Dykkpumpe - når har jeg bruk for en dykkpumpe?

Dykkpumpen er uunnværlig i mange situasjoner. Ikke kun ved skyburdd og oversvømmede kjellere! Les hvordan den virker og hvilken modell du bør vurdere å kjøpe.

Dykkpumpe: Når har jeg bruk for en dykkpumpe?

Dykkpumpen suger vannet inn gjennom pumpehuset i bunnen og ut gjennom en slange som leder vannet bort fra bassenget.

Hva er en dykkpumpe?

En dykkpumpe er en liten, kompakt pumpe som dykkes ned i det vannet den skal pumpe opp – og det er selvfølgelig slik dykkpumpen har fått navnet sitt.

En dykkpumpe er god å ha i nærheten om kjelleren blir oversvømmet eller om brønnen, bassenget eller dammen i hagen skal tømmes for vann.

En dykkpumpe kan både stå på bunnen av et hagebasseng, i en drenskum eller i en regnvannstønne. Uansett hvor dykkpumpen plasseres, suger den vannet inn og pumper det ut via slangen.

Hvordan virker en dykkpumpe?

De fleste dykkpumper er bygget opp på samme måte. Dykkpumpen har et kompakt pumpehus som har til oppgave å suge vannet under det, og sende det ut oppover. De fleste dykkpumper er dessuten utstyrt med et håndtak, slik at de enkelt kan flyttes rundt mellom de stedene det er behov for dens egenskaper.

En dykkpumpe har den fordelen at den kan arbeide automatisk takket være en såkalt flottør, som tenner og slukker pumpen avhengig av vannstanden. Det betyr i praksis at du kan plassere en dykkpumpe permanent i for eksempel regnvannstønnen. Dermed vil flottøren registrere når vannstanden når et gitt nivå, og deretter sette automatisk i gang. Når dykkpumpen har pumpet ut tilstrekkelig med vann, avbryter fløttøren pumpen igjen.

I videoen fra Gardena kan du se hvordan deres dykkpumpe til urent vann fungerer:

Hvor mange liter vann i timen kan en dykkpumpe flytte?

Selv om dykkpumper ofte er små og kompakte, kan mange av dem flytte flere tusen liter vann i timen. Det er dog vanskelig å si hvor mange liter det reelt dreier seg om, da det er flere faktorer som spiller inn. Dykkpumpens evne til å flytte vann, avhenger blant annet av pumpens motor og krefter, men også av pumpeslangens dimensjon, og hvor høyt vannet i den gjeldende oppgaven skal pumpes opp.

Dykkpumpe: Hvor mange liter vann i timen kan en dykkpumpe flytte?

Dykkpumper kan se forskjellige ut. Noen består primært av hard plast, mens andre modeller for eksempel har et pumpehus og en motorinnkapsling i rustfritt stål.

Hvilken dykkpumpe skal jeg kjøpe?

Det er viktig å finne ut hva man skal bruke dykkpumpen til, før man går ut og investerer i en. Skal du bruke en dykkpumpe til brønnen eller kan du nøye deg med en liten dykkpumpe? Skal du drenere en fiskedam utendørs eller en oversvømmet kjeller hvor vannet kan være grumsete, lønner det seg å investere i en stor dykkpumpe som kan tåle partikler på opptil 25 mm. Har du derimot kun behov for å tømme mindre beholdere, basseng også videre for rent vann, kan du som regel klare deg med en liten dykkpumpe som tåler partikler på opptil 5 mm.

Dykkpumpe: Hvilken dykkpumpe skal jeg kjøpe?

Flottøren kan stilles inn, slik at du selv er herre over når den skal slå pumpen av og på.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy