Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4 veier til en glatt vegg

Skriv ut Lagre artikkel

Her viser vi deg fire metoder somkan forvandle fortidens glassfiber,strie, strukturmaling og andre ujevneoverflater til helt glatte vegger.

68436_NO_A_1_2012_2_7.jpg

Intro

Plater på ujevne vegger

Et lag gipsplater som settes opp uten bruk av skruer. Det er den enkleste og raskeste metoden hvis du skal rette en vegg som er ujevn eller en anelse skjev.

Større buler og hull i veggen er tids krevende å jevne ut med mørtel. Ofte vil det bety at veggen må pusses opp helt forfra. Da er det langt enklere bare å kle veggen med et lag tynne gipsplater. Det er så enkelt at alle kan greie det. Og det å legge platene på veggen går faktisk overraskende raskt.

Løsningen med gipsplater kan også brukes hvis veggoverflaten har en grov struktur. Det er langt enklere enn å slipe eller skrape den ujevne veggen glatt.

Rullesparkel sletter struktur

Fin struktur kan fint glattes ut med sparkelmasse som kan rulles direkte på veggen.

Rullesparkel er av samme materiale som sandsparkel, men har en mer flytende konsistens som kan rulles på. Det gjør den velegnet til overflater som er rette, og bare trenger et siste glatt og jevnt lag. Det kan være den pussede veggen hvor du har fjernet tapetet, eller når du for eksempel ønsker å fjerne strukturen fra en fin glassfiberstrie. Rullesparkel danner et lag på maksimalt 2 millimeter.

Sandsparkel til små ujevnheter

Et lag sandsparkelmasse kan gjøre en pusset vegg helt glatt. Skal du fullsparkle en gipsvegg, er sandsparkel også en god løsning.

Veggen må være ren, tørr og fast når du sparkler den med sandsparkelmasse. Den ferdige og slipte veg gen kan males, kles med filt eller tapetseres.

Er det dype hull, må de repareres først. Sparkel massen synker nemlig når den tørker. Hvis du arbeider med tykke lag, er du nødt til å etterbehandle.

Multipuss glatter ut alt

Multipuss har en formidabel evne til å hefte på alle underlag og jevne ut.

Multipuss er et opplagt alternativ til sandsparkelen når glassfiber, strie og andre overflater med mønster eller struktur skal glattes. Særlig hvis du ønsker den ferdige veggen med et originalt pusset uttrykk.

Multipuss gir en hard og robust, litt ru overflate, som kan males eller stå i sin egen lysegrå farge. Det kan også brukes til alt fra små hull til fullsparkling på veggen. Multipuss kan henge fast på selv glatte fliser.

Veiledning

Plater på ujevne vegger

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

SLIK GJØR DU:

Gulvlister, omramminger og taklister fjernes. Veggen kles med vanlige 13 mm gipsplater. Platene skjæres til slik at de passer mellom gulv og tak, og “limes” på veggen med klatter av gipsmørtel. Når mørtelen er tørr, armeres og sparkles skjøtene. Til slutt slipes skjøtene, og det fuges med akrylfugemasse langs gulv og tak.

1

Gipsmørtel fordeles i høye klatter på baksiden av platen. Når den trykkes mot veggen, fordeles mørtelen over den ujevne veggen og holder platen solid fast.

2

Når alle platene er på plass, må de behandles på samme måte som andre gipsvegger: Skjøtene armeres med papir strimler eller nylon, sparkles og slipes.

Rullesparkel sletter struktur

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

SLIK GJØR DU:

Sørg for at underlaget er fast, rent og jevnt. Hull og sprekker sparkles og slipes. Sparkelmassen rulles på veggen med en langhåret rull, og glattes med en bred sparkel. Når sparkelmassen er helt tørr, slipes veggen med fint slipepapir. Deretter kan du tapetsere eller male på veggen.

1

Sparkelmassen rulles på veggen med en langhåret rull som danner et tykt, humpete lag.

2

Før sparkelmassen tørker, dras overflaten glatt med en bred sparkel. Slip den tørre veggen lett.

Sandsparkel til små ujevnheter

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

SLIK GJØR DU:

Velg en sandsparkel som passer til underlaget. Er den svært ujevn bør du velge en grov sparkelmasse til de første lagene, og avslutte med en finere. Da blir veggen lett å slipe helt glatt. For utrente er det enklest å jobbe med tynne lag.

1

Sandsparkelen fordeles på en bred sparkel og dras loddrett opp på veggen.

2

Glatt massen ved å dra sparkelen i en flat vinkel med et lett trykk.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: 4 veier til en glatt vegg
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake