Søylebormaskin test: Vi har testet søylebormaskiner med store og krevende hullsager. Det krever mye kraft å føre hullsagen gjennom en finerplate.

Vi har testet søylebormaskiner med store og krevende hullsager. Det krever mye kraft å føre hullsagen gjennom en finerplate.

Søylebormaskinen er en fantastisk oppgradering til ethvert gjør det selv-verksted. Den gir mulighet til å lage hull som er perfekte i både vinkel og dybde hver eneste gang.

Samtidig klarer den uten store problemer harde materialer som for eksempel jern. Noe som ellers kan være vanskelig å bore seg gjennom med en vanlig bormaskin, uten at alt følger med boret rundt.

Slik fungerer søylebormaskinen

Prinsippet bak alle søylebormaskiner er det samme: en borchuck som kan heves opp og ned og justeres helt nøyaktig.

Fem av deltakerne her er beltetrukket. Hastigheten/giret justeres ved å flytte beltene under motordekselet. Slik har det alltid blitt gjort, og det virker, selv om det er litt kronglete og gammeldags.

Den siste deltakeren gjør det likevel litt smartere. Hastigheten justeres nemlig på et øyeblikk ved å dreie på en knapp.

Søylebormaskinen kan stå på bordet

De minste søylebormaskinene, som er ment for plassering på et bord eller en arbeidsbenk, kalles benkebormaskiner. Det er disse vi tester her.

Tilgjengeligheten på maskinene i testen varierer. Noen er enkle å skaffe, mens andre (Einhell og Ferm) må bestilles fra utlandet. Totalprisen blir likevel som oppgitt i cirkaprisen.

Konklusjonen i testen er at motorkraften ikke overraskende har stor betydning for hvor effektiv boringen er. Utover det avgjør finesser og detaljer hvilke maskiner som er best.

LES OGSÅ: Dette skal du vite om søylebormaskinen

Slik har vi testet søylebormaskiner

Det krever krefter å gjøre helt presise boringer i harde materialer. Derfor har vi også presset maskinene til det ytterste. Med et krevende koppbor boret vi hull i en kryssfinérplate på 10 mm mens vi tok tiden.

Vi har målt avstanden mellom borchucken og plattformen, fordi den avgjør hvor tykke emner maskinen kan håndtere.

Vi har også målt støyen, ettersom den kan komme til å virke voldsom i et lite verksted.

Mens vi testet maskinene, har vi fortløpende vurdert hvor solide de føles, og hvor høy vi mener kvaliteten på maskinene er.

Uavhengig test

Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser.

Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste.

Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet i artikkelen.

Vi har testet disse 6 søylebormaskinene

  • EINHELL TC-BD 630
  • BOSCH PDB 40
  • HOLZMANN SB4115N
  • SCHEPPACH DP 16 SL
  • FERM TDM1026
  • RYOBI RDP 102L

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken søylebormaskin som ble den store testvinneren.