1. Kjenn veggen din

Like viktig som det er å vite hva du skal henge opp, er det å vite hva tingene skal henge i. Ved å bore et 5-6 mm hull noen få cm inn i veggen, kan borestøvet avsløre materialet. Gipsstøv er hvitt og klebende, porebetong og betong grått og grovkornet, murstein er normalt rødlig og smitter av. Forsvinner boret inn i veggen etter noen få centimeters boring, er det som regel en platevegg av for eksempel gips eller spon.

2. Velg riktig plugg

Det kan til tider være en uoversiktlig oppgave å finne frem i jungelen av plugger. Men hvis du vet om underlaget for eksempel er gips, betong eller murstein, og du samtidig vet vekten på det du skal henge opp, har vi gjort det en hel del enklere å treffe riktig valg. I skjemaet i artikkelen kan du se bæreevnen på forskjellige plugger i forskjellige typer underlag. Begynn med å velge underlag, og følg deretter kolonnen ned til du finner en plugg som kan bære vekten.

3. Velg riktig skrue

Hvis pluggen skal kunne holde det den lover, er det viktig å bruke den riktige skruen. Noen plugger – særlig de mer avanserte – kommer i sett med en skrue som passer i dimensjon og type. Andre plugger fungerer med for eksempel vanlige sponskruer. Vær særlig oppmerksom på at skruen skal være lang nok. Som en tommelfingerregel skal skruen stikke omkring 5 mm ut gjennom pluggen når den er montert.

Last ned artikkelen og få resten av håndverkernes opphengingstips. Du får blant annet:

  • 3 tips til korrekt oppmåling
  • 3 tips til umulige vegger
  • 3 tips til helt rette skap
  • 3 tips til hyller som holder