Finn vei i laserjungelen

Er du usikker på forskjellene mellom en sirkellaser, en krysslaser og en rotasjonslaser, så er du langt fra alene. Men fortvil ikke. Vi hjelper deg med å få en oversikt over typene,slik at du enklere kan velge den typen som passer best til behovet ditt.

Selv blant garvede håndverkere og Gjør Det Selvs erfarne journalister er det litt uklart hva de forskjellige laserbetegnelsene betyr, og hva de dekker over. Og det er det én veldig god grunn til. Laserne blir nemlig kategorisert etter sine funksjoner.

Umiddelbart høres det smart ut, men når den samme laseren har flere forskjellige funksjoner, så oppstår forvirringen – særlig fordi produsentene heller ikke er enige om hvilke kategorier de forskjellige laserne skal i. Bosch kaller for eksempel stort sett alle sine lasere for linjelasere, mens Stabila kjører med en mer detaljert oppdeling med kryss-, multi- og punktlasere.

Det er derfor en god idé å studere funksjonene nærmere, og ikke kun gå etter navnet neste gang du er på jakt etter et nytt laserverktøy.

Perfekt vater og lodd

Felles for laserne, med unntak av den avanserte og dyre rotasjonslaseren, er at alle fungerer ved hjelp av en lyskilde og noen speil, som er hengt opp som en pendel. Dermed sørger tyngdekraften for at markeringen som sendes ut alltid er i perfekt vater og lodd.

Forskjellen ligger i hvordan markeringen sendes ut. Det eneste riktige er derfor å gjennomgå de forskjellige funksjonene én gang for alle.

Vi har delt dem inn i åtte kategorier, som passer til stort sett alle de laserne du vil møte på i laserjungelen.

De 8 laserfunksjonene

Fordi de fleste laserverktøy har flere funksjoner, skaper det fort forvirring når produsenter navngir verktøyet etter én av disse funksjonene. Særlig når de ikke er enige om hvilken funksjon de skal velge, og maskiner med de samme funksjonene derfor navngis forskjellig.

Flere funksjoner kan ofte være kombinert i én maskin – for eksempel er en sirkellaser også en linjelaser. Den kan samtidig også være både en krysslaser og en punktlaser. En 3 x 360-graderslaser er både linjelaser, sirkellaser og krysslaser.

Den svarte kassen på hver tegning viser laserverktøyets plassering. Flislaseren er plassert i hjørnet av rommet, mens de sju andre står midt i rommet. Prisene viser hvor mye du må forvente å betale for et laserverktøy hvis det skal inneholde den nevnte funksjonen.

1. Linjelaseren

har den enkleste laserfunksjonen, der markeringen sendes vannrett i én retning. Den fungerer derfor som et langt vater. Bosch har valgt å kalle laserverktøyene sine for linjelasere – fordi det er en funksjon alle har som et minimum.

Pris fra cirka 400 kroner

2. Krysslaseren

avsetter både en vannrett og en loddrett markering, som sammen danner et kryss. Det er smart når du for eksempel skal sette opp fliser. Den loddrette markeringen er til stor hjelp når du for eksempel skal merke opp til en skillevegg.

Pris fra cirka 500 kroner

3. Sirkellaseren

sender ut en ubrutt, vannrett markering i 360 grader. Den er derfor en linjelaser – men med en lenger markering. Det er for eksempel en fordel når samme høyde skal avsettes på flere vegger, eller når det skal nivelleres til en terrasse.

Pris fra cirka 1200 kroner

4. Punktlaseren

avsetter et punkt loddrett over og typisk også under maskinen. Den er smart når du skal overføre et punkt fra gulv til tak, for eksempel ved opphenging av lamper over spisebordet, eller når du skal merke opp til en skillevegg.

Pris fra cirka 2000 kroner

5. 2 x 360-graderslaseren

lager to ubrutte markeringer i 360 grader. Den kan derfor utføre de samme oppgavene som kryss- og sirkellaseren, og litt til. Den er smart når du bygger en skillevegg, fordi den loddrette markeringen treffer taket og veggene rundt hele.

Med de to ubrutte markeringene får du krysslaserens funksjon – to steder.

Pris fra cirka 2500 kroner

6. 3 x 360-graderslaseren

kan med sine tre ubrutte streker løse alle tenkelige oppgaver. Den kommer særlig til sin rett når du lager en skillevegg i vinkel. Laseren plasseres i hjørnet der de to veggene møtes, slik at de loddrette markeringene følger de to nye veggene.

Krysset i taket og på gulvet fungerer som en punktlaser.

Pris fra cirka 3000 kroner

7. Rotasjonslaseren

sender ut en prikk som roterer raskt rundt maskinen. Markeringen er tydeligere enn hos andre lasere, og rekkevidden er mye lenger. Rotasjonen er en vanskelig funksjon å produsere, noe som gjenspeiler seg i prisen.

Pris fra cirka 6000 kroner

8. Flislaseren

er kun beregnet til å legge fliser på gulv med. Den plasseres på gulvet, der den sender ut tre streker. To av strekene er vinkelrette på hverandre og skal følge fugene, mens den tredje deler vinkelen i to og skal ligge diagonalt gjennom flisene.

Den midterste markeringen skal ligge diagonalt gjennom den midterste rekken fliser.

Pris fra cirka 1500 kroner

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Verktøy