Hjelp! Hvilken maskin skal jeg kjøpe?

Hva er en børsteløs motor? Skal jeg velge 12 eller 18 volt? Og er en slagbormaskin det samme som en borhammer? Det dukker opp et hav av spørsmål, for en som skal kjøpe sin første bor-/skrumaskin, eller når den gamle skal byttes ut med en nyere og smartere modell. Heldigvis har testredaktøren vår en god venn som er nybakt huseier, og som ikke er redd for å stille dumme spørsmål.

1. Hva er forskjellen på en drill og en bormaskin?

Ingenting. Ordet drill stammer fra engelsk, og er en generell betegnelse på det vi mer presist kaller enten bormaskin, skru-/bormaskin eller slagbormaskin.

2. Skal jeg velge batteri eller ledning?

Batteriene i dag er så sterke, og maskinene så energi effektive, at de fint kan løse de fleste gjør det selv-oppgaver. Det blir først for alvor nødvendig med en ledning, når det er snakk om spesialiserte maskiner som store borhammere eller skruautomater, som brukes mange timer og løser krevende oppgaver.

3. Hva er forskjellen på en bormaskin og en skrumaskin?

Betegnelsen bormaskiner brukes gjerne om maskiner med ledning, som kun kan brukes til å bore med. Skrumaskiner er batterimaskiner, som tidligere mest var beregnet til å skru med. I dag er batterimaskinene dog ofte så sterke, at de fint kan brukes til mye mer. Derfor kalles også disse maskinene bor-/skrumaskiner. De som fortsatt kalles skrumaskiner, er gjerne små maskiner som kun brukes til å skru med.

4. Skal jeg kjøpe med eller uten slagfunksjon?

Hvis du skal bore i murverk, er slagfunksjonen til stor hjelp. Men i hard betong har den ingen sjanse. Til det må du ha en borhammer.

5. Skal den være på 12 eller 18 volt?

Moderne batterier er ofte dyrere enn selve maskinen. Det kan derfor være penger å spare på å velge en maskin med litt mindre batterier på 12 volt. Mange av de små 12 voltsmaskinene er like sterke, som større maskiner på 18 volt var for få år siden. Velger du en med et moment rundt 30 newtonmeter (Nm) eller mer, er du godt dekket inn.

6. Hva er newtonmeter?

Dreiemomentet på bor- og skrumaskiner måles i newtonmeter. Det tilsvarer kraften, målt i newton, som brukes på enden av en stang på 1 meter. Vekten fra et lodd på 1 kg tilsvarer 9,8 newton. Henger du et lodd på 1 kg på enden av stangen på 1 meter, er dreiemomentet derfor 9,8 Nm.

Et dreiemoment på 30 Nm tilsvarer at loddet på enden av den 1 meter lange stangen veier litt over 3 kg. Bruker du i stedet en skiftenøkkel på 20 cm, skal loddet veie litt over 15 kg.

7. Hva er amperetimer?

Amperetimer er et uttrykk for hvor stor “tanken” på batteriet er. Jo flere ampere timer, desto lenger kan du jobbe uten å lade opp batteriet.

8. Hvor mange amperetimer har jeg behov for?

Til de fleste oppgaver i hjemmet er 2 Ah rikelig. Særlig hvis du kjøper to batterier. Da kan det ene lades opp, mens det andre sitter i maskinen.

9. Hva er en borhammer?

Borhammeren er en knallsterk bormaskin, som hamrer seg gjennom betong mens den borer. Slagene er færre enn med en vanlig slagbormaskin. Til gjengjeld er de mye kraftigere. Borhammeren er smart til hard betong, men du skal være forsiktig når du bruker den til å bore i murstein. Styrken i slagene kan få steinene til å sprekke.

10. Hva viser de små diodene på batteriene?

Diodene fungerer som batteri indikator, slik at du enkelt kan se hvor lenge det er igjen før batteriet er tomt

11. Hvorfor heter noen batterier High Energy, ProCore, LiHD og lignende?

Tidligere var alle batteriene bygget opp av sammenligbare battericeller. Det betydde at 4 Ah hos en produsent stort sett var det samme som 4 Ah hos en annen.

De senere årene er nye batterier med sterkere celler dukket opp. I en test vi har utført, var en bor-/ skrumaskin fra Bosch omkring 5-8 % raskere og omkring 30 % mer utholdende når den brukte deres nye ProCore-batteri på 4 Ah sammenlignet med deres vanlige batteri på 5 Ah.

Metabos nye LiHD-batteri på 4 Ah er både sterkere, 100 gram lettere og en del mindre enn deres tidligere Li-Ion-batteri på 4 Ah.

12. Hva vil det si at en motor er børsteløs?

De nyeste og mest avanserte maskinene er for det meste utstyrt med en børsteløs motor. Motorene bruker en ny teknologi, som har gjort det mulig å redusere friksjonen inne i motoren ved å fjerne noen små kullstifter (børster). Dermed blir motoren omkring 25 % mer effektiv, den utvikler mindre varme og den har en lenger levetid.

I en gammeldags motor med børster sitter elektromagnetene på den roterende akslingen i midten og snurrer med rundt. Børstene brukes til å skape forbindelse fra batteriet til den roterende akslingen.

I en moderne, børsteløs motor sitter elektromagnetene i stedet på huset utenfor den roterende akslingen. Friksjonen reduseres derfor betydelig, fordi det ikke er noen fysisk kontakt til akslingen inne i motoren.

13. Hva betyr ”uten kullstifter”?

Det betyr at motoren er børste løs, som beskrevet over. På engelsk heter det brushless. Det er det som står på siden av det meste verktøy med børsteløs motor.

14. Hvor mange batterier har jeg behov for?

Hvis du skal skru inn en skrue eller bore et hull en gang iblant, er ett enkelt batteri nok. Men driver du med større prosjekter, er det smart med to batterier. Da kan det ene lades opp, mens du bruker det andre.

15. Er det nødvendig med et belteklips?

Meningen med belteklipset er ikke at du skal bevege deg rundt med maskinen i beltet. Men når du for eksempel står i toppen av en stige, er det kjekt å kunne hekte fast maskinen i buksa eller beltet. Da har du begge hender ledig til andre ting.

16. Er det nødvendig med en hurtiglader?

For travle gjør det selv-ere, som for eksempel skal bore mange hull på kort tid, gir en hurtiglader mening. DeWalts vanlige lader (DCB107) bruker for eksempel én time på å lade et batteri på 1,3 Ah, mens hurtigladeren deres (DCB115) bare bruker 20 minutter.

17. Er det nødvendig med innebygget arbeidslys?

Innebygget LED-lys i maskinen er ikke en nødvendighet, og vil du spare noen kroner, kan det være en funksjon å spare vekk. Når det er sagt, gjør arbeidslyset det en del enklere å se hva du driver med.

18. Hvorfor har noen maskiner Bluetooth?

Flere profesjonelle maskiner har Bluetooth i dag. Det gjør deg i stand til å følge med på hvor lenge maskinen har vært brukt, og om batteriene er i ferd med gå tomme. For profesjonelle håndverkere med mange maskiner og batterier å holde styr på, kan det være en smart funksjon. For vanlige gjør det selvere er bluetooth overflødig.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Drill