Dette visste du ikke at el-verktøy kunne

Skrumaskinen din kan gjøre mer enn å sette inn skruer, den kan for eksempel skrelle poteter. Vi gir deg 14 alternative måter å bruke elektrisk verktøy på.

El-verktøy

Verktøyet ditt kan ofte gjøre mer enn du tror. Du kan for eksempel bore hull med vinkelsliperen.

Verktøyene dine kan gjøre mer enn du kanskje aner. Du kan for eksempel fjerne smuss og rust fra grillen med vinkelsliperen eller frese falser med en elektrisk høvel. Det er bare fantasien som setter grenser, og uansett er det resultatet som teller.

I denne artikkelen gir vi deg 14 interessante eksempler på alternative bruksområder for elektrisk verktøy som du kan la deg inspirere av og kanskje til og med bygge videre på.

Nesten alle ideene i denne artikkelen kan kopieres uten at det koster en formue eller krever spesialutstyr. Det finnes noen få unntak. Hvis du for eksempel vil bore i stein med vinkelsliperen, må du regne med en beskjeden investering på noen hundrelapper, men det er likevel billigere enn en tur til steinhuggeren.

1. Pump vann med skrumaskinen

Med et lite, men smart aggregat til et par-tre hundrelapper, kan du gjøre om skrumaskinen din til en liten, effektiv vannpumpe. Den er for eksempel glimrende når du skal vanne planter med vann fra en regnvannsbeholder. Du trenger bare å koble pumpen til en skrumaskin og to lengder av en vannslange.

Pumpen på bildet kan flytte 3000 liter i timen ved 2800 omdr./min. Pumpen kan ifølge produsenten løfte en 30 meter høy vannsøyle.

Ekstrautstyr: cirka 250 kroner.

2. Bruk overfresen som bormaskin

Hvis du har behov for å bore hull til for eksempel hengslene i en skapdør, der det er viktig at boret møter emnet vinkelrett, kan overfresen erstatte en søylebormaskin. Sålen på overfresen holder fresestålet vinkelrett, og med riktig stål kan du bore helt rette hull.

Ekstrautstyr: 0 kroner.

3. Rens poteter med skrumaskinen

Nypoteter er lette å rense, men skal det renses mange, tar det lang tid. Da kan du finne frem en bøtte med vann, en ren toalettbørste og en skrumaskin.

Fyll bøtten med vann og poteter, og fest en toalettbørste i gapet på skrumaskinen. Sett børsten ned i spannet, og kjør skrumaskinen på full fart. Dermed renser og skrubber børsten potetene raskt og effektivt.

Ekstrautstyr: 30 kroner.

4. Bruk båndsliperen som benkesliper

Hvis du bare skal bruke en benkesliper en sjelden gang i blant, så er det både et stort og halvdyrt verktøy å ha stående i verkstedet.

Hvis du har en båndsliper til rådighet, kan den konverteres til en liten benkesliper med en tvinge eller to. Du skal bare snu den på hodet og spenne den solid fast til et tungt bord.

Ekstrautstyr: 0 kroner.

5. Poler stein med vinkelsliperen

Har du laget riper i en marmorplate? Hvis du har en vinkelsliper, kan du kjøpe et sett diamantpolerskiver og en slipefot til vinkelsliperen. Slipefoten monteres på gjengetappen på vinkelsliperen. Polerskivene settes deretter på slipefoten med borrelås.

Du kan også bruke polerskivene på en eksentersliper. Fordelen med en vinkelsliper, er den høye hastigheten. Den gjør det enkelt å polere vekk riper på selv harde steiner.

Ekstrautstyr: 400-1500 kroner.

6. Vibrer betong med borhammer og plansliper

Du kan bruke håndverktøy til å vibrere luftbobler ut av støpeformer til betong, hvis du holder det inn mot kanten på støpeformen. Både plansliper og borhammer kan brukes som erstatning for en betongvibrator, men jo stivere betongblandingen er, og jo større mengden av luftbobler er, desto kraftigere verktøy skal du bruke. Til en benkeplate av flytesparkel, er en plansliper nok. Men skal du støpe noe tykkere, skal du finne frem for eksempel en borhammer eller en slagtrekker.

Ekstrautstyr: 0 kroner.

7. Sett hullsagen på en vinkelsliper

Du har sikkert prøvd å bruke en hullsag på en skrumaskin. Men visste du at du kan få diamanthullsager til en vinkelsliper, som gjør det enkelt å bore hull i for eksempel granitt eller marmor?
Hullsager til vinkelslipere skrus fast på gjengetappen som i utgangspunktet holder fast den spennskiven som holder kutte­skivene på vinkelsliperen.

Ekstrautstyr: 150 kroner.

8. Bruk stikksagen som dekupørsag

Hvis du skal sage ut detaljerte profiler i tre, kan du enkelt gjøre om en stikksag til en hjemmelaget dekupørsag.

Lag en liten benkeplate med hull til sagbladet, og spenn fast sagen på undersiden av platen. Det er ofte monteringshull i sålen på stikksagen. Dermed har du begge hender ledig til å styre emnet du skjærer i.

Ekstrautstyr: 75 kroner.

9. Lag en planhøvel av en overfres

Du kan bruke en overfres som planhøvel til smale profiler ved å lage en oppstilling der fresesålen hviler på en ramme, som er litt høyere enn den profilen du høvler. Fordi fresen står på rammen, som ikke endrer høyde, kan du justere dybdestoppet på fresen til ønsket høyde og deretter frese over profilen til den er helt plan.

Ekstrautstyr: 0 kroner.

10. Fjern fuger med multikutteren

Multikutteren er praktisk når det skal renses murfuger. Med et karbidblad til harde materialer kan du nøyaktig og enkelt frese både vannrette og loddrette fuger. Multikutteren er spesielt smart, fordi den er lett å styre, sammenlignet med for eksempel et fugefresehode til en vinkelsliper.

Hvis du skal fjerne veldig løse fuger, kan du sannsynligvis klare deg med et gammelt, kassert multikutterblad, uansett hvilket metall den er laget av.

Ekstrautstyr: 150 kroner.

11. Rens grillen med en vinkelsliper

Du kan raskt rense skitt og rust av grillristen med en stålbørste montert på en vinkelsliper – for så vidt også på en skrumaskin. Det høye turtallet på vinkelsliperen gjør rengjøringen til en lek i forhold til en hard kamp med en manuell stålbørste. En kamp som gjerne er en del av grillentusiastenes vårrituale.

Ekstrautstyr: 100 kroner.

12. Monter kroker med skru­maskinen

Du trenger ikke å vri hånden ut av ledd for å skru inn kroker i takbjelkene. Sett i stedet fast en øyeskrue i chucken på en skrumaskin, og bruk den til å skru fast krokene i taket.

Ekstrautstyr: 10 kroner.

13. Fres falser med høvelen

Hvis kniven på en elektrisk høvel rekker helt ut til kanten av høvelen, kan den frese en fals.

Det eneste du skal bruke i tillegg til høvelen, er et parallellanlegg. Sammen med høvelens dybdestopp brukes det til å justere hvor bred og dyp fals du ønsker. Deretter er det faktisk bare å sette i gang med å høvle.

Ekstrautstyr: 0 kroner.

14. Skrell epler med skrumaskinen

Hvis du setter et spadebor i skrumaskinen og et eple på spadeboret, har du god kontroll over frukten, som kan roteres trygt ved høyt turtall. Hold deretter en grønnsakskreller mot eplet, og oppdag noe fantastisk.

Med denne teknikken kan du skrelle en pose epler på rekordtid.

Ekstrautstyr: 50 kroner.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy