Rå vegg med mursteinsfliser

Med mursteinsfliser kan du gi prosjektene dine et flott og personlig uttrykk. Kanskje du vil ha én enkelt mursteinsvegg i stua? Eller dekke en søyle på terrassen? Mursteinsfliser fikser dette enkelt, og de er lette å sette opp og fuge.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time per m²
Pris
1500 kroner per m²

Intro

Murstein i stua? Vi har jo blitt vant til rene, hvite, sterile vegger. Men mursteinenes rustikke og rå, men likevel elegante uttrykk, oser helt enkelt av stil og klasse!

Mange går feilaktig rundt og tror at det å lage en flott murvegg er fullstendig uoverkommelig. Slik er det ikke. Faktisk er det en både enkel og morsom utfordring, hvis du bruker mursteinsfliser.

Mursteinsfliser - tynne skiver av stein

Søker du etter ”brick tiles” eller ”mursteinsfliser” på nettet, finner du et greit utvalg. Men ettersom vi her på berget har tradisjon for å bygge med tre, er det bedre å blingse mot våre naboer i sør, danskene, som har lange tradisjoner for å bygge med murstein. Søker du derfor etter ”murstensskaller”, finner du et stort utvalg.

Steinflisene er ofte rundt 15 mm tykke, noe som gjør montering med flislim enkelt.

I veiledningen viser vi trinn for trinn hvordan du setter opp mursteinfliser. Deretter har vi samlet sammen ideer og inspirasjon til hvordan du kan bruke fliser til dine neste prosjekter - både ute og inne.

Veiledning

01
Slik setter du opp mursteinsfliser 8 Trinn

Uansett om jobben er innendørs eller utendørs, er oppsettingen av mur-steinsflisene den samme. Steinene limes fast på et underlag som er rengjort og grunnet med primer.

Når steinene er limt fast, skal de fuges. Som med alt murverk, er det viktig at det er en jevn avstand mellom alle rekkene med stein, slik at fugene får den samme størrelsen.

Her viser vi prosessen på en liten gipsvegg. Det samme prinsippet gjelder uansett veggstørrelse og underlag.

1

Smør veggen med primer. Før du limer opp flisene på veggen, skal den primes. Det gjør at veggen ikke suger fukten ut av limet. Flisene settes opp med flislim.

2

Trekk på flislim. Bruk en tannsparkel, og trekk på flislimet i et lag på et par millimeter. Smør kun på lim til et par rekker med stein om gangen.

3

Trykk flisene fast i limet. Mursteinsflisene trykkes inn i limet til de sitter fast. Ta enrekke om gangen.

4

Hold avstanden mellom fugene. Det er viktig at det blir jevn avstand mellom rekkene av mursteinsfliser. Da blir fugen lik overalt. Bruk fugebånd, klosser eller snor.

5

Veggen er klar til å bli fuget. Det ligner en klassisk murvegg, og mursteinsflisene er klare til å få en mørtelfuge mellom steinene. Vi bruker en murmørtel til fugene.

6

Fyll opp fugene. Med en tynn fugeskje presses mørtelen inn i fugene mellom mursteinsflisene. Fyll mørtel på et fugebrett, og hold det tett på veggen, slik at du søler så lite som mulig.

7

Vask av veggen. Når fugene er fylt opp, er veggen av mursteinsfliser i ferd med å bli ferdig. Vask steinene med vann, som fjerner restene av mørtel.

8

Så enkelt er det! Å lage en vegg med mur-steinsfliser er faktisk en enkel sak, og med det store utvalget av forskjellige stein som finnes, er det mange muligheter.

02
Slik kommer du rundt hjørner 2 Trinn

Hjørner er ikke vanskelig, men spesielt de innvendige krever at du planlegger hvordan steinene skal plasseres slik at det blir harmoni. Det enkleste er å lime dem opp i forband, ved at hver andre rekke slutter med en halv stein inn mot hjørnet. Det skaper et pent og harmonisk uttrykk.

Til utvendige hjørner finnes det spesielle hjørnesteiner.

1

Skjær til hjørnesteinen. Mursteinsflise-ne kan enkelt skjæres til med en vanlig vinkel sliper. Vil du lage fliser selv, av hele murstein, krever det en større våtsag.

2

Lim opp, og følg mønsteret. Steinen mot hjørnet er i annenhver rekke kuttet med vinkelsliperen. Det gir et flott og harmonisk mønster i veggen.

Materialer

  • Fliser av murstein
  • Flislim
  • Murmørtel
  • Fugebånd, flisesnor eller brikker
  • Primer

Spesialverktøy

  • Fugeskje
  • Tannsparkel

Tidsforbruk

Cirka én time per kvadratmeter.

Pris

Fra 300 til 1500 kr per m².

Vanskelighetsgrad

Med stein og steinpanel som er skåret til og klare til å sette opp, er ikke dette vanskelig.

Video

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Tips & Triks

Masser av muligheter - også innendørs

1

Naturstein på kjøkken. Det er kanskje ikke det mest praktiske når det gjelder rengjøring, men det ser vanvittig flott ut med mursteinsfliser på kjøkkenveggen. Det gir et snev av Middelhav og sydens varme.

2

Lag en liten vegg. Mur-steinsflisene er perfekte for å gi en vegg en dramatisk vegg i et vinklet rom som er kledd med stein.

3

Miks stein og tre. Mursteinsfliser og tre ser bra ut ved siden av hverandre, og her får de mørke steinene et flott samspill fra treverket på en stor endevegg i en spisestue.

Mange typer

Hvilken farge, stil og form du velger på en steinvegg eller et annet prosjekt, er selvfølgelig opp til deg. Det finnes mange muligheter, både blant mur-steinsfliser og naturstein. Og du får dem både løse og som panel med flere steiner. Finner du ikke akkurat de steinene du vil ha, kan du selvfølgelig prøve å skjære dem til selv. Det krever i så fall en våtsag av litt størrelse.

1

Flisene trenger ikke være murstein. Her er det brukt naturstein i forskjellige størrelser. Det er et puslespill å få det til å passe, men effekten er flott.

2

Her er fugen droppet, og i stedet sitter steinene helt tett sammen. Skal du bygge uten fuger, må steinene passe ekstra godt sammen.

3

Tynne, irregulære stein er også en mulighet. Det er et tidkrevende arbeid å få steinene til å passe sammen, men resultatet blir unikt.

4

En klassisk New-yorker vegg laget med røde mursteinsfliser som er fuget med murmørtel. Steinene finnes i mange størrelser og fargenyanser.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vegg