Bruk et gratis 3D-tegneprogram og få et perfekt resultat!

Bruk en formiddag foran skjermen, og se hvordan det nye hageskuret kommer til å se ut. Skift kledning, farger eller størrelse, og bestem deg ut fra det. Med et gratis tegneprogram kan du lage en modell som ligner, og som er enkel å bygge etter.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
Gratis

Intro

Tegn ditt neste prosjekt i et enkelt tegneprogram før du bygger. Når du først lager en 3D-tegning, er du sikker på at alle stolper, bord og plater passer perfekt sammen i virkeligheten.

Og når du kan tegne et enkelt byggverk, som det vi lærer deg her, får du de grunnleggende ferdighetene til selv å kunne bygge et hvilket som helst annet prosjekt, for eksempel en utebod, et kjøkken, en terrasse, en skillevegg i stuen – også videre.

Gratis tegneprogram – som er lett å bruke

Det finnes utallige dyre 3D tegneprogrammer på markedet, og noen av dem er urimelig vanskelige å bruke. Men vi har plukket ut et gratis tegneprogram.

Vi har valgt gratisprogrammet SketchUp Make, som et lett å bruke og bare å laste ned fra nettet. Det er enkelt å installere, og med denne lille guiden, er du i gang med tegningen med det samme.

For å lære å tegne 3D i SketchUp får du bruk for en vanlig stasjonær eller bærbar PC, som er koblet til internett.

Har du tenkt å jobbe med 3D fra en bærbar PC, vil vi klart anbefale at du skaffer deg en vanlig mus. Bærbare PC-ers innebygde pekeplater er nemlig vanskelige å jobbe med i SketchUp.

I tillegg må du opprette deg som bruker hos Trimble, firmaet bak SketchUp.

ALT dette lærer du her

Vi begynner med å guide deg gjennom brukerregistreringen (som også er gratis). Deretter viser vi hvordan du tegner forskjellige størrelser stolper og bord, fargelegger dem og til slutt setter dem sammen til din første konstruksjon; en enkel pergola.

Du lærer også hvordan du bygger med avanserte detaljer som buer i utstikk og innhakk i stolper.

God fornøyelse!

Kapitler i denne veiledningen

  • Oversikt over SketchUp
  • Video tutorial
  • Oprett deg som bruker
  • Tegn byggematerialene
  • Gi materialene en farge
  • Sett sammen konstruksjonen
  • Fordeling av sperrer
  • Tegn buede utstikk
  • Lag hakk i stolpene
  • 5 ting du må kunne

Oversikt over SketchUp

Finn frem i SketchUp

Det er massevis av verktøy og funksjoner i tegneprogrammet SketchUp. Men de er heldigvis gruppert slik at de er enkle å finne frem i.

I den venstre verktøybjelken finner du alle tegneredskaper samt verktøy til å navigere rundt i den tredimensjonelle verdenen.

I den høyre verktøybjelken finnes også en masse forskjellig verktøy, samt oversikts- og etterbehandlingsfunksjoner.

Her forklarer vi alle verktøyene i den venstre verktøybjelken, mens funksjonene i den høyre bjelken vil bli beskrevet underveis, etter hvert som vi får bruk for dem.

HUSK at du kan klikke/trykke på oversikten for å få den vist stort. Inne i selve oversikten kan du zoome enda lenger inn med et dobbeltklikk eller -trykk, slik at du tydelig kan se alle de små verktøyene og detaljene.

Finn frem i SketchUp

Video

VIDEO: Grunnleggende navigasjon i SketchUp

Før du kan jobbe i SketchUp, har du bruk for å kunne styre kameraet rundt. I denne videoen viser vi deg hvordan du bruker de tre smarte navigasjonsverktøyene Zoom, Pan og Orbit.

VIDEO: Slik tegner du materialer

Det første må skal lære i SketchUp, er å tegne byggematerialene du skal bruke. I denne videoen viser vi hvordan du tegner en stolpe, en svill og en sperre, og til slutt legger fargede overflater på dem, slik at du kan skille dem fra hverandre.

VIDEO: Slik bygger du med materialer

Det høres kanskje enkelt ut, men det er det ikke. I denne videoen viser vi deg hvordan du kan flytte rundt på materialer og bygge med dem. Du lærer å flytte rundt på sperrer, stolper og sviller, samt å kopiere, vri og vende dem. Du lærer også å bruke det smarte målebåndet.

VIDEO: Tegn en pergola

I denne videoen viser vi hvordan du bygger en pergola på 3 x 3 meter fra A til Å. Først begynner vi med å tegne materialene som skal brukes. Deretter setter vi sammen konstruksjonen, og til slutt får du en håndfull tips og triks du kan bruke til å lage noen flotte detaljer.

Veiledning

01
Opprett deg som bruker 4 Trinn

HUSK at du alltid kan klikke/trykke på trinnbildene for å få dem vist i en større størrelse (der du for eksempel kan se de små tallangivelsene og andre relevante detaljer).

Slik oppretter du deg som bruker i Sketchup 1

Åpne en nettleser på PC-en din, gå til hjemmesiden www.sketchup.com, og klikk på Try SketchUp 1.

Klikk på For Personal Projects 2, og velg Start Modeling (3).

Du skal bruke e-postadressen din når du oppretter deg som bruker i tegneprogrammet SketchUp 3

Tast inn e-postadressen din (4), og klikk på Next. Når systemet finner ut at du ikke allerede er opprettet som bruker, blir du tilbudt å registrere deg.

Når du har opprettet deg som bruker hos SketchUp får du en e-post med aktiveringskode 4

Tast inn navnet ditt, lag et passord du vil bruke, marker i boksen (5) og klikk på Create new account 6. Nå får du en e-post med en aktiveringsknapp du skal trykke på.

02
Grunnleggende navigasjon 6 Trinn

For å kunne tegne i tre dimensjoner får du bruk for å kunne styre kameraet fritt rundt i programvinduet. Grunnleggende sett har du tre muligheter; Orbit, Pan og Zoom, og straks du har jobbet med disse tre funksjonene i noen minutter, blir det enklere.

En god øvelse er å logge inn i tegneprogrammet, starte et nytt prosjekt og deretter bare leke deg med å flytte kameravinkelen rundt “pappfiguren” Helen (SketchUp-personen), som alltid er en startende del av et hvert prosjekt.

HUSK at du alltid kan klikke/trykke på trinnbildene for å få dem vist i en større størrelse (der du for eksempel kan se små tallangivelser og andre relevante detaljer).

Login i det gratis tegneprogrammet SketchUp 1

Logg inn på app.sketchup.com, velg Create New, og klikk på Simple Template - Millimeters (1). Dermed åpner et nytt prosjekt.

Marker pappfiguren med et klikk 2

Marker pappfiguren med et klikk (2), trykk på Components (3) (de tre kassene), klikk på det lille huset (4) og pilen ut for Helen (5), og fjern markeringen fra Always face camera (6). Avslutt med å klikke på pilen ut for Components (7).

Snarveitast: O - Orbit er det verktøyet du kommer til å bruke mest når du skal navigere rundt i SketchUp 3

Orbit

Snarveitast: O
Orbit er det verktøyet du kommer til å bruke aller mest når du skal navigere rundt i SketchUp. Det brukes til å dreie kameravinkelen i en sirkel rundt figurene dine. Prøv å klikke et tilfeldig sted i vinduet, hold museknappen nede og beveg musen fra side til side eller opp og ned. Dermed kan du se hvordan verktøyet dreier visningen i takt med at du beveger musen.

Snarveitast: H - Pan-verktøyet brukes til å flytte hele visningen opp, ned eller til sidene (panorere) – altså ikke rundt i sirkler som Orbit. 4

Pan

Snarveitast: H
Pan-verktøyet brukes til å flytte hele visningen opp, ned eller til sidene (panorere) - og altså ikke rundt i sirkler som Orbit. Prøv å plassere hånden på Helen, klikk og hold museknappen nede, og trekk deretter musen opp og ned og til sidene.

Snarveitast: Z - De tre forskjellige zoomverktøyene som finnes, brukes i bunn og grunn til å zoome ut og inn med. 5

Zoom

Snarveitast: Z
De tre forskjellige zoomverktøyene som finnes brukes i bunn og grunn til å zoome ut og inn med. MEN det enkleste du kan gjøre, er å bruke musens rullehjul til å zoome med. Bruker du rullehjulet, trenger du ikke en gang å velge zoom-verktøyet – uansett hva du har valgt av verktøy, vil du kunne zoome ut og inn i bildet med rullehjulet.

Sentrer visningen

Når du har valgt navigasjonsverktøyene Orbit, Pan og Zoom, kan du raskt sentrere visningen med et dobbeltklikk. Prøv for eksempel å dobbeltklikke på Helens venstre hånd, og straks etter vil hånden være sentrum i vinduet.

03
Tegn byggematerialene 7 Trinn

Til vårt første 3D-byggeprosjekt, en pergola på 3 x 3 meter, skal vi bruke 4 stolper, 2 sviller og 6 sperrer. Vi trenger ikke å tegne hver av de i alt 12 forskjellige elementene - du kan nemlig nøye deg med å tegne en enkelt stolpe, en enkelt svill og en enkelt sperre, og deretter kopiere dem.

Størrelsene vi bruker er basert på forskjellige spennviddetabeller og altså ikke bare fri fantasi. Hvis du for eksempel velger å bygge høyere eller lenger, skal du forsikre deg om at dimensjonene kan bære.

Pergolaen vår får stolper i en størrelse på 90 x 90 x 2400 mm, sviller på 45 x 195 x 3000 mm og sperrer på 45 x 145 x 3000 mm.

Vi viser hvordan du lager en stolpe, så kan du bruke de samme prinsippene til sviller og sperrer.

HUSK at du alltid kan klikke/trykke på trinnbildene for å få dem vist i en større størrelse (der du for eksempel kan se små tallangivelser og andre relevante detaljer).

Kvitt deg med pappfiguren Helen ved å klikke på henne og trykke på Del/Delete-tasten. 1

Logg inn i SketchUp, velg Create New, og klikk på Simple Template - Millimeters, hvis du får valget.

Klikk på Rectangle-verktøyet (1), og velg Rectangle (2) (det øverste av de fem verktøyene).

Du skal bare klikke en enkelt gang før du taster inn målene. 2

Klikk et sted på “gulvet” (3), og trekk blyanten opp mot høyre (4) til det vises en firkant. Tast inn (på tastaturet) 90,90, og trykk på Enter-tasten. Nå krymper firkanten til 90 x 90 millimeter.

Hold musen stille over firkanten, og rull fremover på rullehjulet for å zoome inn. 3

Du har laget en firkant på 90 x 90 mm, og nå gjelder det lengden på 2,4 meter (2400 mm). Klikk på Push/Pull (5) og velg Push/Pull-verktøyet (6).

Beveg Push/Pull og lag en 3D-figur 4

Klikk på firkantens flate (7) (når verktøyet er plassert riktig, vises en masse små blå prikker), og beveg Push/Pull opp med musen. Dermed løfter firkanten seg til en tredimensjonal figur.

Firkanten blir til en 3D-stolpe 5

Tast inn 2400 (med tastaturet) og trykk på Enter-tasten. Nå løfter den flate firkanten seg til en 2,4 meter høy stolpe.

Zoom ut ved å rulle baklengs på musens rullehjul 6

Zoom ut ved å rulle baklengs på rullehjulet, slik at du kan se hele stolpen. Velg pilverktøyet (Select) og marker stolpen ved å klikke her (8), holde muse knappen nede og slippe knappen her (9).

Gi den nye komponenten et navn, for eksempel 90x90x2400 - da finner du den enkelt igjen senere. 7

Høyreklikk på stolpen, og velg Make Component. (10). Det gjør vi for å fortelle SketchUp at de seks flatene (fire sider + topp og bunn) henger sammen i én og samme figur.

04
Gi materialene en farge 7 Trinn

Det er ikke bare fordi 3D-tegningen skal være fin at du bør fargelegge de forskjellige elementene. Forskjellige farger og overflater gjør det mye lettere å se forskjell på materialene.

Her jobber vi videre med den første stolpen vår, som vi vil gi en vaskekte treoverflate. Når du er fornøyd med resultatet, kan du bygge de andre elementene (sperrer og svill) og avslutte med å gi dem en egnet overflate/farge også.

HUSK at du alltid kan klikke/trykke på trinnbildene for å få dem vist i en større størrelse (der du for eksempel kan se små tallangivelser og andre relevante detaljer).

Velg alle stolpens flater 1

Dobbeltklikk på stolpen, og trykk på tastene Ctrl + A (på PC) eller CMD + A (på Mac) for å velge alle stolpens flater.

Når du er ferdig med å fargelegge, lukkes panelet med et klikk på pilen. 2

Klikk på Materials (1) i den høyre verktøylinjen, og velg forstørrelsesglasset (2).

Overflater i tre i tegneprogrammet SketchUp 3

Rull nedover i listen over materialer og klikk på Wood (3) (som ligger helt nede i bunnen).

Velg den trykkimpregnerte overflaten (4) og klikk på stolpen. Dermed farges stolpen med den valgte overflaten.

Når de små blå prikkene vises, er den første flaten valgt. 4

Treoverflaten vender feil vei og skal derfor dreies. Velg pilen (Select), zoom inn og klikk på stolpens første flate én enkelt gang (5).

ADVARSEL: Kan være vanskelig å få til, men prøv deg frem!

Høyreklikk på den valgte flaten – Velg Texture og Position 5

Høyreklikk på den valgte flaten. Det er viktig at du treffer helt nøyaktig inne på midten av stolpen og ikke på en av de smale kantene.

Velg Texture (6) og Position (7).

Vend overflaten riktig 6

Klikk nå på den grønne knappen (8) og hold museknappen inne. Med knappen kan du dreie overflaten rundt. Trykk på Enter-tasten på tastaturet når du er fornøyd.

Når du har vendt overflaten riktig på stolpens første flate (9) skal du gå tilbake til trinn 4, velge den neste flaten og gjenta prosessen – alle flater må vendes manuelt, én om gangen.

Bygg svillen og sperren

Nå har du bygget din første stolpe på 90 x 90 x 2400 mm og gitt den en trykk­ impregnert overflate.

Det neste skrittet blir å lage en svill på 45 x 195 x 3000 mm og en sperre på 45 x 145 x 3000 mm etter akkurat de samme prinsippene.

05
Sett sammen konstruksjonen 8 Trinn

Pergolaen vår bygges av fire stolper, to sviller og seks sperrer. Du har tegnet et av hvert element, gjort dem om til komponenter, og nå skal vi kopiere og sette dem sammen.

I første omgang gjelder det å plassere stolpene riktig. Til det lager vi en hjelpefirkant på bakken, deretter setter vi på svillene og til slutt sperrene.

Den helt store øvelse her går ut på å lære å flytte rundt på elementene. I tillegg til å bruke Move- og Rotate-verktøyet (og selvfølgelig flittig bruke Orbit og zoomfunksjonen til å styre kameraet) skal det også måles opp og avsettes merker, slik at vi har noe å styre etter. Alt dette lærer du her - men du må ha tålmodighet! Det krever minst et par timers øvelse (og ikke minst frustrasjoner) å mestre de neste få trinnene.

OBS!
Kan du ikke få kopi-snarveitastene (Ctrl eller Alt) til å virke, så bruk Crtl + C og Ctrl + V til å kopiere og lime inn i stedet.

HUSK at du alltid kan klikke/trykke på trinnbildene for å få dem vist i en større størrelse (der du for eksempel kan se små tallangivelser og andre relevante detaljer).

Tegn en firkant på bakken med Rectangle. 1

Start med å tegne en firkant på bakken med Rectangle. Vi tegner firkanten i målene 3000 x 2910 mm - det korteste målet er laget med tanke på at de to svillene er 45 mm tykke hver (45 + 45 + 2910 = 3000).

Det er viktig at du begynner med å velge riktig hjørne på stolpen. 2

Den første stolpen plasseres. Velg Move-verktøyet, klikk på stolpens nederste venstre hjørne, trekk den over og klikk på firkantens nederste venstre hjørne (1). Nå “klikker” stolpen seg fast.

Har du problemer med å få elementene til å “klikke” seg fast på riktig sted, hjelper det ofte å endre zoom­nivå eller kamera­vinkel. 3

Klikk på den første stolpens nederste høyre hjørne (2) og flytt den litt ned. Trykk en enkelt gang på Ctrl-tasten (Windows) eller Alt-tasten (Mac) – dermed kopieres stolpen. Klikk deretter fast stolpekopien på firkantens nederste høyre hjørne (3). Kopier og plasser de neste stolpene på samme vis.

Flytt svillen med Move, slik at du kan jobbe med den. 4

Flytt svillen med Move, slik at du kan jobbe med den. Velg Rotate, og flytt sirkelen rundt langs overflaten i toppen av svillen til den blir blå (4). Klikk i det ene hjørnet, og deretter i det motsatte. Dermed kan svillen dreies om sin egen akse.

Bruk Rotate igjen 5

Svillen skal også dreies vannrett, og derfor bruker vi Rotate igjen. Denne gangen skal sirkelen være grønn (5). Plasser sirkelen over et av svillens øverste hjørner, og beveg den litt opp og ned til fargen blir grønn. Klikk og flytt deretter Rotate-verktøyet ned til motsatt ende, og klikk igjen. Dermed kan du snu svillen vannrett.

Bruk Move til å flytte svillen på plass på 3D-tegningen. 6

For å flytte svillen på plass i toppen av stolpene velger du Move, klikker på det øverste, innerste hjørnet av svillen og klikker den fast til det ytterste hjørnet på stolpen (6).

Kopier og sett fast svillen på de to bakerste stolpene. 7

Nå skal svillen kopieres og settes fast på de to bakerste stolpene.

Klikk på svillens ytterste, øverste hjørne med Move, hold Ctrl-tasten (Windows) eller Alt-tasten (Mac) nede, flytt musen ned mot den bakerste stolpen, og klikk den nye kopien fast til stolpen (7). Husk å bruke Zoom og Orbit flittig!

Rotasjonsverktøyets tre farger

Rotate, som ligger i samme gruppe verktøy som Move, er beregnet til å dreie de forskjellige elementene. Fordi det er tre forskjellige akser i SketchUps koordinatsystem med hver sin farge, rød, grønn og blå, er det også de tilsvarende fargene når du bruker Rotate. Aksene/fargene skifter automatisk når du flytter Rotate rundt på materialenes overflater.

06
Fordeling av sperrer 3 Trinn

Siste del av prosjektet er at de seks sperrene skal fordeles over svillene. Det kan gjøres på mange måter, men vi bruker muligheten til å demonstrere måle båndets smarte funksjoner.

Her, hvor vi fordeler seks sperrer jevnt over tre meter, ender regnestykket på avstanden slik: 3000 mm minus første sperres tykkelse på 45 mm = 2955 mm. Til slutt dividerer vi 2955 med 5, fordi den første sperren allerede er plassert. Resultatet er at sperrene skal fordeles med en avstand på 591 mm.

HUSK at du alltid kan klikke/trykke på trinnbildene for å få dem vist i en større størrelse (der du for eksempel kan se små tallangivelser og andre relevante detaljer).

1

Plasser den første sperren som vist her (1).

Velg Tape Measure (målebåndet), klikk på svillens ytterste, øverste hjørne (der det møter den første sperren (2) ), trekk målebåndet litt ned langs svillen, tast inn 591 og avslutt med Enter-tasten. Nå lager målebåndet et lite svart punkt (3) som du nå klikker på, måler videre, taster inn 591 igjen og avsetter et nytt punkt. Dette gjentar du deretter hele veien ned langs svillen.

Kopier og klikk fast de resterende fem sperrene. 2

Nå har du laget fem punkt med målebåndet som du kan kopiere og “klikke” de resterende fem sperrene fast på.

Velg Move, klikk på den første sperrens nederste, ytterste hjørne, hold Ctrl-tasten (Windows) eller Alt-tasten (Mac) nede, og trekk kopien av sperren over til neste målepunkt på svillen (4). Gjenta prosessen til du har kopiert og plassert alle de seks sperrene.

Din første enkle konstruksjon i 3D-tegneprogrammet SketchUp 3

Gratulerer! Du har bygget din første enkle konstruksjon og er nå i stand til å tegne materialer, flytte rundt på elementer og sette sammen en masse forskjellige konstruksjoner.

07
Tegn buede utstikk 4 Trinn

Det er kort sagt et hav av muligheter til å lage forskjellige former, og du kan eksperimentere med å lage både myke og buede former og bygge videre med de kantete.

Her viser vi hvordan du lager en flott buet detalj i utstikket på pergolaen. Samme metode kan du bruke til å lage andre flotte former med. Det er bare fantasien som setter grenser. Merk deg at en endring i én komponent vil speile seg til alle andre kopier av komponenten.

I dette eksempelet betyr det at hvis du gjør en endring på en av sperrene, vil alle de andre sperrene også bli endret. Vil du forsikre deg om at nye detaljer ikke speiler seg videre til alle de andre sperrene, skal du først markere sperren, høyreklikke på den og velge Make unique.

HUSK at du alltid kan klikke/trykke på trinnbildene for å få dem vist i en større størrelse (der du for eksempel kan se små tallangivelser og andre relevante detaljer).

Dobbeltklikk på komponenten i tegneprogrammet 1

Dobbeltklikk på komponenten, her sperren, og klikk deretter en enkelt gang på den ene siden (så den markeres med små blå prikker (1) ). Velg et av 2 Point Arc-verktøyene.

Lag en bue på sperren med blyanten 2

Klikk et sted på kanten av sperren (2) og igjen på kanten av langsiden (3). Flytt blyanten opp og ned til du får den buen du vil bruke. Avslutt med et museklikk.

Velg pilverktøyet – klikk på buen 3

Velg pilverktøyet, og klikk på området innenfor buen (4).

Fjern buen med Push/Pull-verktøyet 4

Nå kan du med Push/Pull-verktøyet fjerne buen. Klikk innenfor buen (5), og rull fremover med musen. Når du kommer ned til kanten, forsvinner materialet inne i buen.

08
Lag hakk i stolpene 2 Trinn

Når vi først bygger en pergola, vil det nesten være ergerlig ikke å felle inn svillen i stolpen. Derfor lager vi et hakk i stolpen med akkurat de samme målene som svillen, som vi kan legge svillen inn i.

Rent teknisk tegner vi et rektangel på siden av stolpen, som vi deretter dytter vekk med Push/Pull-verktøyet. Også her skal du være oppmerksom på at en endring i én av stolpene også vil endre alle de andre kopiene. Det betyr i praksis at alle stolpene dine vil få et hakk, som for øvrig vender samme vei.

HUSK at du alltid kan klikke/trykke på trinnbildene for å få dem vist i en større størrelse (der du for eksempel kan se små tallangivelser og andre relevante detaljer).

Dobbeltklikk på stolpen på 3D-tegningen 1

Dobbeltklikk på stolpen. Tegn deretter et rektangel på siden af stolpen med de samme endemålene som svillen, altså 45 x 195 mm (1).

Bruk Push/Pull til å dytte materialet vekk fra stolpen.

Klikk svillen fast i stolpehakket. 2

Ta tak i svillens høyre nederste hjørne, og klikk den på plass i stolpehakket (2). Ettersom alle stolpene nå får et hakk, skal du huske å snu de to bakerste stolpene så hakkene vender riktig vei.

09
5 ting du må kunne 5 Trinn

1. Slik åpner og lagrer du

Tegneprogrammet SketchUp lagrer automatisk hvert 5. minutt, men hvis du vil opprette nye utgaver av modellene dine, kan det lønne seg å lage flere forskjellige lagrede utgaver. Klikk på menyen med de tre strekene, og velg Save as. Det er også her du kan åpne en modell (Open).

2. Kopierte komponenter henger sammen

Når du kopierer en komponent og bruker den i 3D-tegningen din, for eksempel en sperre som du senere kopierer fem ganger, skal du være klar over at både originalen og kopiene henger sammen. I praksis betyr det at hvis du endrer den ene sperren, for eksempel gjør den lenger, blir alle de andre sperrene også lenger. Vil du unngå at alle kopierte komponenter følger med, skal du høyreklikke på komponenten og velge Make Unique før du endrer på den.

3. Ctrl+Z er livredderen din

Hver gang du gjør en feil – og det kommer du til å gjøre mange av i starten – kan du angre de siste handlingene dine med tastekombinasjonen Ctrl+Z/Cmd+Z.

4. Eksporter et bilde

Du kan ikke bare sende en kopi av en 3D-modell til kommunen når du søker om byggetillatelse. Til gjengjeld kan du enkelt eksportere vanlige digitale bilder ut av tegneprogrammet SketchUp, som viser modellen din. Gå inn i menyen oppe i venstre hjørne av programvinduet, klikk på Export, og velg PNG. På neste bilde kan du velge litt forskjellige bildeinnstillinger, før du klikker på Export as PNG.

5. Bruk 3D Warehouse

Har du bruk for en bestemt modell, kan du sjekk om den allerede ligger i biblioteket 3D Warehouse, før du begynner å tegne. 3D Warehouse er gratis å bruke, og det er massevis av små og store modeller du kan laste ned og bruke. Klikk på Components ute i den høyre verktøybjelken, skriv hva du søker etter i feltet, klikk på pil-ned-ikonet (last ned) når du har funnet en brukbar modell, og plasser den deretter et sted på 3D-tegningen din.

Tips & Triks

Få mest ut av tegneprogrammet

Gjør Det Selvs 3D-grafiker Stephan Andersen deler med glede sine 3D-tips. Her får du de fire beste!

Gjør Det Selvs 3D-grafiker Stephan Andersen
Lag en snarvei til tegneprogrammet SketchUp

1. Bruk en vanlig PC-mus

En vanlig mus med to eller flere trykknapper pluss et rullehjul gir den beste styringen.

Bruk en vanlig mus når du jobber med et 3D-tegneprogram.

2. Lag en snarvei til SketchUp

Begynn med å logge inn i tegneprogrammet SketchUp, hold musen stille over hengelåsen i nettleserens adresselinje, trykk ned venstre museknapp og hold den nede mens du trekker snarveien ut på skrivebordet på PC-en.

Zoom inn i nettleseren for å forstørre.

3. Zoom inn i nettleseren

Det er en god idé å forstørre SketchUps mange små verktøyikoner. Det er forskjell på hvordan det gjøres fra nettleser til nettleser, men prøv å klikke på “Vis” (eller et lignende menypunkt i nettleseren) og zoom inn.

Bruk TV-en som storskjerm når du jobber med 3D-tegninger

4. Bruk TV-en som storskjerm

De fleste vanlige flatskjermer byr på et hav av tilkoblingsmuligheter. Og med en stor skjerm koblet til PC-en blir det mye enklere å jobbe i 3D.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy