Lag en holdbar terrasse av trefliser

Har du lyst til å se på noe annet enn betongstein på terrassen, kan du lage en belegning av trefliser. De er like enkle å legge, og du får en terrasse med glød, som er myk og lun å gå på.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
Avhenger av tresort

Intro

Hvis du tror at en terrasse av trefliser ikke vil holde særlig lenge, må du tro om igjen. Du kan faktisk lage fliser av tresorter som har en holdbarhet på 20 år eller mer. Det gjør det mulig å lage en terrasse med alle fordelene tre har: Det er “varmt” og behagelig å gå på, og det er flott og naturlig å se på.

Derfor ser vi en spirende interesse for trefliser, selv om de ikke akkurat er standardvare i byggvarehusene. Men det er ikke noe problem, for du kan lage dem selv.

Så lenge holder treet

trefliser

Den brune delen av de vannrette søylene markerer når treet begynner å brytes ned, og hvor lenge perioden varer. Sedertre har for eksempel en lang levetid, men kort nedbrytingstid. Den angitte holdbarheten gjelder for ubehandlet kjerneved.

En forutsetning for at treflisene skal kunne holde i mange år, er som alltid at terrassen bygges på et solid underlag.

I denne artikkelen viser vi hvordan du lager en terrasse med trefliser.

Veiledning

01
Underlaget 5 Trinn

Trefliser kan du legge på en belegning som ikke blir belastet med tung trafikk, for eksempel som en uteplass i hagen. Derfor kan du klare deg med et underlag som består av et bærelag på 10 cm med 4-5 cm avrettingslag oppå, som flisene legges i. Det er viktig at begge lagene blir komprimert med en plate-vibrator, så terrassen ikke synker.

Du skal huske å ta høyde for at underlaget presses sammen når det blir komprimert. Det er spesielt viktig å tenke på hvis terrassen skal flukte med for eksempel en gressplen.

1

Sett opp rettesnorer, så du har noe å måle etter når du skal legge avrettingsgrus oppå bærelaget. Det er viktig å ta høyde for at både avrettingslaget og treflisene skal komprimeres med platevibratoren.

2

Sjekk med en treflis, slik at du får satt rettesnoren i riktig høyde. Du skal regne med at treflisene til slutt blir stampet 5-10 mm ned i grusen.

3

Sjekk at det er fall på underlaget, slik at vann ledes vekk. Dette er viktig hvis du lager belegningen inn mot et hus. Et fall på 1-2 cm per meter er nok. Ligger terrassen fritt, trenger du ikke å tenke på å lage fall.

4

Fordel avrettingsgrusen på bærelaget. Det er viktig at det ikke er for vått, fordi underlaget da kan sette seg når det tørker. Rett opp grusen med en rive, til gruslaget er så plant som mulig.

5

Komprimer avrettingslaget med en platevibrator. Her gjør vi det før det rettes endelig opp. Det er en god idé å kjøre over to ganger på kryss og tvers. Da er du sikker på at alt blir godt komprimert.

02
Etablering av fall 7 Trinn

Etter at avrettingslaget er komprimert, skal det rettes opp en siste gang med riktig fall. Du skal også sørge for at laget havner i riktig høyde, hvis flisene skal ligge i nivå med noe, for eksempel en annen belegning eller en gressplen.

Avrettingslaget skal være jevnt med riktig fall og tykkelse. Her bruker vi to jernrør og en lang rettholt til jobben.

På en lang belegning er det nødvendig å flytte rørene underveis. Pass på at de ligger riktig og stabilt før du begynner å trekke av.

1

Lag spor i avrettingslaget til rørene, som du skal rette opp grusen etter. Det er viktig at rørene blir liggende i riktig dybde, ettersom det er de som skal styre både fallet og tykkelsen på gruslaget.

2

Sjekk at rørene ligger i riktig dybde, ved å måle opp til snoren. Her flytterer vi snoren litt opp, slik at det er plass til rettholten som grusen skal rettes opp med.

3

Sørg for å trykke grusen fast rundt rørene, når de ligger der de skal. De skal ligge helt stabilt, før du trekker av grus.

4

Trekk av grusen med en rettholt eller et langt, rett bord. Rettholten dras fra side til side, så grusen nærmest skjæres av i riktig høyde.

5

Flytt rørene 2/3 av lengden når du skal rette opp det neste stykket av underlaget. Du trekker dem bare forsiktig, slik at den fremste delen av røret blir liggende der den bakerste delen lå tidligere.

6

Hvis du skal rette opp rundt noe, for eksempel en stolpe, må du trekke så skrått som mulig uten at rettholten faller av rørene, og etterpå trekker du skrått motsatt vei.

7

Sporet fylles opp med grus når du er ferdig med å rette opp underlaget. Jevn det ut med for eksempel en murerskje, så det blir så jevnt og fast som mulig.

03
Kanten 3 Trinn

For å unngå at gresset sprer seg inn i den åpne belegningen av trefliser, lager vi her en kant av firkantede fliser hele veien rundt belegningen.

De kvadratiske flisene er 10 x 10 cm og er skåret ut av noen av de største treflisene - første snitt med en bordsirkelsag, de tre neste med en kapp-/gjærsag.

De firkantede flisene skal legges tett sammen, som et solid vern mot gresset. De bankes på plass med en slegge, og rettes opp etter en rettholt.

1

Plasser de firkantede flisene i kanten av belegningen, så du får en tett avslutning mot gresset. Flisene skal legges helt tett sammen. Bank dem på plass i underlaget med en slegge.

2

Sjekk med rettholten, for å forsikre deg om at de ligger noenlunde rett. Det gjør ingenting at de ikke ligger helt snorrett. En litt rustik kant passer best til trefliser i forskjellige størrelser.

3

De siste kantflisene legges. Skjær eventuelt til flisene i hjørner og ved kanter. Etterpå er du klar for de runde flisene.

04
Treflisene 9 Trinn

Når du skal legge treflisene, kan du glemme alt om linjer, forband og system. De skal bare legges blandet, store og små i et ustrukturert mønster. Det gjør du enklest ved ikke å studere flisene før du legger dem - bare plukk vilkårlig. Sørg likevel for at flisene legges så tett som mulig.

Underveis er det viktig at du fyller hullene mellom flisene med grus. Det stabiliserer dem, slik at de ikke velter. Sørg for at all småstein i grusen feies ned i hullene, så du ikke tr åkker dem ned i overflaten på treflisene.

1

Begynn i det ene hjørnet med å legge flisene. Tøm først ut en trillebår full av både store og små fliser, så du har dem lett tilgjengelig. Flisene legges tilfeldig, men likevel så tett sammen som mulig.

2

Finn de flisene som passer godt i størrelse og pass på at du ikke legger dem i et bestemt system. Det er en god idé jevnlig å reise seg opp for å se om belegningen får det uttrykket du gjerne vil at det skal ha.

3

Stabiliser flisene med singel, som du tømmer ut og fordeler når du har lagt et par kvadratmeter fliser. Sørg for å få feid all grusen ned i mellomrommene. Da unngår du å tråkke småstein ned i flisene.

4

Legg en plate oppå de lagte flisene, og tøm flere trefliser ut på den. Platen er også mer behagelig å ligge på knærne på enn treflisene. Kneputer er for øvrig en god idé til et prosjekt som dette.

5

Sjekk størrelse og form på flisene, så du får det til å gå opp best mulig. Hvis det er løse tredeler i overflaten, er det en fordel å fjerne dem før du legger flisen. Da unngår du å få småfliser i føttene.

6

Bank flisene på plass i underlaget med en slegge med gummihode. Da unngår du å lage merker i flisene. Skjeve fliser kan bankes ned i underlaget så de blir rette.

7

De siste flisene kan bli et puslespill, der du må flytte litt rundt på dem for å få det til å gå opp. Begynn med å legge de siste flisene ved kanten - da kommer du lettere til dem lenger inn.

8

Fyll grus i hullene mellom flisene, når hele belegningen er lagt. Grusen fordeles med en stiv kost. Det er viktig at du fyller alle mellomrommene helt opp.

9

Til slutt stampes alt i to runder. Kjør gjerne rundt med platevibratoren, slik at du unngår for skarpe svinger. Det er viktig at flisene er feid helt rene før du begynner. Ellers slår du en masse småstein ned i dem.

Materialer

  • Trefliser, her robinia
  • Singel til fuger, 4-8 mm
  • Grus til bærelag
  • Grus til avretting
  • Eventuelt en stor plate
  • Eventuelt en klar terrasseolje

Spesialverktøy

  • Murersnor
  • Avrettingsrør
  • Rettholt
  • Slegge med gummihette
  • Platevibrator, 50 kg (liten)

Tidsforbruk

2-3 dager (hvis det er gravd ut).

Pris

Prisen avhenger av hvilken tresort du bruker. Er du heldig og kan skaffe trevirket selv, koster beleg-ningen av trefliser bare grusen du trenger til underlaget.

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøye med underlaget, som skal komprimeres godt. Det er ikke vanskelig å legge treflisene, men det er litt av et puslespill.

Video

TEKNIKK: Avrettingslag til belegning

Med to rør og et rett bord blir det helt plant

TIPS: Hakk til murersnoren

VERKTØY: Slik bruker du platevibratoren

Platevibrationen er en relativt enkel maskin, til gjengjeld er den helt uunnværlig når du skal sikre en fast og jevn bunn under belegningsstein. I denne videoen kan du se hvordan du bruker maskinen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Uteplass