Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oppheng som holder

Skriv ut Lagre artikkel

Er den overbelastede knaggrekken revet ned av veggen, eller har flatskjermen falt ned og knust krystallvasen til mor? Det skjer ikke igjen. Med litt kunnskap om plugger, kan du henge opp hva som helst – og få det til å holde.

Plugger

Det er virkelig irriterende når det du har hengt opp på veggen er for tungt til å bli hengende. Det kan være flatskjermen som plutselig sitter løst, knaggrekken som blir revet ned fra veggen, eller enda verre; kjøkkenskapet som faller ned fra veggen midt på natten med et voldsomt brak.

I de aller fleste tilfellene finnes årsaken til problemet inne i veggen. Kanskje passer ikke den pluggen du har brukt for å gi skruen feste til materialet veggen er bygget av. Kanskje er pluggen for svak i forhold til vekten den skal bære. Eller kanskje alt passer sammen, men du har glemt å sørge for at borehullet som pluggen sitter i var støvsuget før du satte i pluggen. Da sitter ikke pluggen godt nok fast.

Uansett hva årsaken er, er løsningen enkel:

1. Finn ut hva veggen er laget av
2. Finn pluggen som passer til, i den dimensjonen som kan bære den nødvendige vekten.
3. Bor deretter hullet og sett i pluggen riktig, uten å slurve.

Hvor tungt er det?

Knagrekke

Knaggrekken kan være vanskelig, fordi den i seg selv ikke er særlig tung, men den kan likevel bli belastet ganske tungt av alle gjestenes tunge vinterjakker, familiens vesker og ryggsekker - eller juniors vekt, når han hopper opp for å henge på plass jakken på knaggen.

Belastningen er kraftigst på de øverste skruene i direkte trekk utover, så her gjelder prinsippet om å sikre seg ekstra. Velg plugger som kanskje kan virke litt overdrevne til oppgaven. Trevegger kan fint klare oppgaven uten plugger.

Flatskjermen

Når flatskjermen skal henges plant opp på veggen, skal beslaget helt enkelt monteres med plugger som tåler vekten av flatskjermen. Men sitter flatskjermen på et beslag som kan trekkes ut fra veggen, økes belastningen i takt med at TV-en trekkes utover. Da må du regne på belastningen (se formelen under).

Q (30 kg) x A (57 cm) / B (45 cm) = Plugg skal kunne bære 38 kg.

Skap

Skap med dekketøy er tunge. De er typisk skrudd fast til veggen i både topp og bunn. De øverste skruene belastes med både direkte uttrekk og et vinklet trykk nedover. Fordi du har en skrue i hvert av de øverste hjørnene, er det her du skal fordele vekten (to plugger som bærer 40 kg hver, kan bære 80 kg til sammen).

Hva er veggen laget av?

Hva finnes bak tapetet? Det første du kan gjøre for å finne det ut, er å banke på veggen. Er den solid, eller er det en platevegg med hulrom bak? Det kan gi deg en formening om det er en gipsvegg eller for eksempel solid betong. Men om det er betong eller murstein, kan være vanskeligere å finne ut. Grip bormaskinen, og bor et (lite) hull et sted hullet kan skjules, eller der du uansett skal bore hull til pluggen. Bruk eventuelt et universalbor; da er du helgardert.

Slik setter du pluggen riktig fast

Du kan ha gode kunnskaper om veggmaterialer, bor og plugger, men hvis du ikke monterer pluggene riktig, risikerer du at det du gjør er bortkastet.

Det kan høres voldsomt ut, men noe så enkelt som å glemme å støvsuge eller blåse borehullet rent for støv før du setter i pluggen, kan være kritisk. Støvet kan gjøre at pluggen ikke griper ordentlig fast i sidene i hullet, og resultatet kan være at skapet, hyllen eller flatskjermen faller ned fra veggen med tiden. Men gjør du som vi viser deg her, holder pluggen i alle år.

Bor vannrett inn i veggen. Boredybden er viktig. Du skal bore minst 5 mm dypere enn lengden på pluggen. Flere produsenter anbefaler minst 10 mm. Marker boredybden ved å vikle teip rundt boret.

Støvsug hullet rent for støv. Hullet skal renses, for at pluggen kan sitte fast. Du kan også blåse ut støvet med et sugerør (lukk øynene når du gjør det).

Murpluggen slås inn på plass, slik at den ligger i plan med veggen.

Husk at skruediameteren skal passe til pluggen, og skruelengden skal være lik pluggens lengde + 5 mm + tykkelsen på emnet som skrus fast.

Hvilken plugg passer i veggen din?

De fleste plugger er laget av nylon. Det er et sterkt og fleksibelt materiale, som gir godt “feste” til skruen, i takt med at pluggen utvider seg i det forborede hullet. Det finnes spesialiserte plugger til alle veggtyper, og når de brukes riktig, er bæreevnen stor. I trevegger trenger du ikke plugger, bare skruer.

Logg inn kjøp tilgang til å se arbeidstegning

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Oppheng som holder
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake