Hevet terrasse med glassrekkverk

Skal du bygge en stor terrasse? Hvorfor da ikke gå ”all in” med detaljer og funksjonalitet? Vi bygger en hevet terrasse med glassrekkverk, innebygget lys og godt med oppbevaringsplass under.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 uker
Pris
45.000 kroner

Intro

Terrasser finnes i et hav av varianter, men bor du i et hus der stueplanet er hevet en meter over bakken, er en hevet terrasse som du kan gå rett ut på gull verdt.

Vi bygger den bærende delen av terrassen av trykkimpregnerte bjelker og trykkimpregnerte stolper plassert i stolpesko.

Terrassen kler vi med brunimpregnerte terrassebord, og i stedet for et klassisk rekkverk monterer vi et glassrekkverk, som vi lager selv av deler vi kjøper løst.

Men det stopper ikke der.

Vi monterer nemlig trapesplater på undersiden av terrassebordene og lager en dør i sidekledningen. Dermed kan vi oppbevare gressklipperen og andre redskaper tørt og godt under terrassen.

På siden av terrassen plasserer vi en diskret vannkran, og i terrassegulvet monterer vi utendørs LED-lys, slik at hele terrassen lyses opp ved et enkelt trykk på en bryter.

Alle detaljene

OPPBEVARING

Med trapesplater montert på under­ siden av terrassebordene, kan du oppbevare hagemaskiner tørt.

VANN

På siden av trappen, rett over risten, har vi plassert en vannkran.

LYS

De innebygde LED­lysene gir både lys og hygge.

GLASSREKKVERK

Glassrekkverket gir både le og utsikt.

Det er et stort prosjekt å bygge en slik terrasse. Det krever både erfaring og at du har noen uker til jobben.

Prisen for denne terrassen var cirka 45.000 kroner, og den er 22 kvadratmeter stor.

I denne byggeveiledningen får du:

 • Trinn for trinn-veiledning
 • Arbeidstegning
 • Komplett materialliste
 • Video

Veiledning

01
Forberedelse 5 Trinn

Før du gjør første spadestikk, er det en god idé å lage fire galger og trekke en murersnor. Da kan du se om du er fornøyd med størrelsen på terrassen. I tillegg sikrer du at vinklene blir rette. Når galgene står riktig, kan du enkelt markere hvor de respektive stolpene skal plasseres.

1

Bygg fire galger, og trekk en murersnor mellom dem, slik at det tilsvarer terrassens endelige størrelse. Ta deretter to diagonalmål med et målebånd, og sjekk at avstanden er den samme.

2

Marker hvor stolpene skal stå. Her borer vi hull i en dybde på 90 cm, noe som er frostfri dybde her. Du kan gjerne bruke et manuelt jordbor, men det går mye raskere hvis du leier et motorisert bor.

3

Plasser støperør i hullene slik at de stikker et par cm over bakkenivå, og bland deretter betongen du skal bruke.

4

Hell betongen i rørene, og sett stolpeskoene på et par avstandsklosser, slik at de ikke synker mens betongen herder. Etter et døgns tid kan du sette stolper i skoene.

5

Plasser stolpene i stolpeskoene, og skru dem fast med 10 x 60 mm franske treskruer. Det er viktig at stolpene står helt i lodd.

02
Konstruksjon 1 Trinn

Konstruksjonen under terrasse­ bordene består av trykkimpregnert 148 x 48 mm. Vi begynner med å mon­ tere en svill på veggen, og husker å ta høyde for terrassebordenes tykkelse på 28 mm, slik at døren kan åpnes. Deret­ ter kan vi kappe stolpene i riktig høyde og bygge den øvrige konstruksjonen.

1

Når svillen (B) på veggen er helt i vater, forborer du med et 6 mm bor og skrur den fast med 7,5 x 112 mm karmskruer. Det bør ikke være mer enn 60 cm mellom hver skrue.

03
Trapp 4 Trinn

For å få helt riktig størrelse, bygger vi trappen vår selv. Vi bruker vanlig hvit 48 x 148 mm som vi lar hvile på en trykkimpregnert 48 x 98 mm i bunnen.

1

Kapp til materialene. Hver trappevange består av fem emner i varierende lengde og med en høyde på 148 mm. Skru fast den nederste til den underliggende impregnerte planken med 6 x 200 mm skruer, og fortsett til hele trappevangen er skrudd sammen.

2

Sett opp tre korte lekter ved henholdsvis første og tredje trinn for å avstive konstruksjonen, og gi den deretter trebeskyttelse.

3

Kapp til terrassebordene og skru dem deretter fast etter samme prinsipp som resten av terrassebordene (se neste avsnitt).

4

Skru fast de loddrette stusstrinnene, slik at trappen ”lukkes” og fremstår flott og helstøpt.

04
Terrassebord 3 Trinn

Fordi vi helst vil ha skjulte skruer på terrassen, men samtidig vil slippe å proppe samtlige hull i bordene, har vi valgt å benytte oss av et spesielt monteringssystem fra Essve, som gjør det enkelt å montere skruene i en vinkel på 45 grader. Når du har montert det første bordet og funnet ut av fremgangsmåten, går det som en lek.

1

Monter to terrassebord (C1), som “deler” opp terrassen i to områder, og støt deretter de øvrige terrassebordene (C) inn mot dem.

2

Når terrassebordene (C) støter inn mot de tverrgående bordene (C1), skrus de fast med terrasseskruer ved hjelp av det spesielle HDS-settet fra Essve.

3

Monter resten av bordene etter samme prinsipp. Trekk eventuelt en murersnor, for å forsikre deg om at bordene ligger rett. Bordene er sjelden snorrette, så det er en god idé å ta et par skritt tilbake en gang iblant for å sjekke om mønsteret holder seg rett.

05
Glassrekkverk 5 Trinn

For å bevare utsikten og samtidig gi le på terrassen, kjøper vi noen galvaniserte stolper som vi skjærer gjenger i. Deretter monterer vi glassklemmer, som er en type beslag beregnet til å holde glass. Når klemmene er på plass, monterer vi et sikkerhetsglass som kan tåle både lekende barn og villfarende fotballer.

1

Skjær gjenger i de galvaniserte stolpene med en gjengeskjærer. Lag eventuelt en boremal for å være sikker på at alle glassklemmene kommer til å bli sittende i samme høyde.

2

Skru fast de galvaniserte stolpene til terrassen, og trekk en murersnor for å sikre at de står på en snorrett rekke. Det er avgjørende for at glassklemmene skal kunne klemme optimalt om glasset.

3

Monter kledningsbordene etter samme prinsipp som da du monterte terrassegulvet. Med HDS-settet fra Essve kan du skjule skruene og sikre jevn avstand mellom bordene.

4

Løft glassplatene på plass, og stram glassklemmene med en unbrakonøkkel. Still eventuelt glassene på en lekt eller lignende, slik at du er sikker på at alle kommer til å sitte i samme høyde.

5

Slik! Etter to ukers hardt arbeid kan du invitere naboene på grilling og gjøre dem grønne av misunnelse over den flotte terrassen.

Materialer

Trematerialer

 • Stolper (A), trykkimpregnert, 100 x 100 mm
 • Bjelker (B), impr., 148 x 48 mmTerrassebord (C), brunimpregnert, 28 x 120 mm

Dessuten

 • Galvaniserte stolper
 • Sikkerhetsglass og glassklemmer
 • Stolpe- og bjelkeskoFranske treskruer, 10 x 60 mm
 • Treskruer, 6 x 200 mm
 • Karmskruer, 7,5 x 112 mm
 • Beslagskruer, 4,8 x 50 mm
 • Essve HDS-terrasseskruer,
 • 4,8 x 60 mm

Spesialverktøy

 • Gjengeskjærer
 • Essve HDS-sett
 • Kapp-/gjærsag

Tidsforbruk

Et par uker, hvis du har ferie og tid til å jobbe “full” tid.

Pris

Cirka 45.000 kroner for en terrasse på 22 m².

Vanskelighetsgrad

Du skal holde tungen rett i munnen når du plasserer de trykkimpregnerte stolpene og glassrekkverket. Monteringen av terrassebordene går raskt unna.

Tegning

Multimedia

Video

Stolpesko støpt i rør

Da får du enkelt stolpeskoene i vater og til å flukte med hverandre

Video

Første terrassebord

Klosser sørger for avstand til veggen

Video

Skjøting av terrassebord

Lag skjøtene oppå en tilfarer. Da blir de sterke

Video

Montering av terrassebord

Legg dem i små "grupper". Da er det lett å fordele luften

Video

Hakk til murersnoren

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Uteplass