20 klassiske ulykker - slik unngår du dem!

Du kan komme til skade på utallige vis når du jobber hagen eller bedriver gjør det selv-arbeid. Men hvis du vet hva som er farlig, kan du unngå ulykkene.

20 ulykker du kan unngå når du bedriver gjør det selv-arbeid

Stigen ligger helt på topp på ulykkesstatistikkene – men den er langt fra det eneste farlige redskapet

Det er farlig å bruke verktøy – eller i hvert fall potensielt farlig. Det skjer nemlig mange ulykker når vi klatrer i stiger, klipper hekk eller skjærer ned et gammelt metallgjerde med en vinkelsliper.

Hvis du vil unngå å bli en del skadestatistikken, skal du vite hvilke verktøy som er spesielt farlige. Vi viser deg fem redskaper du skal ha respekt for – og heldigvis kan du unngå ulykker hvis du er forsiktig og tenker deg om.

Stigen

1. Du står i tresko og glir på stigen

Tresko eller andre typer fottøy uten hælkappe er absolutt no-go på en stige. Det skjer masser av ulykker med stiger, også med folk som glir ut av tresko og faller ned. Lukkede sko som sitter godt fast på foten er en forutsetning for å klatre opp i høyden.

2. Du holder ikke fast i stigen og faller bakover

En stige er ikke beregnet til å jobbe fra i lenger tid. Og slett ikke til oppgaver der du må bruke begge hender til jobben. Du bør alltid kunne holde fast med én hånd - ellers er det et stillas eller en lift du skal bruke. Hold deg godt fast, så du ikke mister balansen og faller ned.

3. Stigen står ustabilt og velter

En stige skal stå på et solid underlag, og den skal stå slik at den ikke kan skli. Nettopp denne typen ulykker ligger også høyt på skadestatistikkene. Sjekk om stigen kan skli. Kan den det, må du sikre den, eller få en makker til å holde mens du klatrer opp.

4. Du står på øverste trinn og faller ned

En gardintrapp som kan slås ut, er god å stå på fordi du kan plassere en fot på hver side av stigen. Men du skal ikke stå på de øverste to-tre trinnene på den måten, for da kan du ikke støtte deg med beina inn mot stigen. Dermed står du ustabilt og risikerer å falle ned. Stå kun slik at du kan “holde deg fast” i stigen med beina.

Motorsagen

5. Bråker og gir deg piping i ørene

Langt inne i øret, sitter det bittesmå hår som er en del av hørselen din. Utsettes de for støyen fra en motorsag over tid, tar de skade. Hørselen blir svekket - og du risikerer få tinnitus, som er en konstant piping i ørene. Bruk hørselvern, da redder du hørselen.

6. Slår tilbake og treffer deg i hodet

Hvis sagen treffer noe hardt eller blir klemt, kan den slå voldsomt tilbake mot deg. Er du uheldig, får du sverdet i hodet - har du hjelm på, slipper du unna med riper i lakken.

7. Glipper og treffer deg i beinet

Det skal ikke mye til før en motorsag kan glippe av stokken du sager i. Dermed risikerer du å sage deg i beinet eller foten. Bruker du vernebukser og vernesko, slipper du unna med en regning på nye bukser - i stedet for en sykehusinnleggelse.

8. Kaster sagspon opp i øynene

Enhver motorisert sag kaster fra seg spon, og motorsagen er en kraftig sag som kan kaste både små og store fliser på deg og øynene dine. Selv en liten flis kan bety et mistet syn. Bruker du visir eller vernebriller, beskytter du øynene dine.

Bor-/skrumaskinen

9. Skruen sitter fast i hansken

Har du på hansker og holder en skrue eller et bor, risikerer du at hansken setter seg fast, slik at stoffet blir dratt med rundt og boret eller skruen biter deg i fingrene. Vær alltid forsiktig med kombinasjonen hansker og roterende verktøy.

10. Boret setter seg fast og drar armen med seg

Hvis en kraftig bormaskin setter seg fast midt i boringen, kan maskinen lage en voldsom vridning i håndleddet eller albuen din. Hold alltid godt fast under arbeid med kraftige maskiner.

11. Bitsen glipper ned i hånden din

Noen ganger må det trykkes hardt på maskinen for å få ned en gjenstridig skrue. Er det en stjerneskrue, risikerer du at bitsen hopper, så maskinen sklir. Holder du på skruen, kan bitsen ende i hånden din med full kraft. Tenk derfor over hvor du plasserer hånden.

Hekksaksen

12. Du skal pille ut en grein og skjærer deg

Det er ikke mye som kan overgå stiger når det handler om ulykker i hagen, men hekksaksen er en kandidat. Den klassiske skaden skjer når en grein sitter fast i skjæret på saksen, og du vil pille ut greinen - uten å kutte strømmen. Da kan fingrene dine skades stygt. Kutt ALLTID strømmen når du må røre ved skjæret til hekksaksen.

13. Du får en grein i øyet

Greiner og kvister kan fort slå tilbake og treffe deg når du klipper hekk. Dermed er øynene dine i fare. Husk alltid vernebriller eller visir.

14. Du kutter ledningen

Det er en klassiker, og vi hører stadig om noen som gjør det: Ledningen til den elektriske hekksaksen skjuler seg i hekken, og plutselig stopper saksen og all strøm forsvinner. Her skal du holde deg unna ledningen og forsikre deg om at strømmen er brutt før du gjør noe mer. Kjøp en skjøteledning som er rød eller oransje, slik at den synes bedre.

Vinkelsliperen

15. Trådene på stålbørsten løsner og treffer deg

En stålbørste på vinkelsliperen kan være et veldig effektivt verktøy til for eksempel å rense jern for rust. Men de små trådene løsner ofte, og flyr dermed med stor fart av gårde - flere mot deg selv. Da skal du være heldig for ikke å få en av de små skarpe metallbitene i et øye. Bruker du briller eller et visir, er du beskyttet.

16. Gnister fyker og starter en brann

Hvis du skjærer i eller sliper på metall, blir du badet i et regn av gnister. Er du uheldig, setter du fyr på noe brennbart i nærheten - eller i klærne dine. Passer du på hvor gnistene ender, og bruker du ikke-brennbare klær (for eksempel en bomulls-kjeledress), er du godt beskyttet.

17. Skiven går i stykker og treffer deg

En slipe- eller kutteskive kan bli slått i stykker. Dermed fyker skivestumpene rundt ørene på deg. Vernebriller redder øynene dine, mens et visir sikrer at du ikke blir truffet i ansiktet.

Stikksagen

18. Sagen hopper og skjærer deg i hånden

Har du brukt en stikksag en del, har du sikkert opplevd at sagbladet treffer et eller annet under det du sager i, slik at det plutselig slår kraftig tilbake eller hopper. Og en løpsk stikksag kan fort skjære deg i hånden eller armen. Holder du godt fast og sjekker at det ikke er hindringer for bladet under det du sager i, kan du unngå en ulykke - bruker du kraftige hansker, er du enda bedre beskyttet.

19. Bladet blir varmt, og du brenner deg

Et stikksagblad suser opp og ned adskillige ganger i sekundet, og da blir det varmt. Husk det når du skifter blad: Har du akkurat saget, så la bladet avkjøles - eller ta det av uten å røre det. Da unngår du brannsår.

20. Bladet løsner, og du får det i øyet

Det hender at et stikksagblad ikke sitter helt fast i bladfestet. Da kan det løsne og bli til et flyvende prosjektil. Vi har sett det skje. Vernebriller bør være et krav når du bruker stikksagen - da slipper du unna med synet i behold hvis sagbladet kommer susende.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy