Batteriadapter: Samme batteri til alle maskiner

Batteriene utgjør ofte omkring halvparten av prisen på moderne elektrisk verktøy. Det kan derfor raskt bli en dyr fornøyelse å skifte fra et merke til et annet. Men med et adapter fra Kina kan du bruke de batteriene du allerede har, på maskiner fra andre merker. Du bør dog tenke deg om før du velger løsningen.

Samme batteri til alle maskiner

ADAPTERET får batteriet fra Makita til å passe på bor-/skru- maskinen fra Ryobi.

Med noen raske søk på nettet, kan du finne mange forskjellige batteriadaptere på eBay og lignende hjemmesider. For rundt 250 kroner pluss frakt og eventuell toll gjør de det mulig å bruke de batteriene du allerede har i samlingen, på den maskinen du har sett deg ut, men som kommer fra en annen produsent. Et halvstort batteri og en lader fra for eksempel Ryobi havner fort opp i 1500 kroner.

Og hvis samlingen din allerede inneholder kvalitetsbatterier fra for eksempel Makita, er adapteret fra Kina klart det billigste alternativet.

Dette måtte selvsagt testes

Adapterne gir noen helt åpenbare utfordringer når det kommer til ergonomi, fordi maskinene på grunn av adapteret blir en del høyere. Men det er litt vanskeligere å forutsi om for eksempel effektiviteten til maskinene endres. De moderne batteriene inneholder nemlig en hel del elektronikk, og noen maskiner kommuniserer med batteriene sine.

Spør du produsentene bak verktøyet om hva konsekvense- ne ved å bruke et adapter er, så er svaret at det ikke er bra for maskinen. Men fordi de ikke selv har testet slike adaptere, kan de ikke si noe om de direk- te konsekvensene. Det har vi derfor bestemt oss for å teste.

Vi har testet

Vi har bestilt fire forskjellige batteriadaptere fra Kina, og testet dem på masse forskjellig verktøy. Les videre, og se hva vi fant ut.

Maskinerne virker

Aller først er det viktig å finne ut om maskinene kan fungere med batterier fra andre merker, og om de fungerer like effektivt. Derfor tester vi både på skrumaskin, slagskrumaskin, slagtrekker, varmepistol, multikutter, støvsuger og vinkelsliper. Og med unntak av ett tilfelle, er det ingen merkbare forskjeller i verken styrke, hastighet eller utholdenhet. Batteriindikatorene på maskinene virker også, og viser i alle tilfeller samme batteritilstand som indikatoren på selve batteriet.

Det eneste verktøyet vi ikke kunne få til å fungere, er en av Boschs sterkeste og mest avanserte blå bor-/skrumaskiner. Den registrerer overhodet ikke batteriet, og vi kan derfor ikke få maskinen til å reagere på noe som helst.

Årsaken er sannsynligvis at maskinen er så sterk, at den ved maksimal belastning er i stand til å lade ut batteriet så raskt at bat- teriet kan ta skade. Maskinen kan derfor kun brukes når den kan kommunisere med batteriet og forsikre seg om at alt er greit. Det kan den ikke, når batteriet er fra et annet merke.

Overvåkingen forsvinnner

Når moderne Li-ion-batterier lades opp eller ut, stiger temperaturen. Stiger den for mye kan batteriet ta skade, sende ut giftige gasser og til slutt bryte ut i brann eller faktisk eksplodere.

Risikoen er høyest under lading, men en veldig rask utlading kan ha den samme effekten. Av samme årsak har Li-ion-batterier i moderne kvalitetsverktøy innebygget overvåking, som sikrer at batteriet ikke overbelastes.

Hos noen produsenter sitter all sikkerheten i batteriet, mens den hos andre er fordelt mellom batteriet og maskinen, som derfor kommuniserer sammen.

Adapterne overfører kun batteriets pluss- og minuspol til maskinen. Adapteret gir derfor ikke muligheten til noen form for kommunikasjon.

Alle de testede adapterne kommer med en advarsel om at de ikke må brukes til å lade batterier med. Vi prøver selvsagt likevel, men ingen av de mange laderne våre er i stand til å kjenne igjen batteriene gjennom adapterne, slik at batteriene derfor ikke kan lades.

Vi prøver også å stresse batteriene med en rask utlading ved å belaste maskinene maksimalt. Men vi er ikke i stand til å overbelaste dem. Heller ikke med vinkelsliperen eller varmepistolen, som ellers er kjent for å kunne tømme batterier i en imponerende fart.

Ergonomien blir dårligere

Med et adapter mellom batteriet og maskinen, blir den totale pakken noen centimeter høyere. I tillegg til at maskinen blir større, så blir den ofte også litt tyngre i bunnen eller bak. Dette er likevel mest et problem hvis du skal jobbe med maskinen i lenger tid om gangen, eller hvis du har behov for å kunne komme til på trange steder med den.

Passer ikke på alle maskiner

I visse tilfeller betyr adapteret og den økte størrelsen at maskinens funksjonalitet forringes. I testen vår var det for eksempel tydelig med multikutteren. Når det skal sages helt plant mot underlaget, butter nemlig batteriet. På støvsugeren vi testet, betyr det at dekselet som beskytter mot støv og annet ikke kan lukkes. Samme utfordring vil du også oppleve med de fleste gressklippere.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy