1. Finn rør og kabler
Tør du ikke bore i veggen av frykt for å treffe rør eller kabler, kan du alliere deg med en veggskanner. Med den kan du se hvor det skjuler seg lekter, rør og kabler inne i veggen.
De beste modellene viser nøyaktig hvor du har tre, metall eller strøm skjult bak to lag med gips eller en annen tilsvarende veggkledning.
2. Allsidig plugg på tube
Er skruehullene blitt for store, kan du ordne det med en tokomponent injeksjonsmasse som tørker lynraskt, for eksempel Fill & Fix fra Fischer. En av fordelene er at du kan skru direkte i massen når den er tørr.
4. Sterkt oppheng
Det såkalte franske opphenget er både sterkt og elegant. Men det er også smart, fordi det gjør det enklere for deg å henge blant annet møbler helt vannrett opp. Opphenget består av to lister som er skråskåret slik at de passer sammen. Den ene listen skrus opp på veggen, og den andre listen skrus fast på baksiden av det emnet du skal henge opp.
Mål bredden på det emnet du ønsker å henge opp. Vi velger en treramme for oversiktlighetens skyld. Men det kunne like gjerne ha vært en tung bokhylle.
Skjær til en 18 mm MDF-plate, slik at den passer bak på emnet. Splitt den deretter med et 45 graders snitt på langs, slik at du får to lister som passer sammen.
Skru fast den ene av de skråskårede listene (B) i emnet, og sørg for at den vender riktig vei. Dermed kan den hektes utenpå den andre listen (A), som skrus fast i veggen. Ved å skru fast en list i samme tykkelse (C) i bunnen av emnet får vi jevn avstand til veggen.
Skru fast den andre listen (A) i veggen, og sørg for at den er helt i vater. Har du en gipsvegg, skal du huske å bruke gipsplugger.
Heng opp emnet på veggen, slik at den ene listen (A) går i hakk med den andre (B). Den tredje listen (C) sørger for at bunnen av emnet ikke søker inn mot veggen.
5. Rette linjer
Skal du montere kroker eller knagger, skal det ikke mange millimeters unøyaktighet i høyden til før det ser slurvete ut. Allierer du deg med en krysslaser, kan du skru krokene rett inn i laserlinjen, som du vet er i vater.
Finn et passende sted å plassere krysslaseren. Du kan hekte den på en skrutvinge, men en stabel bøker, en stol, eller en skammel kan også brukes.
Skru i krokene med håndkraft, og sørg for å holde dem vinkelrett på veggen. Peker krokene i hver sin retning, er det nemlig ingen som legger merke til at de sitter på rad og rekke.
6. Avlast skruer med lim
Det finnes monteringslim som er så sterkt at det kan erstatte skruer når lampen eller knaggrekken skal henges opp. Men det behøver ikke å være enten-eller.
En glideskinne til gardiner henges for eksempel opp med veldig små skruer, og er underlaget porøst, kan de ha problemer med å sitte. En stripe monteringslim på skinnen letter belastningen på skruene.
7. Mål senteravstand mellom to hull
Når du skal bore hull til opphengsbeslag, skal avstanden mellom hullene være 100 % nøyaktig. Så i stedet for å gjette deg frem til midten, kan du med fordel måle avstanden fra kanten av det ene hullet til den samme kanten på det andre.
Det er lettere å måle, og avstanden fra A til B på bildet er den samme som avstanden mellom hullenes sentrum.
8. Støp pluggen fast med en reparasjonsmatte
Er hullet blitt så stort at pluggen ikke lenger har noe å sitte i, kan du dyppe en reparasjonsmatte i vann, vikle den rundt pluggen og sette den i hullet. Etter tre minutter er den gipsholdige matten tørr, og pluggen er klar til skruen.
Reparasjonsmatten fra Fischer finnes i de fleste byggvarehus og er kjekk å ha liggende.
9. Sentrer lampen
Finn halvparten av bordets lengde, og sett en bit maskeringsteip på tvers av bordet. Mål etter igjen, og marker halvparten av bordets lengde med en blyantstrek på maskeringsteipen.
Gjenta prosessen, men denne gangen med bredden av bordet. Sett en blyantstrek, slik at du får et kryss. Nå vet du hvor bordets sentrum er, og dermed hvor sentrum av lampen bør henge.
10. Flere hull
Skal du for eksempel henge opp en knaggrekke som krever mer enn en skrue, er trikset å montere den ene skruen, bringe knaggrekken i vater og markere hvor det andre hullet skal være. Deretter er det bare å bore et hull og montere plugg og skrue.
Hold knaggrekken opp mot veggen i ønsket høyde, og marker hvor det skal bores med en spiss blyant.
Monter en 8 mm plugg i hullet, og slå den forsiktig på plass med en hammer. Ettersom veggen vår består av to lag gips, velger vi gipsplugger til formålet.
Skru i skruen. Du skal ikke spenne den helt. Det skal du gjøre når knaggrekken er i vater, og den andre skruen er skrudd fast.
Legg vateret til rette på knaggrekken, og marker med en spiss blyant hvor den andre skruen skal sitte når rekken er i vater.