4 ting du skal se etter
Vi guider deg til å velge den hodelykten som best matcher dine behov.
1. Lysstyrke
Hodelyktens lysstyrke måles i lumen, og tallet utenpå innpakningen fungerer fint som veiledning. Du skal dog ikke tillegge det altfor mye verdi. Produsentene har det med å være litt gavmilde når de skal oppgi lysstyrken, og vi har tidligere testet lamper på 900 lumen som lyste bedre enn lamper med påståtte 1200 lumen.
Velger du en hodelykt med minst 300 lumen, er du godt forberedt til det meste. Skal du også bruke hodelykten til arbeid på hustaket eller til raske aktiviteter utendørs, som for eksempel løping, er det smart å gå opp til omkring 500 lumen eller mer. Husk at du nesten alltid kan skru ned styrken hvis du kommer til å kjøpe en for kraftig hodelykt.
2. Batteri
En del hodelykter drives av vanlige AA- eller AAA-batterier. Men hvis du er lei av fortløpende å kjøpe og skifte batterier, kan du med fordel velge en hodelykt med et innebygget, oppladbart batteri. Det har dog den ulempen at et flatt batteri avbryter arbeidet, og at du tålmodig må vente mens det lader opp.
Petzl har med sine Core-batterier forsøkt å løse denne utfordringen. Batteriet har USB-stikk til opplading, i tillegg til at det passer i en del Petzl-lykter som ellers drives av 3 stk. AAA-batterier.
3. Separat batteri
På hodelykter med en separat batteripakke, er pakken ofte plassert i nakken, motsatt av selve lyskilden. Batteripakken er smart hvis du har behov for ekstra lang batteritid – særlig hvis det er snakk om en kraftig hodelykt, som raskt ville tømt et mindre, innebygget batteri. Batteripakken bidrar dog også til å gjøre hodelykten tyngre og litt mer klossete. I mange situasjoner er det ikke noe stort problem, men hvis du for eksempel også skal bruke hodelykten til løpeturer i mørket, er ekstra vekt absolutt ikke noen fordel.
4. Rødt lys
Det røde lyset, som en del hodelykter kan lage, er primært ment for de som overnatter utendørs i mørket. Det røde lyset gjør det nemlig enklere å lete etter for eksempel ullsokkene i ryggsekken din, uten at det går utover nattesynet.