Veggskanner: Test av vegskanner

Veggskanner: Vi bygde en testvegg og førte veggskannerne fra side til side, for å se hva de kunne finne.

Før du borer hull i veggen til høyttalere, bilder eller hyller, skal du være helt sikker på at du ikke kommer i skade for å bore i et skjult vannrør eller en ledning. Derfor skal du bruke en veggskanner for å finne ut hva som skjuler seg inne i veggen.

Både rør av kobber eller jern og elektriske kabler kan være uheldige å bore i. Samtidig skal skanneren også finne trelekter i gipsveggen, noe som er smart når du skal sette opp hyller eller skap på veggen – da vet du hvor skruen får feste.

Til vår overraskelse hadde flere av veggskannerne problemer med å finne strømførende kabler. Også selv om produsentene påsto de kunne det. Vi fant ut at det faktisk ikke er nok med kun én veggskanner, da noen er best til strøm, og andre til tre.

Vi har testet åtte veggskannere til greie hobbypriser, for å se hvor gode de er.

Det finnes i tillegg en masse dyre veggskannere på markedet, som brukes av fagfolk, men de koster så mye at de fleste av oss hobbyhåndverkere velger et billigere alternativ.

Slik har vi testet veggskannere

Skannernes evne til å finne vannrør og elektriske ledninger i en lettvegg av tre og gips, ble testet på en vegg som vi bygde opp til formålet.

Vi bygde en testvegg av to lag gipsplater på trelekter. Rett bak gipsen monterte vi et 10 mm kobberrør, et jernrør, en trelekt og en 230 V ledning med strøm i. Alle delene ble tegnet opp på forsiden av gipsveggen, så vi kunne se hvor yttergrensene og midtlinjene lå. Det var viktig for å kunne sjekke veggskannernes evne til å finne nøyaktig hvor de forskjellige objektene var plassert i veggen.

Etter å ha lest gjennom alle bruksanvisningene, fant vi ut at vi måtte føre hver veggskanner fem ganger frem og tilbake over hvert søkeobjekt. De to første gangene for å kalibrere apparatene, de tre siste for å finne ut hvor nøyaktig det lyktes oss å finne midten på objektet, og hvor mye resultatet varierte fra gang til gang.

Til slutt vurderte vi hvor lett det var å betjene de enkelte apparatene, herunder å avlese måleresultatene. Vi vurderte også hvor enkelt det var å lese de forskjellige bruksanvisningene.

Vi har testet disse 8 veggskannere

  • BOSCH PMD 7
  • BOSCH PMD 10
  • STANLEY FATMAX S300
  • SKIL DT0551 AA
  • BILTEMA STENDERSØKER
  • LASERLINER MULTIFINDER PLUS
  • ZIRCON I 65
  • ZIRCON I 700

LAST NED HELE ARTIKKELEN og se hvordan de åtte veggskannere klarte seg i testen vår.