Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor skal du ha en fuktmåler

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det er flere gode grunner til å skaffe en fuktmåler. I Norge har vi et fuktig og kaldt klima, som kan føre til fuktproblemer som ikke kan ses med det blotte øyet. Heldigvis kan en fuktmåler hjelpe deg.

fuktmåler

Navnet fuktmåler sier alt. En fuktmåler viser mengden av fukt i forskjellige materialer, og som huseier vil du ofte ha glede av en fuktmåler. Her går vi gjennom noen av de situasjonene hvor en fuktmåler oftest er nyttig.

Bruk fuktmåleren før du maler treverk

Det er særlig nyttig med en fuktmåler om du skal male utendørs treverk. Om treverket er for fuktig, kan du risikerer du at den dyre malingen ikke setter seg ordentlig på treet. Det er ergerlig både for resultatet og for lommeboken. Heldigvis kan du unngå dette med en fuktmåler. Før du maler treverket ditt, må fuktmåleren vise et vanninnhold på under 18 prosent i treverket. Om fuktmåleren viser en høyere prosent, kan malingen skalle av allerede etter et par måneder. Det skyldes at du sperrer for mye vann inne i treet, og vannet vil vannet sprenge av malingen når det fordamper.

En fuktmåler redder huset ditt fra mugg og sopp

Hvis huset ditt har trekledning, kan mørke områder indikere at det er fukt i treet. Med en fuktmåler kan du hele tiden holde øye med om fukten forsvinner av seg selv, eller om det er et vedvarende problem. Om fuktmåleren viser at treet inneholder mer enn 20% fukt etter en lengre periode med godt vær, vil treet råtne og det må skiftes ut. Du bør også finne ut hvorfor treet er fuktig, og sørge for at fukten ikke kommer tilbake. Husk å bruke en fuktmåler fortløpende for å sjekke om problemet er løst.

Fuktmåleren måler fuktigheten på veden din

Fuktmåleren er også veldig kjekk å ha når du fyrer med ved. Nyfelt tre inneholder cirka 50 prosent vann, men egner seg først til å slenges inn i ovnen når vanninnholdet er under 18 prosent.

Med en fuktmåler er du aldri i tvil om veden din er tørr nok til å bli kastet inn i ovnen.

Det er forskjell på hvor lang tid det tar for de forskjellige tresortene å tørke. Derfor kan det være vanskelig å gjette seg til når veden er klar til å bli brukt. Det slipper du å bekymre deg for hvis du har en fuktmåler. Fuktmåleren forteller deg nemlig nøyaktig når du kan bruke veden din, uansett hvilken type ved du bruker fuktmåleren på.

En annen god grunn til å bruke en fuktmåler til veden, er at fuktig ved ikke bare brenner dårlig, men det lager også en kraftig og giftig røyk som i verste fall setter seg som løpesot i pipa. Løpesot er brannfarlig, og kan være årsaken til pipebrann. Alt dette kan du unngå hvis du bruker en fuktmåler til å måle vanninnholdet i veden.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Derfor skal du ha en fuktmåler
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake