13 forskjellige batteriverktøy til under 7000 kroner

Vi har testet om Biltemas billige MultiX 18 V-maskiner er verdt å kjøpe.

Det sier seg selv at kvaliteten ikke er på topp.

Den er likevel betydelig bedre enn prisen antyder, og Biltemas rimelige MultiX 18 V-maskiner kan uten problemer løse de fleste gjør det selv-oppgaver.

Alle delene kjøpes hver for seg, og du kan derfor selv sette sammen det settet som dekker dine behov best. Hele pakken, inkludert to batterier og en lader koster 6565 kroner.

Bor-/skrumaskin hdb 18 v

MOMENT: 50 NM
OMDREININGER: 500/1700 PER MIN.
SLAGTALL: 7500/25.500 PER MIN.
VEKT: 1,2 KG
PRIS: 629 KRONER

STYRKETEST: 56 sekunder; så raskt ble 10 treskruer på 5 x 70 mm skrudd inn i en furustolpe.
UTHOLDENHETSTEST (4 Ah-batteri): 88; så mange hull ble det til i en 19mm MDF-plate med et 28mm spadebor.
KONKLUSJON: Den børsteløse motoren leverer en fin styrke, og med 16 momenttrinn og slagfunksjon kan du både bore i murstein og gjøre presisjonsarbeid uten å overspenne skruen. Den solide maskinen har dessuten et velplassert arbeidslys under håndtaket, så du unngår skygger på arbeidsområdet.

Sirkelsag cs 18 v

OMDREININGER: 4200 PER MIN.
SNITTDYBDE, 90°: 48 MM
SNITTDYBDE, 45°: 33 MM
VEKT : 2,5 KG
PRIS: 599 KRONER

STYRKETEST: 36 sekunder; så lang tid tok det å sage tre snitt på en meter i en 19mm kryssfinérplate med det medfølgende bladet.
UTHOLDENHETSTEST (4 Ah-batteri): 56 meter; så langt kunne sirkelsagen sage i samme kryssfinérplate på én enkelt opplading.
KONKLUSJON: De tydelige skalaene til sagdybde og vinkel er enkle å stille inn etter. Føres sagen for raskt frem, kan den gå i stå. Men gir du den muligheten til å sage i eget tempo, klarer den seg godt. Lasersiktet er et stort pluss, som gjør det enklere å føre sagen helt rett fremover.

Slagtrekker idr 18 v

MOMENT: 180 NM
OMDREININGER: 2200 PER MIN.
SLAGTALL: 3000 PER MIN.
VEKT: 1,2 KG
PRIS: 399 KRONER

STYRKETEST: 41 sekunder; så lang tid tok det å skru en karmskrue på 7,5 x 152 mm inn i en furustolpe.
UTHOLDENHETSTEST (4 Ah-batteri): 42; så mange karmskruer kunne slagtrekkeren skru inn i furustolpen.
KONKLUSJON: Slagtrekkeren bråker voldsomt, slik denne typen maskiner gjør. Til gjengjeld skåner den håndleddene mot vridninger. Vanlige treskruer klarer den uten problemer, og den er derfor godt egnet når du for eksempel skal skru 500 skruer i terrassen. Det går dog litt for tregt med store karmskruer.

Slipemaskin os 18 v

HASTIGHETSINNSTILLINGER: 3 TRINN
SLIPEPAPIR: Ø 125 MM
VEKT: 1 KG
PRIS: 299 KRONER

STYRKETEST: 4 minutter og 10 sekunder; så lang tid tok det å fjerne den viste tegningen på MDF-platen med korn 100-papir.
UTHOLDENHETSTEST (4 Ah-batteri): 32 minutter; så lenge kan slipemaskinen kjøre ubelastet på én enkelt opplading.
KONKLUSJON: Selv om den kanskje ligner, er det ikke snakk om en eksentersliper. Skiven roterer nemlig bare, og derfor kan den lage riper hvis du holder den stille for lenge. Til gjengjeld er den enkel å håndtere og har tre hastighetsinnstillinger. Den medfølgende støvkassetten er dog ikke særlig effektiv.

Stikksag js 18 v

SLAGTALL: 2400 PER MIN.
SAGEKAPASITET I TRE: 80 MM
SAGEKAPASITET I METALL: 10 MM
VEKT: 1,7 KG
PRIS: 399 KRONER

STYRKETEST: 27 sekunder; så lang tid tok det å lage et snitt på én meter i en 19mm kryssfinérplate med et grovt blad.
UTHOLDENHETSTEST (4 Ah-batteri): 38 meter; så langt kunne stikksagen sage i samme kryssfinérplate på én opplading.
KONKLUSJON: Presser du maskinen for mye, går den i stå. Men lar du den jobbe selv, beveger den seg sikkert frem gjennom materialet. Maskinen er solid, knappene lette å betjene og sålen kan vinkles opptil 45°. Det klares med en medfølgende unbrakonøkkel. Det er dessuten mulig å koble til en støvsuger.

Multikutter mft 18 v

OMDREININGER: 5000-20.000 PER MIN.
HASTIGHETSINNSTILLINGER: 6 TRINN
HURTIGKOBLING: JA
VEKT: 1,1 KG
PRIS: 399 KRONER

STYRKETEST: 8,5 sekunder; så lang tid tok det å kappe en fotlist på 64 x 13 mm med det medfølgende bladet.
UTHOLDENHETSTEST (4 Ah-batteri): 66 minutter; så lenge kan multikutteren kjøre ubelastet på én enkelt opplading.
KONKLUSJON: Multikutteren bråker en del når du bruker den på full hastighet. Heldigvis kan hastigheten justeres, slik at den passer til oppgaven. Multikutteren er effektiv og har samtidig smarte detaljer som arbeidslys, støvsugertilkobling, støttehåndtak og verktøyfri skifting av blad.

Batteri og lader

Med til MultiX 18 V-serien hører det også en lader og to batterier på henholdsvis 2 og 4 amperetimer (Ah). Amperetimene er et uttrykk for hvor lenge du kan jobbe med batteriet, og en maskin med et batteri på 4 Ah kan brukes dobbelt så lang tid som samme maskin med et batteri på 2 Ah.

Laderen koster 169 kroner.
Den bruker cirka 40 minutter på å lade det lille 2 Ah-batteriet og det dobbelte på det store 4 Ah-batteriet.

Det store batteriet på 4 Ah koster 549 kroner.
Det er spesielt en fordel å velge sammen med de store og mer krevende maskinene, samt maskiner som brukes i lang tid om gangen - for eksempel sirkelsagen, hekksaksen og slagtrekkeren når det skal bygges terrasse eller lignende.

Det lille batteriet på 2 Ah koster 329 kroner.
Det egner seg særlig til maskiner som bruker lite energi eller maskiner som brukes i kortere tid om gangen - for eksempel multikutteren, arbeidslampen og bor-/skrumaskinen.

Dette mener gjør det selvs testredaktør

13 elektriske verktøy med batteri og lader til under 7000 kroner - det høres nesten for godt ut til å være sant. Derfor var heller ikke forventningene store i forkant av testen. Men jeg må innrømme at jeg er enormt imponert over styrken i de billige maskinene.

Det sier seg selv at verken kraft eller kvalitet kan henge med de dyre proffmaskinene, og generelt trenger Biltema-verktøyet mer tid på å gjøre en jobb, og det krever at du ikke presser det frem i emnet. Men synes du det er greit, får du et imponerende verktøysett for relativt lite penger - og for mange gjør det selv-ere vil det være mer enn nok. Biltema-maskinene danner et godt basissett.

Og har du et spesielt verktøy du bruker ofte, der du gjerne vil ha litt mer krefter, kan du jo alltid kjøpe det i en sterkere utgave fra et annet og dyrere merke.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy