1. Oppheng med bærelister
Bærelister til overskap, hyllekasser eller lignende, skjæres ut av en kryss-finérplate. I praksis gjøres det ved å splitte en bred list i en vinkel på 45°.
De to bærelistene ser slik ut. Listen (A) skrus fast på veggen med den korte siden inn. Listen (B) settes fast til det som skal henges opp, slik at den lange siden vil vende inn mot veggen.
Avhengig av hvor store ting ting du vil henge opp, og hvor mye det skal kunne bære, kan du bruke ett eller to sett bærelister. Et fullt kjøkkenskap veier mye, det samme gjør en bokhylle.
Når du holder den nederste listen (A) på plass bak på skapet og måler fra overkanten av skapet til underkanten av bærelisten (A), er det lett å streke opp på veggen hvor listen (A) skal sitte.
2. Oppheng med karmskruer
Før det merkes opp på veggen, er det smart å klosse opp elementet, slik at det står solid uten å vippe. Etterpå strekes det opp hele veien rundt innerkanten med en tømrerblyant.
Her er det snakk om en reol av 40 mm tykke plater. Derfor måles det 20 mm ut fra streken og merkes opp hvor skruene skal sitte. Etterpå er det bare å bore hull og skru inn karmskruene.
Skruenes plassering i veggen overføres nøyaktig til reolen, og det bores hull som er litt dypere enn det skruene stikker ut fra veggen. Da er du sikker på at reolen kan settes helt inn mot veggen.
Reolen løftes på oppklossingen og lirkes forsiktig inn på skruene. Selv om karmskruene ikke har noe hode å snakke om, så passer hullene stramt rundt dem. Det kan derfor krangle litt.
Når alle skruer har tak i hullene, kan reolen bankes inn mot veggen. Det er ikke bruk for lim - reolen vil holde seg på plass. Legg en trekloss mellom reolen og hammeren så treverket ikke skades.
3. Oppheng med stålstenger og lim
Til en svevende hylle, som ikke har noen loddrette sider, kan du bruke stålstenger som limes fast i hull i veggen. De skal bores langt inn i hyllen fra baksiden, slik at de kan tåle den belastningen som kommer på hyllen ovenfra.