Kapp-/gjærsag
Hvis du noen gang har kappet gulv- eller taklister med en håndsag og en gjærekasse, vet du hvor lang tid det kan ta å oppnå en perfekt skjøt. Og har du stått med en stor mengde terrassebord, som SKAL være nøyaktig like lange, så vet du hvor vanskelig det kan være. Men det trenger ikke å være slik, for du kan kjøpe deg en helt grei kapp-/gjærsag for mindre enn en tusenlapp. Den kan hjelpe deg å gjøre jobben både enklere, mer nøyaktig og ikke minst raskere.
Alltid nøyaktig i samme vinkel, når gradskalaen er innstilt, og alltid nøyaktig samme lengde når du har justert sagbordet. Du får en samlebåndseffekt som sparer deg for flere dagers jobb, samtidig som du får både større effektivitet og større presisjon.
TIPS: Til små eller harde emner, er et blad med mange små tenner å foretrekke. Til grovt arbeid, er det en fordel med få og store tenner.
Elektrisk høvel
En elektrisk høvel er et undervurdert verktøy. De roterende knivene kan faktisk spare deg for mye slipearbeid, og dermed mye tid.
Du trenger ikke å stå med skraper og grovt slipepapir i en evighet. Ta frem el-høvelen, juster kniven til riktig dybde, og i løpet av kort tid er overflaten fri for lakk, og du har nakent treverk foran deg. Borte er også trykkmerker, riper og svimerker fra glemte sigaretter.
Du skal likevel vite at selv om høvlingen går raskt, skal du øve deg litt før du kaster deg over svigermors spisestuebord. Høvelen er en grovspiser, og er du uerfaren, kan du fort komme til å lage dype spor i emnet. Øv deg på noen gamle bord, og ta heller litt for lite om gangen, enn litt for mye.
TIPS: Til store flater bør du bruke et rett bord eller en rettholt å styre etter. Flytt anlegget en snau høvelbredde om gangen.
Multikutter
Selv om den ikke har vært på markedet like lenge som andre verktøy, er multikutteren raskt blitt veldig populær. Opprinnelig var funksjonen prinnelig begrenset til å være et elektrisk stemjern, som ved hjelp av sideveis bevegelser lynraskt snittet seg rett inn i treverk. Men senere har den utviklet seg til å bli et ekte multiverktøy.
Du kan kjøpe mange forskjellige verktøy til montering på basisen heten, blant annet et elektrisk stemjern (som er en sag med bittesmå tenner). Du kan også kjøpe en fres til fugene mellom flisene på badet. Det er nesten uunnværlig når du skal skifte én enkelt flis: du unngår å ødelegge nabo-flisene når du fjerner den ødelagte flisen. I tillegg sparer det deg for tid. Bruk også multikutteren til for eksempel tappskjøter. Da slipper du å bruke tid på å bore og rense med stemjernet.
Spikerpistol
Skal du sette opp et stakittgjerde, eller spikre kledning på huset ditt, kan du gjerne gjøre det på tradisjonelt vis med hammer og spiker. Men det tar tid.
Med en skikkelig spikerpistol, som du kan kjøpe eller leie i et byggvarehus, kan du slå i spiker lynraskt og med én hånd. Da kan du bruke den andre til å holde emnet du spikrer. Spikerpistoler drives enten av strøm eller trykkluft. Den sistnevnte krever en kompressor, men den kan du jo også bruke til mange andre ting.
Du kan få kraftige spikerpistoler som kan slå inn spiker på opp til 100 mm. De brukes til for eksempel bindingsverk, taklekter og spikerslag. De aller kraftigste, profes jonelle spikerpistolene kan også skyte inn spiker i betong.
Mindre spikerpistoler til små spiker (dykkert) er spesielt anvendelige, når du skal spikre listverk, sette opp panel eller lage omramminger rundt vinduer. Noen spikerpistoler kan ta lange spiker, andre tar spiker med store hoder, f.eks. pappspiker. Med en slik, får du lagt det nye taket ditt veldig raskt.
TIPS: Som for vanlige spiker, gjelder det også for ammunisjonen til spikerpistolene, at både dykkert og spiker skal være tre ganger så lange som det de skal holde.
Gipsskrumaskin
Alle som har satt opp gipsplater, vet hvor mange skruer som skal skrus inn, og hvor vanskelig det kan være å skru dem inn riktig. De skal ikke stikke ut, for da kan de ikke sparkles vekk. Og de skal ikke bryte gjennom papirlaget, for da holder de ikke platen fast.
Skal du bare skru opp et par enkeltplater, kan du nøye deg med å kjøpe en liten gipsskrubits til skrumaskinen. Den slipper skruen når den kommer rett under overflaten på platen. Skal du sette opp mange plater, kanskje i tillegg i flere lag, skal du skaffe deg en gipsskrumaskin. Den får du i to forskjellige utgaver - den billigste krever at du holder skruen i hånden som normalt, og skrur med den andre hånden. Maskinen går konstant, men bitsen dreier først rundt når du trykker den mot skruen. Den stopper når skruen sitter der den skal.
Den andre, og virkelig smarte versjonen, bruker “patronbelter” av skruer på et langt en, bånd. Du monterer båndet og trykker spissen på maskinen inn mot gipsplaten der skruen skal sitte. Raskere enn du aner, sitter skruen i platen. Nøyaktig i riktig dybde. Du kan skru inn skruene like raskt som du kan rekke å flytte skrumaskinen.
Du trenger ikke å kjøpe en gipsskrumaskin, de kan heller leies.
TIPS: I motsetning til en vanlig skrumaskin, kobler gipsskrumaskinen automatisk motoren fra skrubitsen - men den bråker, så du skal bruke hørselvern.
Rotasjonslaser eller krysslaser
Du kan fint avsette en fast høyde på en vegg med et vater, et målebånd og eventuelt en loddsnor eller et slangevater. Du kan også bruke et av de nye laserinstrumentene, som lynraskt og alltid nøyaktig avsetter en rød strek eller et rødt kryss på veggen der du ønsker det. Dermed slipper du å krabbe rundt for å stramme snorer (som du snubler i) og sette blyantmerker cirka der du skal bore. Det er også slutt på at hyller du monterer på veggen blir hengende akkurat litt skjevt.
Det er ikke det billigste verktøyet å kjøpe, så lei deg eventuelt en i stedet, når du skal i gang med ditt neste større prosjekt. Du blir forbauset over hvor mye tid du sparer, når du først har funnet ut hvordan du betjener laseren.
TIPS: Du bør velge en modell som er selvnivellerende. Den finner selv vannrett og loddrett, så du sparer tid på å finjustere.
Vinkelsliper
Med en vinkelsliper er det raskt og enkelt å kutte jern og fliser, sammenlignet med jobben som kreves når du bruker baufil med stål- eller karbidblad.
Med påsatt spesialverktøy kan du også bruke den lynraske maskinen til mye annet enn jern og fliser. Du kan sette på en betongkopp, som kan rette opp et ujevnt kjelllergulv på null tid, og du kan sette på en såkalt flappskive, slik at du kan fjerne rust fra trapperekkverket i en fei.
De moderne kutteskivene er ganske tynne, så du kan også kutte flisene på badet med en vinkelsliper. Kuttet blir også mer nøyaktig med en vinkelsliper enn med en fliskutter, nå du bare skal fjerne en liten bit av ei flis.
Skal du kutte belegningsstein, må du ha fatt i en av de større vinkelsliperne. Den kan du leie i et byggvarehus. Utgiften sparer du inn i spart tid.
TIPS: Farten har sin pris, så pass på at galvaniserte overflater ikke blir for varme. Da ødelegger du sinklaget, som skal hindre rustangrep.
Krittsnor (snorslag)
Den korteste veien mellom to punkter er en rett linje. Men det kan være vanskelig og ta tid å merke opp en helt rett linje over en lang avstand. Når du for eksempel skal kappe de nye terrassebordene rette i kanten etter at de er lagt, sette opp nye kjøkkenskap eller du skal du ha en linje å rette inn taklektene etter, er det ti ganger raskere å trekke ut en krittsnor fra holderen, holde den i begge ender og nappe den på midten. midten Dermed har du slått en perfekt strek hele veien mellom to ytterpunkter, og du er klar til å sage, bore eller legge taklekter.
TIPS: Vær nøye med krittsnoren. Noe kritt farger så mye at det er vanskelig å fjerne igjen. Det kan også synes gjennom maling.
Avstandsmåler
Kan du spare tid ved på å bruke en elektronisk avstandsmåler i stedet for en tommestokk eller et målebånd? Ja, i høyeste grad. Du kan faktisk måle opp et helt kjøkken nesten uten å flytte deg, og i hvert fall uten å måtte krype rundt på gulvet og sette en finger akkurat der tommestokken nylig har ligget. Du får et helt nøyaktig mål, og du får ingen problemer med innvendige mål på trange steder (inne i et kjøkkenskap, for eksempel). Bare sett eller legg avstandsmåleren der du skal måle fra, pek på “målet”, og trykk på en knapp. Dermed har du nøyaktig mål. Derfra kan du overføre målene manuelt til en tegning, eller bruke en nymotens “app” på telefonen til å sette dem inn på bilder.
TIPS: Husk å velge en avstandsmåler som bruker laserlys, ikke ultralyd. Lyden er mer unøyaktig, og du risikerer å treffe en hindring underveis når du måler avstanden.
LES OGSÅ: Test av avstandsmåler
Enhåndstvinge
En ekstra hånd sparer deg for mye tid. Det gjelder uansett om du skal støtte noe under saging eller holde noe fast når du monterer. Dette kan du også med en vanlig skruetvinge, men med en enhåndstvinge kan du klare deg selv, uten å hente eller vente på hjelp. Fordi du kan betjene tvingen med én hånd, har du den andre til å holde på plass og rette inn med, mens du spenner. Trykk på pistolgrepet, så klemmes tvingen sammen, og trykk på utløseren når du skal frigjøre tvingen igjen. Lettere og raskere blir det ikke.
TIPS: Vær oppmerksom på at enhåndstvingen har sine begrensninger. Den er god som en ekstra hånd. Men skal det klemmes veldig hardt sammen, skal du bruke en skrutvinge.