3 sparkler till verktøykassen

Når du skal kjøpe sparkler, lønner det seg å gå etter en god kvalitet, selv om de koster mer. De er rustfrie, ligger godt i hånden og holder i mange år. Merprisen tjenes derfor raskt inn.

3 sparkler

Du har kun bruk for tre forskjellige typer: en stiv stålsparkel, et sett japansparkler og to bredsparkler i 15 og 40 cm bredde. Da er du klar til stort sett hvilken som helst sparkle- og skrapeoppgave.

3 sparkler till verktøykassen

STIV STÅLSPARKEL

Pris: Stive stålsparkler kan fås fra rundt 50 kroner, men du bør opp i et par hundrelapper for å få en god kvalitet.

Beskrivelse: En stivt stålblad festet til et skaft. Velg en med treskaft – den ligger best i hånden.

Forskjellige typer: Finnes i to versjoner; den dyreste har et smidd stålblad, som er gjennomgående i skaftet. Den litt billigere modellen har et blad som går opp i skaftet gjennom en stålring.

Størrelser: Sett i bredder fra 2 til 6 cm.

Bruk: Sparklene brukes til å sparkle mindre flater – både med gips, sandsparkel og elastiske sparkelmasser. Brukes også til å skrape av løs maling og tapet. Ideell til rustavskraping og utkrafsing av fuger. Kort sagt er den uunnværlig til forberedelse før maling.

Alternativ bruk: Kan også brukes til å åpne malingsspann, å skrape vekk silikonfuger med, samt til å fjerne gammelt vinduskitt.

BREDSPARKEL

Pris: Gode bredsparkler koster fra cirka 150 kroner, avhengig av størrelse og skaft.

Beskrivelse: Et bredt, hardt stålblad som er støpt eller naglet fast til et håndtak. De beste har lett avrundede hjørner.

Forskjellige typer: Fås med rette skaft av kunststoff eller tre og som mer ergonomiske modeller med skråstilte skaft. Det finnes også modeller til forlengerskaft.

Størrelser: 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 og 60 cm.

Bruk: Sparkling av større flater, for eksempel helsparkling av vegger, sparkling av gulv og skjøter mellom gipsplater på vegger og i tak. Sørg for å ha to sparkler, en smal (for eksempel 15 cm) og en bredere (for eksempel 40 cm). Den smale er fin til å ta opp sparkelmassen med, og trekke den av på den brede sparkelen, som brukes til det meste av sparklingen.

Alternativ bruk: Bredsparkelen er smart som “maskering” i stedet for teip når du skal male vinduer, så du ikke maler på glasset eller glasslisten.

Japansparkel

Pris: Det finnes japansparkler til under 30 kroner for 3 stk. Men en god, rustfri utgave koster fra rundt 100 kroner.

Beskrivelse: Meget tynn og bøyelig stålplate med et lite plast- eller trehåndtak.

Forskjellige typer: Det finnes forskjellige utforminger av håndtaket, men det viktigste er bladet. De billigste ruster på null tid, de dyrere er rustfrie og holder i årevis.

Størrelser: 5, 7,5, 8, 10 og 12 cm. Kjøpes ofte i sett.

Bruk: Finsparkling og utfylling av hull i tre og metall. De skarpe hjørnene gjør det mulig å komme helt tett på kanter og ut i hjørner.

Alternativ bruk: Fin som underlag når det skal blandes tokomponent lim eller kjemisk metall eller tre.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy