Slik skifter du vindskier!

En defekt vindski kan ødelegge takkonstruksjonen på huset og skape grobunn for sopp og råte på loftet. Her kan du se en video om hvordan du skifter vindskier.

Hva er en vindski?

En vindski har til formål å beskytte takutstikket i gavlen, slik at snø, vann og vind ikke kan trenge inn i takkonstruksjonen. Fukt kan skape sopp og råte. Derfor er det viktig at vindskiene fungerer etter hensikten. Sopp og råte er ikke bra for inneklimaet, det kan svekke konstruksjonen og det kan være dyrt å få utbedret.

Vindskier finnes i flere materialer, og trykkimpregnert tre er blant det vanligste å bruke. En vindski av trykkimpregnert tre har fordelen av å være motstandsdyktig mot påvirkning fra været. I tillegg er det et rimelig materiale.

Du kan også dekke vindskiene med beslag

Vindskiene kan også dekkes med beslag, av forskjellige typer metall.

Beslag av aluminium til vindskier krever ikke vedlikehold. Beslagene selges typisk i den klassiske aluminiumsfargen.

Kjøper du derimot beslag til vindskier av stål, kan du ofte velge mellom flere farger – typisk sølvfarget, røde og svarte nyanser.

Velger du vindskier med beslag av sink får du også et materiale som krever minimalt vedlikehold. Du skal dog være oppmerksom på at sink med årene får en helt irrgrønn farge – som for øvrig også kan være flott.

LES OGSÅ: Fibersement: Bord som ALDRI råtner

Kan jeg skifte vindskier selv?

Ja. Du kan fint skifte vindskiene selv, men det er enklest å være to om jobben, fordi vindskiene ofte er ganske lange. Har du et hus med vindskier av trykkimpregnert tre, er det derfor ”bare” å fjerne de gamle vindskiene, måle opp nøyaktig og montere de nye etter samme prinsipp (Du får en utførlig beskrivelse i videoen lenger ned i artikkelen).

VIDEO: Slik monterer du nye vindskier

Her viser en tømrer deg hvordan du tilpasser og monterer nye vindskier. Vi har fjernet de to ytterste rekkene med takstein, for å få bedre plass å jobbe på. Det gir oss samtidig muligheten til å tilpasse taklektene, slik at vindskiene kommer til å passe perfekt med den ytterste rekken stein.

Her får du en beskrivelse av fremgangsmåten tømreren bruker i videoen:

Det skrus på noen klosser, som senere skal brukes til å feste det første vindskibordet. Bordet holdes opp, så det støter opptil lektene. På den måten er det ganske lett å montere første bord helt rett.

Start med å feste det på midten. Er bordet litt skjevt, kan det tvinges på plass i de to endene. Setter du en skrue ned gjennom lekten og inn i vindskien, er du sikker på at den sitter godt fast.

Bordene vi bruker er trykkimpregnert 25 x 150mm. Når det første bordet er montert, må det strekes opp på hver enkelt lekte hvor den skal kuttes av. Bruker du en vinkel, oppnår du best resultat.

Neste vindskibord skal nemlig festes i endene av lekten. Derfor er det viktig at den blir skåret rett over. De siste to radene med takstein legges på plass. Og når du legger takstein, må du huske at alle steinene i utstikket må spikres fast.

Bordet er ikke tilpasset i lengden. Derfor strekes det opp etter et vater, så snittet vil flukte med taksperren. Neste bord legges på. Merk deg at det er skrudd på en liten hjelpekloss, slik at jobben kan utføres av én person.

Igjen festes det på midten, og deretter i den enden hvor det støter opptil det første bordet som ble montert. Det strekes opp og sages av, så de to innerste bordene i vindskien passer perfekt til hverandre.

En skrue i vindskien kan også brukes som støtte for neste bord. Skruen er satt i en høyde som passer med slutthøyden for dette bordet, noe som gjør monteringsjobben enkel og rask.

Nå når begge bordene er skrudd fast, kan vindskien sages til nederst. Det strekes loddrett opp, noe som på denne takvinkelen vil gi en skrå flate. Det gir et harmonisk uttrykk. På samme måte monteres det andre bordet på husets langside.

Er du nøye med oppmålingen før det skrus fast, får du et godt resultat. Er bordet – som her – ikke langt nok, er det naturligvis bare å skjøte det over en av sperrene. Akkurat som før strekes det opp og sages av lengden på vindskien, så den passer med bordet vinkelrett på.

På grunn av takvinkelen stikker kanten av det skrå bordet opp, og må derfor sages av før dekkbordet kan monteres. Dekkbordet skal plasseres så det stikker ca. 1 cm ut foran. Det gir penest resultat. Og når avstanden er riktig, festes det med skruer.

På treverk utendørs, og spesielt trykkimpregnert tre, bør du benytte rustfrie skruer, da de verken ruster eller tæres av kjemikaliene i det impregnerte treet.

Dekkbordet sørger for at det ikke kommer vann inn under taket og skader sperrer og lekter.Vindskien er nå på plass, og gir byggverket et ferdig og solid utseende.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tak