Oppheng som holder

Er den overbelastede knaggrekken revet ned av veggen, eller har flatskjermen falt ned og knust krystallvasen til mor? Det skjer ikke igjen. Med litt kunnskap om plugger, kan du henge opp hva som helst – og få det til å holde.

Det er virkelig irriterende når det du har hengt opp på veggen er for tungt til å bli hengende. Det kan være flatskjermen som plutselig sitter løst, knaggrekken som blir revet ned fra veggen, eller enda verre; kjøkkenskapet som faller ned fra veggen midt på natten med et voldsomt brak.

I de aller fleste tilfellene finnes årsaken til problemet inne i veggen. Kanskje passer ikke den pluggen du har brukt for å gi skruen feste til materialet veggen er bygget av. Kanskje er pluggen for svak i forhold til vekten den skal bære. Eller kanskje alt passer sammen, men du har glemt å sørge for at borehullet som pluggen sitter i var støvsuget før du satte i pluggen. Da sitter ikke pluggen godt nok fast.

Uansett hva årsaken er, er løsningen enkel:

  1. Finn ut hva veggen er laget av
  2. Finn pluggen som passer til, i den dimensjonen som kan bære den nødvendige vekten.
  3. Bor deretter hullet og sett i pluggen riktig, uten å slurve.

Hvor tungt er det?

Knagrekke

Knaggrekken kan være vanskelig, fordi den i seg selv ikke er særlig tung, men den kan likevel bli belastet ganske tungt av alle gjestenes tunge vinterjakker, familiens vesker og ryggsekker - eller juniors vekt, når han hopper opp for å henge på plass jakken på knaggen.

Belastningen er kraftigst på de øverste skruene i direkte trekk utover, så her gjelder prinsippet om å sikre seg ekstra. Velg plugger som kanskje kan virke litt overdrevne til oppgaven. Trevegger kan fint klare oppgaven uten plugger.

Flatskjermen

Når flatskjermen skal henges plant opp på veggen, skal beslaget helt enkelt monteres med plugger som tåler vekten av flatskjermen. Men sitter flatskjermen på et beslag som kan trekkes ut fra veggen, økes belastningen i takt med at TV-en trekkes utover. Da må du regne på belastningen (se formelen under).

Q (30 kg) x A (57 cm) / B (45 cm) = Plugg skal kunne bære 38 kg.

Skap

Skap med dekketøy er tunge. De er typisk skrudd fast til veggen i både topp og bunn. De øverste skruene belastes med både direkte uttrekk og et vinklet trykk nedover. Fordi du har en skrue i hvert av de øverste hjørnene, er det her du skal fordele vekten (to plugger som bærer 40 kg hver, kan bære 80 kg til sammen).

Hva er veggen laget av?

Hva finnes bak tapetet? Det første du kan gjøre for å finne det ut, er å banke på veggen. Er den solid, eller er det en platevegg med hulrom bak? Det kan gi deg en formening om det er en gipsvegg eller for eksempel solid betong. Men om det er betong eller murstein, kan være vanskeligere å finne ut.

Grip bormaskinen, og bor et (lite) hull et sted hullet kan skjules, eller der du uansett skal bore hull til pluggen. Bruk eventuelt et universalbor; da er du helgardert.

Slik setter du pluggen riktig fast

Du kan ha gode kunnskaper om veggmaterialer, bor og plugger, men hvis du ikke monterer pluggene riktig, risikerer du at det du gjør er bortkastet.

Det kan høres voldsomt ut, men noe så enkelt som å glemme å støvsuge eller blåse borehullet rent for støv før du setter i pluggen, kan være kritisk. Støvet kan gjøre at pluggen ikke griper ordentlig fast i sidene i hullet, og resultatet kan være at skapet, hyllen eller flatskjermen faller ned fra veggen med tiden. Men gjør du som vi viser deg her, holder pluggen i alle år.

1

Bor vannrett inn i veggen. Boredybden er viktig. Du skal bore minst 5 mm dypere enn lengden på pluggen. Flere produsenter anbefaler minst 10 mm. Marker boredybden ved å vikle teip rundt boret.

2

Støvsug hullet rent for støv. Hullet skal renses, for at pluggen kan sitte fast. Du kan også blåse ut støvet med et sugerør (lukk øynene når du gjør det).

3

Murpluggen slås inn på plass, slik at den ligger i plan med veggen.

4

Husk at skruediameteren skal passe til pluggen, og skruelengden skal være lik pluggens lengde + 5 mm + tykkelsen på emnet som skrus fast.

Hvilken plugg passer i veggen din?

Multimedia

De fleste plugger er laget av nylon. Det er et sterkt og fleksibelt materiale, som gir godt “feste” til skruen, i takt med at pluggen utvider seg i det forborede hullet.

Det finnes spesialiserte plugger til alle veggtyper, og når de brukes riktig, er bæreevnen stor.

I trevegger trenger du ikke plugger, bare skruer.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vegg