10 ting du kan gjøre med varmluftspistolen

Varmluftspistolen er kjent av mange som verktøyet som fjerner oljemaling og tiner opp vannrør.

Men den har et langt større repertoar enn det. For å kunne brukes til annet enn maling og rør er det likevel ikke nok med en lavprismodell som sender ut 500-600° varm luft uten mulighet for regulering. En god varmluftpistol bør ha en effekt på minst 1800 watt og ha trinnløs temperaturregulering.

Modellen vi viser her er elektronisk regulerbar fra 50° til 630°, og temperaturen kan avleses på et LCD-display. Den fås med forskjellige dyser og har kaldluftfunksjon, som raskt avkjøler munnstykket når du skal skifte dyse.

10 ting du kan gjøre med varmluftspistolen

1

UTEN DYSE:

1. Få løsnet rustne bolter med varme

Rustne muttere og rustne rør skjøter varmes opp med full effekt på pistolen. Da går det vanligvis lettere å demontere. Men prøv ikke dette med muttere som sitter mot tre, på grunn av brannfaren. Bruk hansker, og unngå å berøre det varme stålet.

2

UTEN DYSE:

2. Lim folie på platekanter

Når vi skal legge folie på platekanter, skal limet på strimlene varmes opp og presses mot emnet. Normalt bruker vi et strykejern som både varmer opp og presser. Men dersom vi ikke får låne strykejernet, kan varmluftpistolen på 150-200° og en trykkrull klare oppgaven. Pass på at folien ikke smelter for deg.

Spattedysa må brukes sammen med ei reduksjons-dyse og må bare settes på elektronisk varmestyrte pistoler.

3

MED SMAL SPALTEDYSE:

3. Sveis din egen presenning

Pvc-bassengfolie, kunststoff presenning og andre kunststoff tekstiler kan sveises sammen med varmluft 300-400˚. Foliene overlappes 2-4 cm, og spalte-dysa føres inn mellom lagene. Den bløtgjør straks begge flatene. Press lagene sammen med rullen, og sammenføyningen blir like sterk som materialet.

Skjermdysa avskjermer luft strømmen og beskytter følsomme materialer mot overoppheting. Brukes på vinduer når kitt og maling skal fjernes.

4

MED SKJERMDYSE:

4. Fjern maling fra vinduer

Skjermdysa ligner bred-stråledysa, men den er utstyrt med en framskutt kant som bøyer luftstrømmen vekk fra varmefølsomt materiale. Den kan for eksempel føres langs ei vindusramme der treet varmes opp uten at vindusglasset overopp hetes og kanskje sprekker.

Reflektordysa blåser luftstrømmen hele veien rundt emnet og fordeler varmen på krympemuffer og rundt kobberrør når de skal loddes.

5

MED REFLEKTORDYSE:

5. Krympemuffer og krympeslanger

Varmepistolen plasseres stabilt i stående posisjon, og ledningene som skal monteres eller beskyttes overtrekkes med krympeslange. Varm opp til 200-300° til muffa klemmer tett sammen.

6

MED REFLEKTORDYSE:

6. Hurtig lodding av kobberrør

Loddeområdet renses og avfettes, og loddepasta smøres på. Dysa legges rundt røret, og du varmer opp til 650° i 1-2 minutter før loddetinnet legges på. Det skal selv kunne flyte inn i skjøten.

Reduksjonsdysa gir mindre hull og konsentrerer luftstråla. Må bare brukes på elektronisk varmestyrte LCD-display pistoler.

7

MED REDUKSJONSDYSE:

7. Lag dessert og marengs

Og så til det kulinariske. Marengs får fast konsistens og den kjente lysebrune fargen av et skudd med pistolen. Den lekre franske dessert crème brûlée består av iskald masse dekket av et lag rørsukker som smeltes med varmepistol på full effekt. Sett på ei 14 mm reduksjonsdyse for å konsentrere varmen.

Bredstråledysa lager en flat luftstrøm over et bredt område. Den brukes blant annet til å fjerne maling på store flater som for eksempel dører.

8

MED BREDSTRÅLEDYSE:

8. Formbøy fem millimeter akrylplate

Opp til 4-5 mm akrylplate kan formes etter oppvarming, f.eks. bøyes over en kant. Med 400-600˚, tilpasset etter platetykkelse, bløtgjøres akryl på ca. 1 minutt.

9

MED BREDSTRÅLEDYSE:

9. Fjern klistermerker og limrester

Limet på baksiden av klistermerker, streamere og lignende vinyl bløtgjøres ved bruk av forholdsvis svak varme, 150-200˚, avhengig av underlaget som jo ikke skal smelte.

10

MED BREDSTRÅLEDYSE:

10. Fjern maling på større flater

Oljebasert maling og lakk koker opp og slipper underlaget ved oppvarming. Før pistolen med få centimeters avstand fra emnet, og fjern den oppløste malinga med en sparkel.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Verktøy