Den opplagte båndsagen til gjør det selv-eren

Båndsagen er et fantastisk verktøy som dessverre de færreste av oss har glede av. Men slik trenger det ikke å være. De billigste båndsagene til trebearbeiding koster nemlig ikke mer enn en tusenlapp. Det finnes også båndsager til metall.

Båndsagen er et fantastisk verktøy

Båndsag bordmodell

Mens de store kabinettmodellene primært henvender seg til profesjonelle håndverkere, er en bordmodell-båndsag mer egnet til hobbyverkstedet og gjør det selv-arbeid. Her er prisen lavere, og du har en bedre mulighet til å pakke bort den lille båndsagen når den ikke er i bruk.

Båndsag tre

Båndsag til tre brukes blant annet til å splitte bord, bjelker og plater. Men de er også fine til blant annet parallell- og kurveskjæringer. Den er derfor et allsidig verktøy som kan brukes til mange oppgaver på verkstedet.

BÅNDSAG: Den mindre båndsagen til tre er den mest populære og det opplagte valget til gjør det selv-eren.

Den mindre båndsagen til tre er den mest populære og det opplagte valget til gjør det selv-eren.

Velg den riktige båndsagen

Når du skal velge båndsag, er det spesielt viktig å legge merke til båndbredden, skjærebredden og skjærehøyden på båndsagen. Det kan også være en fordel om hastigheten på båndet kan justeres etter treets hardhet. Noen dyrere modeller av båndsager kan også være utstyrt med forstørrelsesglass, et høyere dreiemoment, sugeadapter, støvskuffer eller annet avansert utstyr. Det er derfor en god idé å lese seg opp på de enkelte båndsagene og velge den som best passer til deg og dine behov.

Båndsag til metall

Båndsager til metall er litt av en spesialist, som man finner hos håndverkere som bearbeider metall. Den mest utbredte båndsagen til metall er en såkalt vertikal båndsag. Her fikseres emnet det sages i, mens selve båndsagen senkes ned i emnet. Når du sager i harde emner er det nemlig en klar fordel, at de kan spennes fast forsvarlig. Med noen vertikale båndsager er det også mulig å la sagen arbeide seg gjennom emnet på egenhånd ved hjelp av tyngdekraften, uten at du trenger å overvåke prosessen. Skal du sage i større emner, kan det dessuten være nødvendig med kjøling. Derfor kan du ofte finne en vannbeholder til kjølevesken under selve armen på båndsagen.

BÅNDSAG: Med en vertikal båndsag til jern er det mulig å spenne emner det sages i sikkert fast.

Med en vertikal båndsag til jern er det mulig å spenne emner det sages i sikkert fast.

Båndsag på batteri til jern

Som med mange andre typer maskiner, finnes også båndsagen i en batteriutgave. Det er ofte snakk om en mindre båndsag til jern og metall som særlig prøver å ta opp kampen mot den klassiske baufila.

BÅNDSAG: Batteri-båndsagen til jern er mest av alt en baufil med motor.

Batteri-båndsagen til jern er mest av alt en baufil med motor.

Blad til båndsag

Selv om et blad til en båndsag tåler ganske mye, kan du fort ødelegge det med en spiker eller på en annen måte vri og skade det. Derfor er det en god idé alltid å ha et ekstra blad til båndsagen på lager.

Prisen på et blad til båndsag kan variere en del etter størrelse og type, men blad til båndsager er ikke spesielt dyre.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Elektrisk sag