all beskyttelsesfolien på én gang, men et stykke om gangen, slik vi viser det her. Ellers kleber det seg fast til alt, og det blir ikke du som bestemmer farten på jobben.

Butyl kleber til takstein og takplater av fibersement. Har du metalltak, må du supplere med lim, for eksempel taklim.

VIKTIG! Du skal ha den fleksible inndekningen til å ligge helt tett til både skorstein og tak, ved å trykke den godt til mot alle flater.

1

Rengjør grundig. Takplatene skal vaskes, slik at inndekningen kan hefte på dem (her på malt fibersement). Taket vårt er nytt, så vi nøyer oss med å feie det rent og tørke det med en fuktig klut.

2

Skjær til inndekningen. Mål opp det vannrette målet (bredden) på skorsteinen, og legg til ca 10 cm i begge ender. Det skal minimum være et overlapp på 5 cm, og inndekningen skal rekke minimum 5 cm opp på skorsteinen.

3

Husk at vann renner nedover, og at du ikke vil ha vann under takplatene. Derfor begynner vi nedenfra. Da kommer de føl gen de delene til å ligge oppå de fore gå en de, og hvert nytt emne blir det “øverste”.

4

Begynn med det nederste stykket. På baksiden er folien perforert. Riv av den midterste halvdelen, slik at den klistrende baksiden åpnes. Du kan med fordel sette et par merker på skorsteinen, slik at overkanten passer med en gang.

5

Lim fast biten mellom skorstein og tak. Når inndekningen er satt fast, skal du rive av den øverste delen av folien. Trykk fast inndekningen på den øverste delen. Hold den klebende siden løftet fra taket til du er klar til å sette den fast.

6

Lim fast den nederste delen, og trykk inndekningen forsiktig fast på toppen av takplatebølgene. Du skal ikke trykke ned i bølgene ennå, men bare lime fast materialet på toppen av dem.

7

Klipp et snitt i inndekningen, ca 3 cm ned og i en vinkel på 45 grader. Klipp fra kanten på inndekningen til skjærings punktet mellom skorsteins-hjørnet og ombrettspunktet. Trykk fast delene mot skorsteinen og takflaten.

8

Form inndekningen etter taket. Trykk inndekningen forsiktig på plass i bølgene. Massér Wakaflexen ned, slik at den kommer til å sitte tett og rett. Lag deretter en maken inndekning på den andre siden av skorsteinen.

02
Langs takmønet 6 Trinn

Denne skorsteinen står mitt på taket, i mønet. Du fortsetter derfor inndekningen opp mot mønet på begge sider.

Her blir prinsippet med å finne en ombrettslinje veldig viktig. Du skal finne den linjen som inndekningen naturlig vil følge når den bøyes.

Det er enklere enn det umiddelbart kan høres ut som: du legger opp inndekningen uten å fjerne beskyttelsesfolien, og ser hvor linjene havner når du forsiktig dytter den på plass.

Her er vi i ferd med å legge nytt tak. Derfor kan vi lage inndekningene før vi legger på mønebånd og mønepanne. Ellers må den legges over.

1

Sett inndekning mot takmønet: fra nederste kant av det vannrette stykket og opp til mønet. Bruk prinsippene fra før, og sørg for at overkanten ligger parallelt med takflaten. Fjern folien, og trykk hele stykket inn på plass.

2

Lag en ombrettslinje i det neste stykket på den andre siden. Legg det slik at den nederste kanten flukter med underkant av den vannrette inndekningen. Form inndekningen etter taket. Toppen kan ikke bøyes før den er klippet til.

3

Trekk baksidefolien av den delen som skal limes på taket. Lim den fast, og masser den godt på plass.

4

Klipp loddrett ned langs skorsteinen, men i 2-3 cm avstand. Den overskytende fliken bøyer du over den vannrette inndekningen, og trykker fast.

5

Klipp toppen pent av, loddrett fra mønet. Når den er klippet, trykker du den fast på det underliggende sidestykket.

6

Klipp til mønebåndet, slik at det mangler et par centimeter på å rekke helt til skorsteinen. Trykk det fast oppå skorsteinsinndekningen. Dermed har du en tett og elegant avslutning ved mønet.

03
Pen avslutning 7 Trinn

Som avslutning over inndekningen, bruker vi en løskant av aluminium. Den beskytter kantene på inndekningen og danner en pen avslutning.

Løskanten skal skrus og limes fast til skorsteinen. Vi plasserer den slik at halvparten av aluminiumslisten går over den fleksible inndekningen, mens den andre halvparten sitter på selve skorsteinen.

En god byggfuge sikrer at løskanten holder tett, også selv om den skulle komme til å slå seg litt i fremtiden.

Husk at når du har boret hull til skru ene i skorsteinen, skal du blåse støvet ut av hullene før du setter i plugger. Da sikrer du at pluggene sitter ordentlig.

1

Hold en alu-list på skorsteinen, slik at den ligger halvveis over inndekningen. Lag streker ved hjelp av et vater, både øverst og nederst.

2

Kapp listen med en bajonettsag eller en baufil. Alternativt kan du bruke en vinkelsliper. Bruker du vinkelsliper, skal du passe på hvor gnistene havner. Kuttingen bør du gjøre på et fast underlag.

3

Bor hull i skorsteinen til plugger. Hver list skal settes fast med tre skruer, slik at den ikke kommer til å bue på midten. Sett i pluggene, og fei inndekningen ren.

4

Fortsett hele veien rundt skorsteinen på samme måte. Når alt er skåret til, skal det prøvemonteres. Sett montasjeskruer i hullene, og sjekk at alt passer perfekt sammen. Løsne deretter alle skruene litt igjen.

5

Vipp listen litt ut på de løsnede skruene. Bruk et taklim eller en god byggfuge i samme farge som skorsteinen, og trykk inn en ca 10 millimeter pølse bak listen - i hele listens lengde.

6

Nå kan du endelig skru fast listene. Vær oppmerksom på at fugemassen eller limet skal piple opp litt langs overkanten av listen (det tørkes vekk).

7

Inndekningen er montert. Nå kan vi sette på mønepanner. Jobber du på et eksisterende tak, er du ferdig med jobben.

Materialer

• Wakaflex
• Aluminiumslister
• Byggfugemasse
• Plugger og skruer

Spesialverktøy

• Platesaks

Tidsforbruk

Det tar en halv dags tid å lage en god inndekning. Men sett av hele dagen, slik at du har tid til å rigge opp både stiger, seler og verktøy.

Pris

Cirka 1500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Jobben krever litt håndlag med materialet, men oppgaven er ikke vanskelig.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Tak