Hvem liker vel ikke å gjøre en god handel? Men det er enkelte ting som det helt enkelt ikke lønner seg å kjøpe fra den aller billigste hyllen.
Vi sier ikke at du nødvendigvis skal gå etter dyre, profesjonelle løsninger – men kjøp noe fra midten av sortimentet!
Det kan handle om både dårlige materialer og mangelfullt design, men konsekvensen er uansett den samme.
Du risikerer å kaste bort ikke bare penger, men også en hel del tid og energi.
Disse 17 tingene bør du aldri kjøpe for billig:
2. Maskeringsteip
Billig maskeringsteip brenner seg fast i sollyset og er vanskelig å fjerne når den har sittet for lenge. I tillegg er den unødvendig vanskelig å få av rullen.
3. Skrubits
Billige skrubits er ofte laget av mykt stål. De knekker for et godt ord, og du vrir raskt hodet ut av form, hvis du skrur i en skrue som ikke vil følge med.
4. Sagblad
Billige sagblad i dårlig kvalitet leverer et flisete snitt og blir altfor raskt sløve. Hvis du skal utføre pent presisjonsarbeid, skal du kjøpe et godt sagblad til prosjektet.
5. Vater
Det er dessverre ikke alle vater som er like bra. Erfaringen viser at billige vatere ikke leverer perfekte resultat. Kjøp heller ett vater til 300 kroner enn tre til 100.
6. Fugepistoler
Den billige fugepistolen til rundt en femtilapp er vond å bruke, håndtakene bøyer seg og den er ikke verdt besparelsen. Bare ett trinn opp på prisstigen blir pistolen mye bedre – det samme blir fugingen.
7. Strips
Plaststrips er smarte, men ikke når de er laget av dårlig plast, som ikke tåler at du spenner dem hardt. Det er helt enkelt plastkvaliteten som er for dårlig.
8. Verkstedstøvsugere
En verkstedstøvsuger skal selvfølgelig kunne suge godt. I tillegg skal den være lett å tømme. Ellers blir du fort lei av å bruke den. De aller billigste modellene tetter seg fort igjen, har dårlig
sugekraft og må konstant åpnes og renses manuelt. Dessuten bråker billige støvsugere ofte mer enn nødvendig.
9. Bryne
Grove bryner trenger ikke å koste all verden, men hvis du plukker dem fra lavprishyllen, får du ofte en veldig porøs stein, som mister formen og nokså raskt blir ubrukelig.
10. Sideavbiter
De to problemene du ofte møter på hos billige sideavbitere, er et skjær i mykt stål, som deformeres hvis du for eksempel klipper i en tykk wire, og håndtak i stål uten en gummibelegning. Sistnevnte er ikke avgjørende for om tangen virker. Men hvis du skal klippe mye, blir du glad for en tang som ikke er steinhard å holde.
11. Murerbalje
Murerbaljer skal være laget av fleksibel, gummiaktig plastikk. Helt billige spann i skjør, tynn plast, har en lei tendens til å sprekke for et godt ord.
12. Pensler til lister
De billigste penslene er laget med relativt få, tykke og billige hår, som ikke suger og avgir maling like godt som tynnere, mer mangfoldige hår. Samtidig er hårene på de billigste presisjonspenslene ikke klippet slik at de ytterste hårene er litt kortere enn de midterste. Det betyr at det er vanskeligere å male skarpe, rette linjer. Billige pensler går altså utover presisjonen. Kjøp en avrundet pensel med hår i god kvalitet.
13. Skralle
Vi har sett det mer enn én gang. Den firkantede tappen på en billig skralle, altså holderen til pipen, knekker. Det skjer sannsynligvis fordi stålet er for svakt i møtet med en rusten bolt eller mutter. Løsningen er en dyrere skralle, som du normalt kjøper sammen med et sett kvalitetspiper.
14. Tvinge
Billige tvinger betyr billig plastikk, som ikke tåler kreftene tvinger har. De billigste tvingene fra byggvarehusenes rotekasser ødelegges hvis du spenner dem for hardt. Dermed er de så godt som ubrukelige. Du skal ikke mange skritt opp på kvalitetsstigen for å sikre deg mot altfor svake tvinger.
15. Boltsaks
Markedet for billige boltsakser hjemsøkes av nebb i mykt stål, som deformeres når du prøver å klippe. Noen ganger lager problemet hakk i skjæret, andre ganger er en forskyvning av kjevene resultatet. Begge deler gjør det vanskelig å klippe rent.
16. Skiftenøkkel
Problemet med billige skiftenøkler, er at de ikke får ordentlig grep. Det er ofte slark i den bevegelige delen av kjeven eller de små gjengene som brukes til å spenne kjeven med. I fellesskap gir det en nøkkel som kanskje kan løsne en frisk mutter, men som har problemer med å gripe hardt nok rundt en fastgrodd mutter som sitter godt.
17. Håndsag
De billigste håndsagene egner seg ikke til snekkerarbeid. Hvis rette snitt og skarpe vinkler er viktige for det du jobber med, kommer du langt med en sag som ligger et trinn eller to opp fra bunnen på prisstigen. For en liten ekstra investering får du en stivere sag, som er enklere å styre.