Glatte vegger - uansett underlag

Er du lei av strukturtapetet, glassfiberstrien, strukturpussen, den gulnede panelveggen eller de slitte flisene? Drømmer du om en helt glatt veggoverflate? Det finnes håp: Vi har bygget alle veggtypene for å vise hvordan du gjør dem om, slik at du ender opp med en helt glatt veggflate.

Moten endrer seg, også på vegger. Det vet alle som har noen år på baken - for de har sannsynligvis sett både de strukturmalte veggene man kunne rive seg på, og det oransje struk-kunne struk turtapetet, som var malt med en kjøkkensvamp for å oppnå en helt unik og veldig moderne effekt. Like smart var de siste tiårenes tapettrend: glassfiberstrie.

Men alt til sin tid, og akkurat nå er det glatte vegger som gjelder. Så hvordan får du slettet tidligere tiders overflater? Det ser du her, hvor vi angriper fem vegger som er blitt håpløst umoderne.

Vi bygde og kledde fem vegger - og rev dem deretter ned igjen

Hvis du ikke kan finne fem gamle, stygge og slitne vegger med akkurat den umo derne kledningen du er på jakt etter, så må du bygge dem selv.

Vi kjøpte derfor fem kryssfinérplater og begynte å påføre dem strukturpuss, fliser og tapet. Bare for å fjerne det igjen etter at de var ferdigmalte og tørre. Resultatet er at vi kan vise deg hvordan du oppnår en fin, glatt veggoverflate.

De 5 vægtyper

GLASSFIBER
Den store trenden med glassfiberstrie synger på siste vers. Nå er det glatte vegger som gjelder. Men strien sitter godt fast, så det enkleste er å sparkle den vekk.

FLISER
Hvis de gamle, umoderne flisene skal erstattes av en glatt veggoverflate, trenger du ikke å fjerne dem. Med riktig løsning kan de raskt og effektivt skjules.

STRUKTURPUSS
Den håpløst umoderne strukturveggen er vanskelig å bli kvitt. Men med hardt arbeid og sparkelmasse kan du også her få en glatt vegg.

PANELVEGG
Gamle panelvegger kan også bli til helt glatte flater. Løsningen er enkel: kle veggen med gipsplater

STRUKTURTAPET
Det finnes fortsatt strukturtapet rundt om. Men vil du ha en glatt vegg, skal det vekk – det er heldigvis ikke vanskelig

Slik blir du kvitt glass­fiberstrie

Glassfiberstrie

Glassfiberstrie har vært en populær veggkledning de siste 20-30 årene. Mønsteret kan variere fra små ruter til “fiskebein” som på denne veggen. Strien er solid og slitesterk, og det betyr også at den sitter godt fast. Tapetoppløser kan ikke trenge gjennom overflaten, og forsøk på å skrape av strien vil kunne resultere i skader på den veggen strien er limt fast til.

Strien skal sparkles vekk

Glassfiberstrie sitter vanligvis urimelig godt fast. Prøver du å fjerne den ved å skjære og skrape, risikerer du å skade veggen så mye at jobben med å rette opp skadene langt overstiger det vi gjør her: Vi legger en veggsparkelmasse utenpå glassfiberstrien.

Det krever to lag, men da er veggen også helt glatt og klar til et nytt utseende.

1

Trekk et lag sparkelmasse på veggen. Sparkelmassen trekkes på i et jevnt lag med en bred stålsparkel.

2

Så godt dekker første lag på den grove strien. Mønsteret skinner tydelig gjennom, så det kreves enda et lag.

3

Legg på andre lag med sparkelmasse når det første laget er tørt (se tørketid på emballasjen). Prøv å legge et så jevnt lag som mulig.

4

Nå er mønsteret slettet. Her kan du se både utgangspunktet og resultatet etter to lag med sparkelmasse.

5

La det tørke. Før du kan slipe, skal sparkelmassen tørke og bli helt hvit, som her.

6

Slip hele veggen glatt. Du kan slipe med håndkraft (da vil vi anbefale slipeplater du kan sette slipepapir på) eller med en giraffsliper, som her. Giraffsliperen er rask, sikrer et jevnt resultat og kan kobles til en støvsuger (og det støver!).

7

Dermed har du en glatt vegg. Som du kan se, er den helt jevn, så nå kan du male eller tapetsere akkurat som du har lyst til.

Slik blir du kvitt fliser

Fliser

Flismoten skifter. I mange hus fra 60-tallet og senere var farger som grønt og brunt veldig moderne, mens man i dag helst ville valgt noe mer nøytralt (som igjen blir umoderne om få år). Selv om disse flisene er nokså nøytrale, kan de være både slitt og preget av tidligere opphengte speil, knagger og andre ting. Du kan fjerne flisene helt, men vi tar en snarvei.

Fliser kan sparkles vekk

Du kan selvfølgelig velge å fjerne de gamle flisene helt. Det er en stor, vanskelig og veldig støvete jobb.

Du kan også ta en snarvei, som vi gjør her med en effektiv sparkelmasse. Det forutsetter dog at flisene sitter godt fast. Hvis de er løse eller dårlig limt, slik at det lyder hult når du banker på dem, må de fjernes.

1

Legg pussen på flisene. Flisene er rengjort, slik at fett og skitt ikke hindrer massen i å få tak.

2

Trekk ut pussen i et jevnt lag med en stålsparkel. Pussen vi bruker kan uten problemer hefte på alle faste overflater.

3

Fordel pussen. Trekk den på nedenfra og opp, og diagonalt i forhold til fugene.

4

Den helsparklede veggen. Pussen vi bruker kan legges i et opptil 5 mm tykt lag.

5

Overflaten er ujevn. Det er helt greit og umulig å unngå i første omgang.

6

Jevn ut pussen. Puss over hele overflaten i sirkler til den er helt jevn og glatt. Bruk et filsebrett med en tynn skumoverflate.

7

Så jevnt kan det gjøres. Målet er en fullkommen jevn overflate, som ikke har synlige ujevnheter. Pussen er tydelig lys og tørr, og du kan male eller tapetsere som du vil.

Slik blir du kvitt struktur-veggen

Vegger med struktur

Strukturpuss eller strukturmaling er noe av det vanskeligste å lage glatt, for de harde, ofte sylspisse nuppene må fjernes før du kan sparkle veggen. Det krever hardt arbeid og du kommer garantert til å bli svett - men resultatet blir pent og glatt til slutt.

Strukturen må slipes vekk

Strukturpuss eller strukturmaling er en hard overflate full av nupper. Det er ikke enkelt å bli kvitt.

Du skal begynne med å slipe vekk de verste toppene. Det er den tyngste delen av jobben, men den er nødvendig før du kan helsparkle veggen og få alle ujevnhetene til å forsvinne.

1

Slip hele veggen. Her bruker vi en håndslipestein. Den er fin til å slipe de spisse struktur­ toppene flatere.

2

Før steinen rundt i sirkler, og sørg for å slipe overalt. Etterlater du uslipte felter, blir det vanskelig å sparkle veggen jevn etterpå.

3

Her er forskjellen tydelig mellom det som er slipt og det opprinnelige. Både maling og topper blir slipt ned.

4

Hvis du vil bruke maskinkraft, kan en slipekopp til vinkelsliperen anbefales. Men husk å koble til en støvsuger. Og bruk vernebriller og maske!

5

Så jevn skal veggen bli før du fortsetter. Ikke helt glatt, men uten høye topper.

6

Trekk gipspuss på veggen. Gipspuss er enkelt og behagelig å jobbe med, og det kan legges på veggen i ganske tykke lag.

7

Slip veggen når gipspussen er tørr. Husk at det støver mye, så koble en verkstedstøvsuger til slipemaskinen.

Slik blir du kvitt en panelvegg

Panelvegg

Frisk tre er flott og lyst, men med tiden gulner det. Enkelte steder, for eksempel på hytta, er det kanskje koselig, mens andre steder opple-ved det som håpløst umoderne. Heldigvis er en trevegg et perfekt underlag for gipsplater, som igjen er et perfekt grunnlag for en glatt overflate, uansett om du vil male, helsparkle eller kle veggen med glassfilt.

Panelveggen skal kles

En trevegg er i mange tilfeller en del av husets konstruksjon. Og uansett om den bærer noe eller holder sammen noe, så gir det sjelden mening å fjerne bordene for å lage en annen veggoverflate.

Derfor skrur vi gipsplater direkte på treveggen. Det er en rask og enkel løsning.

1

Skru fast en gipsplate. Underlaget av tre gjør det til en lek - det er jo skrufast underlag overalt.

2

Støt neste plate inn mot den første. Platene skal sitte helt tett, så sørg for at de sitter i lodd, slik at du unngår sprekker.

3

Skru fast den andre platen. Skruene langs kantene skal sitte med cirka 20 cm avstand, midt på med cirka 30 cm.

4

Dekk skruehullene med sparkelmasse. Skruene skal sitte 0,5-1 mm under platens overflate, slik at de kan dekkes.

5

Sett armeringsnett i skjøten. Du kan også bruke en papirstrimmel som settes fast i sparkelmasse.

6

Sparkle skjøten. Vi bruker en ferdigblandet lettsparkelmasse, som er enkel å trekke på.

7

Sparkle en gang til når første lag er tørt. Bruk igjen en bred stålsparkel, og pass på ikke å presse for hardt, for da lager du en uthuling i midten.

8

Slip skjøten og de sparklede skruehullene, enten med håndkraft eller en giraffsliper. Dermed får du en glatt vegg.

Slik blir du kvitt strukturtapet

Strukturtapet

Strukturtapet er en klassiker, som hadde sin storhetstid sammen med husbankhusenes oppblomstring på 60-, 70- og 80-tallet.

Det selges fortsatt, og det er er både rimelig, enkelt å sette opp og lett å male på etterpå. Tapetet er også enkelt å fjerne, selv om det i utgangspunktet sitter godt fast.

Tapetet skal fjernes helt

Du kan ikke sparkle på et papirunderlag. Tapetet vil helt enkelt gå i oppløsning underveis. Derfor skal strukturtapetet fjernes.

Nettopp papirets skrøpelighet gjør det heldigvis til en overkommelig (eller i hvert fall mulig) oppgave: Lag risser gjennom tapetet, og løs opp limet bak med tapetoppløser. Etterpå kan tapetet skrapes av veggen.

1

Riss tapetet. Hvis du investerer i en tapetrisser som denne, vil du ikke angre. Vi prøvde først med en hobbykniv. Det fungerte veldig dårlig.

2

Riss på kryss og tvers. Poen-get er å gjennombryte tapetet overalt, slik at tapetoppløseren kan trenge inn og løse opp tapetlimet.

3

Bland tapetoppløser og vann etter anvisningene på emballasjen. Produktet er mye mer effektivt enn rent vann.

4

Smør på oppløseren med en kost eller en børste. Gni det godt inn, og ikke vær gjerrig. Dekk eventuelt gulvet med dekkfilt eller papp.

5

Skrap løs tapetet når oppløseren har sittet i et kvarters tid. Bruk en tapetstripper eller en stålsparkel.

6

Enkelte steder kan du trekke av tapetet. Da kan du fjerne store stykker om gangen. Riv, trekk, skrap. Alle knep brukes når tapetet skal av.

7

Tapetet er fjernet, men veggen er ikke jevn. Ofte vil veggen ha riper og hull, som må utbedres etterpå.

8

Lapp hullene. Vi bruker en universalsparkelmasse, som kan fylle hull på opptil 10 mm i første lag.

9

Slip veggen. Her kan du sannsynligvis klare deg med håndholdte slipeplater. Men giraffsliperen er raskere. Etterpå får du en glatt vegg som kan males eller tapetseres.

    Akkurat nå leser andre ...