Fra trist stein til edelt tre

Har du en gammel, ujevn steinterrasse, kan du lett og raskt forvandle den til en flott terrasse med tregulv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dage
Pris
200 kr/m2

Da terrassen var ferdig ble den lukket med skyvedører, slik at den også kan brukes om vinteren.

Intro

Det er overraskende lett å bygge den viste terrassen, som har forvandlet det triste, grå hellegulvet til en flott, mørk treterrasse. På terrassegulvet her er gulvbordene lagt i bredden og festet til de underliggende lektene med skruer, hvor skruehullene etterpå er dekket igjen med propper – som på et ekte skipsdekk. Det lyder eksklusivt, og det ser eksklusivt ut. Men vanskelig er det ikke. Oppbygningen er nemlig enkel: En svill festet til veggen i den ene enden holder gulvbjelkene, som er lagt med en halv meters avstand. Oppå ligger bordene. Enkelt.

Også for nye terrasser

Du kan bruke samme prinsipp til en hvilken som helst treterrasse, som har et fast underlag som f.eks heller å ligge på. Har du kun jord, kan du legge terrassen på stolper som du støper ned i bakken. Der er dog et par ting du skal være oppmerksom på: Selv om underlaget er heller, skal du beskytte det treet som har direkte kontakt med underlaget, ellers råtner det etterhvert som det blir utsatt for vann, som kan ligge på hellene i dagesvis. Her har vi løst det ved at legge vannfast kryssfinér og plastkiler under bjelkene (dermed kunne vi samtidig rette dem opp, slik at de var i vater). Bak ved svillen på veggen har vi også lagt grunnmurspapp for å beskytte svillen. Terrassebordene legger du med litt mellomrom, slik at vannet kan renne av når det regner, deretter beskytter du treet med olje eller beis. Da kan du enkelt friske oppp gulvet når vinterens snø eller års tæring har gjort den litt trist å se på.

Veiledning

01
Bygg fundamentet 5 Trinn

Det gamle steinhellegulvet er ganske så ujevnt, men det er et fint underlag for den nye terrassen.

Oppå hellene legger vi en rekke bjelker vinkelrett ut fra grunnmuren. Bjelkene, som er 40 x 60 mm, skal ligge med cirka en halv meters mellomrom.

Her fester vi dem til en svill som er boltet fast til husveggen. Det sikrer at gulvet blir liggende, uansett vær, vind eller andre forhold. Svillen, som har samme dimensjon som bjelkene, kunne, med de tre veggene her også fint ligge på hellene inntil muren. Terrassens vekt ville holdt den på plass.

Husk grunnmurspapp under treet.

1

Monter svillen på muren. Legg grunnmurspapp mellom mur og svill, og fest den med 8 mm ekspansjonsbolter.

2

Legg bjelker med cirka 50 cm mellomrom. Legg klosser av vannfast kryssfinér med grunnmurspapp under for å løfte bjelkene fra underlaget, slik at de ikke suger vann og råtner.

3

Juster nivået med plastkiler. Ved å legge inn kiler sikrer du at alle bjelkene ligger i vater - også i forhold til hverandre. Slå en spiker gjennom bjelke, kile og kryssfinérkloss når alt er i vater.

4

Skru bjelkene fast på svillen med vinkelbeslag. La skruehullet ved bjelkens ende være ubrukt for ikke å svekke treet - endeveden kan sprekke.

5

Sjekk jevnlig at alt er i vater. Å justere hver enkelt bjelke slik at den er i vater er lett. Men du skal også måle på tvers av bjelkene, slik at gulvet er i vater, og alle terrassebordene ligger an på en bjelke.

02
Tilpass bordene 5 Trinn

I dette tilfellet er det nødvendig, men også i andre tilfeller kan du med fordel klargjøre terrassebordene med kapping i lengden før montering. Når du kapper dem til i lengden kan det gjerne være én centimeters avstand til de to veggene i siden. Og kapp ett bord om gangen; hvis veggene dine er bare litt skjeve, er det smart å kunne regulere bordenes lengde fortløpende. Det samme gjelder selv om du kun har én vegg å ta utgangspunkt i; den kan være skjev, i så fall skal ikke alle bordene være like lange.

Vi har valgt å tette skruehullene med propper. Derfor er det smart å forberede denne jobben også.

1

Kapp til bordene slik at de får den ønskede lengden. Om du bruker stikksag eller sirkelsag er ikke viktigt, men velger du hardt tre, skal bladet passe tresorten.

VIKTIG! Sag til ett bord om gangen. Det kan bli nødvendig med små justeringer.

2

Rett eventuelt opp med en høvel. Når du høvler endeved skal du høvle inn mot midten. Høvler du ut over kanten, risikerer du at treet fliser seg opp.

3

Legg en boremal oppå bordet. Boremalen er en bit av et bord med hullene plassert på rett sted (målt i forhold til bjelkene). Nå ender hullene i alle bjelkene på samme sted. Bor med et 4 mm bor.

4

Forbor til propper. Bor med et 8 mm trebor. For å sikre den rette dybden på hullene kan du sette en bit rundstokk på boret, slik at det bare borer 8 mm ned i treet. Du kan også kjøpe et proppbor.

5

Hold bordene på plass med tvinger når de skal skrus fast. Tvingene griper fatt i metallstykker stukket ned mellom bordene. Avstanden mellom bordene sikres av passende avstands-klosser, en malerpinne eller lignende.

03
Propp av og beskytt 5 Trinn

Proppene som skal skjule skruehullene, skal du lage med et spesielt proppbor. Du kan kjøpe et bor, slik som dette, der du lager proppene dine selv. Sørg for å lage propper av flere biter av bordene, slik at du har propper som matcher fargen på alle de bordene som skal proppes, og sørg for at årene i proppene kommer til å peke samme retning som årene i de bordene de skal passe ned i. Det gir det peneste resultatet.

Når proppene er slått inn, fjerner du det overskytende stykket med et skarpt stemjern. Deretter kan du slipe proppen helt rett, fjerne støv og legge på olje eller beis, slik at terrassen er godt beskyttet.

1

Bor ut proppene fra et stykke terrassebord. Det spesielle proppboret kan du med fordel sette i en bormaskin spent fast i et borstativ.

2

Slå proppene i hullene. De skal rulles i litt vannfast lim, f.eks. snekkerlim til utendørs bruk, før de slås i. Snu årene på proppene, slik at de passer med årene i bordet.

3

Fjern den delen av proppen som stikker opp når limet etter et par timer er tørt nok. Et skarpt stemjern fjerner det aller meste.

4

Slip proppene helt plane. Har du vært nøye med stemjernet, kan du nøye deg med en plansliper eller multipusser og slipepapir med korn 120. Skal du slipe mye, så kan du bruke en båndpusser.

5

Vi legger terrasseolje på hele terrassen. Først støvsuger vi, og tørker vekk alt støv med en fuktig klut. Terrasseoljen ruller vi på med malerrull, kan også påføres med svamp. Følg anvisningene på terrasseoljens emballasje.

Materialer

40 x 60 mm bjelker:
• 60 meter gulvbjelker
• 5,5 meter svill

22 x 142 mm terrassebord:
• 126 meter terrassebord
• Propper

Dessuten:
• Vannfast kryssfinér til oppklossing
• Plastkiler
• Grunnmurspapp
• 8 mm ekspansjonsbolter
• Vinkelbeslag
• 4,0 x 50 mm rustfrie skruer
• Terrasseolje
• Utendørs trelim

Tidsforbruk

Et par dager for 15 m2.

Pris

Avhenger av materialene. Fra rundt 200 kroner per m2.

Vanskelighetsgrad

Har du et underlag av heller som her, er det bare proppingen som krever litt håndverksmessig kunnskap.

Tegning

Slik er terrassen oppbygd

En svill festet til grunnmuren er utgangspunktet for terrassens fundament. Med cirka 50 cm mellomrom settes bjelkene fast med vinkelbeslag.

Bjelkene er klosset opp på biter av vannfast kryss-finér og plastkiler som gjør det enkelt å justere høyden slik at bjelkene kan ligge i vater, også i forhold til hverandre. Mellom flisene og finérklossene, og mellom svill og grunnmurspapp, skal du huske å legge et stykke papp for å beskytte treet mot fukt. Har du ikke steinheller under kan du i stedet heve bjelkene med nedstøpte stolpesko.

Slik er terrassen oppbygd

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Uteplass