Dekupørsag - smart til små detaljer

Dekupørsagen er perfekt til det helt fine arbeidet, uansett om det er i tre, plast eller metall.

Kanskje kjenner du til den håndholdte dekupørsagen. Det er en morsom liten sag, som har en høy buet ramme og et meget fint sagblad – som enkelt knekker ... Den er fin til de helt små hobbyprosjektene, men den har altså sine begrensninger.

Med en stasjonær dekupørsag, derimot, kan du lage kurvede utskjæringer i emner med en tykkelse på opptil 52 mm. Dekupørsagen som vi viser deg her, er allsidig og nøyaktig. Med sagen kan du lage alt fra puslespill til gulvreparasjoner, og med det riktige sagbladet kan du faktisk også skjære i både plast og metall.

Les med, og se hva sagen kan gjøre når vi utfordrer den ved å sage i hardtre.

Betjening

Styresleiden justeres enkelt opp og ned med en fingerskrue, og sikrer at emnet ikke hopper.

Fingerskruen låser anlegget i ønsket vinkel. Spennet går fra 0 til 45 grader.

Blåsefunksjonen holder konsekvent sagflis vekk fra streken.

Støvsugertilkoblingen gjør at arbeidet med sagen kan bli så støvfritt som mulig.

Hastigheten justeres på en regulator som sitter rett ved siden av start- og stoppknappene. Maskinen har et intervall fra 400 til 1600 omdreininger i minuttet.

Slik sager du

Her demonstrerer vi hvordan du bruker dekupørsagen ved å sage ut en sløyfe av tresorten cumaro.

En planke i et plankebord beveger seg hele tiden litt. Det kan få en krympesprekk til å utvide seg – hvis du ikke freser ned en sløyfe eller to. I tillegg til at det er funksjonelt, så er det også dekorativt.

Det er ideelt å bruke hardt edeltre til sløyfer, fordi harde tresorter beveger seg minimalt.

1

Vendes sløyfen denne veien i forhold til åreretningen i treet, vil sløyfen kunne “rives” fra hverandre når den store planken beveger seg.

2

Vend sløyfen denne veien, slik at åreretningen er på langs av sløyfen. Da er den nesten umulig å trekke fra hverandre.

3

Juster styresleiden før du begynner å sage. I hardtre som her, presses maskinen og sagbladet litt, og treet kan derfor fort komme til å hoppe på anleggsbordet. Det er ikke bra når det skal presisjonsages.

4

Begynn med å skjære vekk de små hjørnene. Unngå å presse sagen for mye – det ender bare med svidd tre og skjeve snitt.

5

For å få et helt skarpt hjørne skjæres det fra kanten og inn enda en gang.

6

Emnet er enkelt å styre på den stabile sagen. Det er likevel smart å stoppe sagen helt når du skal trekke emnet vekk fra sagbladet.

7

Det er lett å gjøre små justeringer på sløyfen til slutt. Du begynner igjen helt utenfra, for å sikre at skjæringspunktet i midten av sløyfen blir helt skarpt. Resultatet er en sløyfe med knivskarpe kanter. Det gjør det mye enklere å frese den ned i bordplaten med et tilfredsstillende resultat.

Lister og “lus”

Dekupørsagen kommer også til sin rett når det gjelder mer vanlige byggeprosjekter. Blant annet ved karm- og gulvreparasjoner er den fin å ha for hånden.

“Lus” til dørkarm

Av og til er det best å lage en liten “lus” av en trebit i stedet for å sparkle mange ganger. Det fine arbeidet kan være vanskelig å utføre med en vanlig stikksag. Her kommer dekupør­sagen igjen til sin rett.

Ny stav i lamellgulvet

En ny stav til et parkettgulv må skjæres til helt nøyaktig. Det gjøres enkelt på en dekupørsag.

Tilpassing av smålister

Små feielister og en skjev vegg kan være vanskelige å få til å bli pene sammen. Det er uten tvil penest hvis listen er tilpasset veggen, i stedet for at mellomrommene bare blir fuget. Her er dekupørsagen igjen til stor hjelp, fordi anlegget kan vinkles slik at listen kan tilpasses perfekt.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Elektrisk sag