Vi har testet
7 slagtrekkere
- AEG BSS 18C2
- Biltema IDR 18V
- DeWalt DCF887N
- Einhell TE-CI 18 LI BL
- Makita DTD154Z
- Ryobi RID18C-0
- Skil 3230

AEG BSS 18C2
Moment: 210 Nm
Gir: 1 gir
Cirkapris, solo: 1500 kroner

Biltema IDR 18V
Moment: 180 Nm
Gir: 1 gir
Cirkapris, solo: 350 kroner

DeWalt DCF887N
Moment: 205 Nm
Gir: 3 gir
Cirkapris, solo: 1550 kroner

Einhell TE-CI 18 LI BL
Moment: 180 Nm
Gir: 1 gir
Cirkapris, solo: 1100 kroner

Makita DTD154Z
Moment: 175 Nm
Gir: 4 gir
Cirkapris, solo: 2000 kroner

Ryobi RID18C-0
Moment: 240 Nm
Gir: 1 gir
Cirkapris, solo: 1500 kroner

Skil 3230
Moment: 250 Nm
Gir: 3 gir
Cirkapris, solo: 1150 kroner
Klikk og se presentasjon av testen:
Sterke slagtrekkere
Med opptil 4200 raske og kraftige slag hvert minutt, banker slagtrekkeren ned skruen med små rykk. Det gjør maskinen i stand til å banke inn selv store skruer uten de store problemene.
Slagtrekkerne er samtidig veldig skånsomme for kroppen å bruke. For mens det med en vanlig skrumaskin må legges i krefter, så opplever du med slagtrekkeren stort sett ingen vridning i verken håndleddet eller skulderen. Og skal du skru mange skruer, er det en forskjell som merkes godt.
Krevende test av slagtrekkere
For å teste styrken, har vi banket inn kjempestore franske treskruer på tid. Testen vår viser at du ikke nødvendigvis kan regne med at maskinen som på papiret kan levere det høyeste momentet, også er den sterkeste. Faktisk er deltakeren med det laveste momentet testens nest raskeste.
Slik tester vi
Styrken er helt avgjørende for hvor raskt deltakerne er i stand til å løse krevende oppgaver.
Slagtrekkerne er mer skånsomme for kroppen å jobbe med, fordi de sammenlignet med vanlige skrumaskiner gir en markant mindre vridning i armen. Det skal dog nevnes at alle deltakerne bråker ganske mye. Men det er prisen du må betale.
Hvis du vil banke inn både store og små skruer med styrke og kontroll, så er muligheten for å velge gir vanskelig å unnvære.
En god kvalitet er avgjørende for hvor lenge du vil ha glede av maskinen.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene: styrke, ergonomi, funksjoner, kvalitet.

STYRKE
En kjempestor fransk treskrue på 8 x 180 mm ble banket gjennom to furustolper mens vi tok tiden.

ERGONOMI
Med en bagasjevekt måler vi hvor mye maskinene trekker til siden under arbeidet. Det teller med i vurderingen.

FUNKSJONER
Muligheten til å velge gir etter oppgaven er en stor fordel, som sammen med blant annet arbeidslyset danner funksjonene.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten på knappene, materialvalget, bitsfestet og de bevegelige delene, samt kvaliteten på maskinene generelt.
Resultatene

MAKITA DTD154Z
2000 kroner
DEWALT DCF887N
1550 kroner
AEG BSS 18C2
1500 kroner
BILTEMA IDR 18V
350 kroner
EINHELL TE-CI 18 LI BL
1100 kroner
RYOBI RID18C-0
1500 kroner
SKIL 3230
1150 kronerLes mer om slagtrekkere på batteri hos produsentene:
Testvinner
Kompakt, hendig og sterk
MAKITA DTD154Z
Testvinneren fra Makita er en imponerende maskin, som utviser både høy styrke og imponerende kontroll. I tillegg er det den letteste og mest kompakte deltakeren.
Etter å ha stukket av med seieren i våre siste to tester av slagtrekkere, må deltakeren fra DeWalt denne gangen se seg slått av Makitas DTD154Z. Den blå maskinen er en imponerende kombinasjon av å være kompakt og særdeles sterk, samtidig som den gir deg veldig god kontroll over tempoet og styrken du jobber med – mer enn noen annen deltaker.
Selve maskinen er testens letteste, og utstyrt med det testede batteri på 4 Ah, veier testvinneren omkring 250 gram mindre enn de fleste av konkurrentene i testen. Men selv om maskinen er den mest kompakte og hendige deltakeren, så er den likevel testens nest raskeste til å banke inn den store franske treskruen.
Overbevisende kontroll
I tillegg til de tre hastighetsinnstillingene, som gir opptil 1100, 2100 og 3600 omdreininger og 1100, 2600 og 3800 slag i minuttet, så har testvinneren også en fjerde innstilling, kalt T-mode. Der tilpasses hastigheten automatisk til behovet når det skrus selvskjærende skruer i metall. Når skruen borer seg gjennem metallet, er hastigheten høy. Men så snart den bryter gjennom, senkes hastigheten, slik at skruen skrus inn med full kontroll.

Vinneren er testens klart mest kompakte maskin. Den ligger godt i hendene og er lett å komme til med på trange steder.

Med tre hastighetsinnstillinger, samt en fjerde T-mode, kan testvinneren stilles inn til akkurat den oppgaven den skal løse.

Arbeidslyset er plassert langt fremme, under bitsfestet. Det lyser godt opp, og du slipper irriterende skygger på arbeidsområdet.
Godt kjøp
Imponerende mye for pengene
DEWALT DCF887N
Deltakeren fra DeWalt stakk av med seieren da vi første gang testet slagtrekkere i 2018 – og igjen i 2020. Selv om den etter hvert har noen år på baken, er den fortsatt med i toppstriden. Og med den voldsomme utviklingen som har skjedd innen elektrisk verktøy de siste årene, må det sies å være ganske imponerende.
Fordi DCF887N ikke er helt ny lenger, betyr det at du kan få den til en veldig fornuftig pris. Fra 2018 til 2020 ble det skåret omkring 200 kroner av prisen, og i dag er den barbert ytterligere cirka 250 kroner, slik at den nå er nede i cirka 1550 kroner. Leter du litt på nettet, eller følger med på tilbud, finner du den helt sikkert også enda billigere.
Arbeidslyset med tre dioder rundt festet, er sammen med Einhells testens beste. Det lyser effektivt opp arbeidsområdet fra alle sider, uten å kaste irriterende skygger.
DCF887N er beviset på at kvalitetsverktøy ofte fortsetter å være konkurransedyktig i mange år.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.