TV-vegg med furuspiler

Bygg en moderne vegg til husalteret med hjemmelagde furuspiler, en stor og flott finérplate og effektfullt LED-lys på baksiden. Vi viser deg de grunnleggende prinsippene, så kan du kopiere veggen vår, eller bruke den som inspirasjon til en vegg i stuen din.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
400 kroner/m2
TV-vegg med furuspiler

Her lærer du å bygge en flott spilevegg til tv-stuen.

Intro

Naturen flytter inn i hjemmet, og de flotte spileveggene er snart like populære som de glatte, hvite veggene var for få år siden. Og den gode nyheten er at alle og enhver kan bygge sin egen spilevegg selv.

Det krever bare at du monterer et enkelt skjelett av vannrette lekter på veggen, kler det med svart filt eller stoff, og deretter kan du skyte på loddrette spiler med en spikerpistol. Og nettopp spikerpistolen er en av hemmelighetene bak et flott resultat. For ved å skyte på spilene med veldig smale dykkert (med små hoder) kan du praktisk talt ikke se hvordan spilene er montert.

Demper romklang

Utover det estetiske ved spileveggen, har den også en praktisk funksjon. Den medvirker nemlig til å dempe rungende romklang, slik at lydkvaliteten blir bedre i rommet. Og i TV-stuen er det en fordel at du tydelig kan høre hva som kommer ut av TV-ens høyttalere.

Forskjellig utseende

Når du bygger din egen spilevegg, bestemmer du i sakens natur selv hvordan den skal se ut. Du kan selvfølgelig velge mellom alle de forskjellige tresortene som finnes. Og hvis du lager spilene selv, for eksempel av planker eller plater, kan du holde prisen nede i nærheten av spottpris i forhold til å kjøpe ferdige spileplater eller akustikkpanel. I tillegg kan du også selv bestemme bredden på spilene og fritt justere avstanden mellom dem, slik at du enten ser mer eller mindre av den dype, svarte bakgrunnen.

Veiledning

01
Slik bygger du tv-veggen 5 Trinn

Lag et underliggende skjelett av 3-4 vannrette lekter du kan stifte fast stoffet til, samt montere de loddrette spilene i. Du har også muligheten til å bygge et TV-skap i bunnen av veggen, som her, der løsningen er en blanding av spiler og to Ikea-skap.

1

Monter de vannrette lektene. Her skal du ta høyde for hvilket underlag de skrus inn i, slik at du bruker riktige skruer og plugger. Her er underlaget en gammel trevegg. Monter en lekt i topp og bunn, og en på midten (bygger du uten skap, bør du fordele to på midten). Det er også nå du skal lage rammen til finérplaten.

2

Stift det svarte stoffet fast til lektene med en stiftespistol. Sørg for å spenne ut stoffet slik at det sitter stramt. Merk deg at rommet inne i selve rammen til finérplaten holdes fri for stoff.

3

Mål opp, og start med å montere spilene. Her er spilene 48 mm brede, og fordi vi velger å ha 5 mm luft mellom dem, blir det såkalte modulmålet 53 mm. Spilene skytes fast i lektene med 40 mm dykkert. Sørg for å måle og vatre flittig. Et godt tips er å lage en håndfull avstandsklosser på 5 mm, som du kan bruke som mål i toppen, bunnen og på midten.

4

Monter finérplaten. Sørg for å skru den godt fast inn i rammen.

5

Lim fast LED-lysbåndene langs kanten på baksiden av platen, og monter TV-en på et passende beslag.

02
Lag spilene med en bordsirkelsag 5 Trinn

Du skal ikke kjøpe særlig mange lister på spesialmål, før det kan lønne seg å kjøpe eller leie en bord sirkelsag og skjære dem ut selv.

Et høvlet bord, en planke eller en lekt blir raskt splittet på langs, slik at du har en list som passer prosjektet ditt.

Her viser vi hvordan du splitter en 38 x 73 mm lekt, slik at du får en fullstendig kvadratisk list.

1

Finn størrelsen på lekten og merk opp, slik at du vet hvor mye du skal skjære av på hver side for å få den størrelsen du ønsker. Her lager vi en list som skal bli 38 x 38 mm.

2

Juster parallellanlegget. Bruk millimeterskalaen, hvis sagen har en slik, og juster målet til 38 mm - det blir da avstanden fra anlegget til sagbladet.

3

Sjekk målet. Sjekk også at avstanden fra sagbladet til anlegget er den samme både foran og bakerst på sagbladet, slik at lekten ikke blir klemt.

4

Juster høyden på sagbladet. Det skal stikke kun akkurat opp gjennom lekten, og være noen få millimeter over den.

5

Splitt lekten på langs. Slå på sagen, og hold lekten inn mot parallellanlegget. Før lekten rolig frem uten å presse, og bruk en dyttepinne eller listestump til å føre de siste 30-40 cm gjennom sagen.

Materialer

  • 48 x 48 mm lekter (furu) til spiler
  • 48 x 73 mm lekter til skjelett
  • Molton (brannhemmende stoff)
  • 19 mm finert plate
  • LED-lysbånd
  • Dykkert, stifter, skruer og plugger

Spesialverktøy

  • Bordsirkelsag
  • Spikerpistol

Tidsforbruk

2 dager, hvis du kapper spiler selv.

Pris

Cirka 400 kroner per kvm.

Vanskelighetsgrad

Den største utfordringen er å få alle spilene til å sitte snorrett. Selve skjelettet og TV-rammen er helt enkelt å lage.

Video

Slik bruker du dykkertpistolen

I denne videoen lærer du om dykkertpistolens funksjoner og innstillingsmuligheter. Pistolen er til stor hjelp ved en lang rekke oppgaver, der du gjerne vil spikre raskt og med en hånd ledig til å holde på emnet, for eksempel ved montering av fotlister, karmlister, taklister, spikerslag og panel.

Video

Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vegg