Gipsheis til kun 250 kroner

Bygg din egen gipsheis til en brøkdel av normalprisen. For under en tidel av normal pris, kan du på et par timer lage en gipsheis selv. Når den ikke skal brukes, kan din gipsheis enkelt demonteres og settes bort.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
200 kroner
Gipsheis: Bygg din egen gipsheis

En gipsheis gjør jobben mye enklere. Og når du likevel gjør det selv, hvorfor ikke også bygge din egen gipsheis og samtidig spare mye penger?

Intro

Gipsheis

Det er mange fordeler ved å bruke en gipsheis når du skal skru gipsplater i taket. En gipsheis gjør jobben både enklere og raskere, og du unngår dårlige arbeidsstillinger og tunge løft. Samtidig gir en gipsheis deg muligheten til å ha begge hendene ledig. Det er spesielt en fordel om du jobber alene.

Gipsheis pris

Normalt koster de billigste gipsheisene fra rundt 2500 kroner. Men bygger du plateheis til gipsplatene selv, kan du gjøre det for en tidel av den prisen – eller det samme som det koster å leie en gipsheis per dag.

Bygg gipsheisen din selv

Du kan også kjøpe en gipsheis brukt, men her får du i stedet oppskriften på hvordan du selv kan lage en gipsheis med en lasteevne på opp til 30 kg – nok til å løfte en 13 mm gipsplate på 90 x 250 cm som veier 28 kilo, opp mot taket slik at du har begge hendene frie når platen skal skrus fast.

Hva skal du bruke til å bygge en gipsheis?

For å bygge en gipsheis skal du bruke en spennstøtte. Den består av to teleskopiske rør og et grep som skyter opp en stang. Alt i alt kan den bli 290 cm lang. Deretter skal du blant annet bruke noen lekter og understellet fra en gammel kontorstol. Du får en komplett materialliste til prosjektet. Den tar ikke mer enn et par timer å bygge. God fornøyelse.

Veiledning

01
Slik gjør du det 8 Trinn

Gipsheis: Hullet i understellet er litt for trangt til støvsugerrøret, så røret på under stellet må pusses eller files. 1

Hullet i understellet er litt for trangt til støvsugerrøret, så røret på under stellet må pusses eller files. Hvis du ikke har en rundfil, kan du lage en pussekloss ved å surre pussepapir rundt en rundstokk, og feste det med stiftemaskin.

Gipsheis: Med en baufil skjærer du av støtteplaten fra stangen på teleskopskaftet. 2

Med en baufil skjærer du av støtteplaten fra stangen på teleskopskaftet. Fjern også gummi -tuppen på røret, og skjær to hakk i enden. De to hakkene skal senere sikre at teleskopskaftet ikke dreier rundt.

Gipsheis: Grepet på teleskopskaftet virker som en “omvendt fugepistol”. 3

Grepet på teleskopskaftet virker som en “omvendt fugepistol”. Med en fil eller baufil, lages en “flate” på enden av stangen.

Gipsheis: Støvsugerrøret passer nå akkurat ned i hullet på understellet. 4

Støvsugerrøret passer nå akkurat ned i hullet på understellet. Bor hull per 10 cm i støvsugerrøret til en bolt med vingemutter. Nederste hullet bores 10 cm over overkanten på understellet. Nå kan teleskopskaftet settes ned i røret.

Gipsheis: Del opp lekten i fire deler, på henholdsvis 120 cm, 20 cm og to deler på 50 cm. 5

Del opp lekten i fire deler, på henholdsvis 120 cm, 20 cm og to deler på 50 cm. Lim og skru støtten på 20 cm midt på lekten som er 120 cm.

Gipsheis: Med et 10,5 mm bor lages et 10 cm dypt hull midt i støtten, og ned i lekten under. 6

Med et 10,5 mm bor lages et 10 cm dypt hull midt i støtten, og ned i lekten under. Bruk gjerne et borstativ, slik at hullet du lager blir helt vinkelrett.

Gipsheis: Stangen på teleskopskaftet stikkes i hullet med “flaten” opp. 7

Stangen på teleskopskaftet stikkes i hullet med “flaten” opp. Plasser en 4 x 30 mm skrue 8,5 cm fra kanten på støtten, og skru den ned, til den “låser” stangen helt fast.

Gipsheis: Bor 8,5 mm hull 2 cm fra enden på lekten, og midt i de 50 cm lange holderne. 8

Bor 8,5 mm hull 2 cm fra enden på lekten, og midt i de 50 cm lange holderne. Forsenk hullene i holderne med et 13 mm bor. Stikk bolten i hullet, og bank hodet på bolten ned i forsenkningen.

Materialer

 • 36 x 48 mm lekt, 190 cm
 • Understell til kontorstol
 • Evt. stålrør (fra støvsuger)
 • 2 stk. 8 x 100 mm bolter med spennskiver og vingemuttere
 • Evt. en 8 x 50 mm bolt med vingemutter
 • Skruer, 5 x 80 mm og 4 x 30 mm
 • Snekkerlim
 • Teleskopskaft, her fra Biltema

Spesialverktøy

 • Borstativ
 • Evt. en rundfil

Tidsforbruk

Et par timer

Pris

Cirka 200 kroner

Vanskelighetsgrad

Det kreves ingen håndverks-messig kunskap å bygge heisen. Kun oppfinnsomhet.

Video

TIPS: Hjemmelaget gipsheis

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Verktøy