Kløyv veden på enkelt vis

Vedkløyveren kløyver veden lettere enn øksen. Se tre forskjellige typer vedkløyvere som kanskje er noe for deg.

Kløyv veden på enkelt vis

Med en vedkløyver kan du kløyve veden på enkelt vis – uten å bli svett på ryggen.

Har du mye ved som skal kløyves, kan du med fordel investere i en vedkløyver.

Hvilken type du skal velge, avhenger av behovet.

Du får en beskrivelse av hver av de tre typene vedkløyvere. Du kan se hvor store vedkubber de kan kløyve og hvordan maskinene normalt betjenes. Vi forteller også hvor mye hver av de omtrent koster hvis du vil kjøpe en.

Her kan du lese mer om de 3 ulike typene vedkløyvere.

1. Den manuelle (billig)

Manuelle vedkløyvere uten motor eller hydraulikk, fungerer i de fleste tilfeller ved at du plasserer en vedkubbe i et stativ, som holder kubben på plass over en kniv.

Når du slår på vedkubben med for eksempel en slegge, baksiden av en øks eller en annen vedkubbe, drives kniven inn i endetreet slik at kubben kløyves. Nesten som en slags omvendt øks.

Det finnes også modeller som ved hjelp av en lang kniv og et håndtak fungerer som en gammeldags brødmaskin, som snitter opp mindre vedkubber i flere biter, for eksempel til opptenning.

Kapasitet: 20-35 cm lange vedkubber på opptil cirka 20 cm i diameter.

Betjening: Kubben settes ned i kløyveren. Ved hjelp av for eksempel en slegge slås kubben ned mot kniven.

Velegnet til: Egner seg best til å lage opptenningsved, men den kan også brukes til å kløyve ved i begrenset mengde.

Pris: Fra cirka 1200 kroner

2. Den vannrette (middels pris)

De vannrette modellene kalles også for horisontalkløyvere. Det er den mest utbredte modellen. Vannrett eller horisontal er et uttrykk for det planet stempelet jobber i.

Den vannrette kløyveren krever at du løfter opp vedkubben og legger den til rette i sleiden. Arbeidshøyden avhenger av modellen.

Kløyveren drives av en elektrisk motor eller en bensin- eller dieselmotor. De vannrette kløyverne spenner fra de minste elektriske modellene, til store profesjonelle dieseldrevne kløyvere, som trekkes etter en bil.

Har du en oppgave der mange og store vedkubber skal kløyves, kan du med fordel leie en kraftig modell.

Kapasitet: Til privat bruk vil du normalt velge små og mellomstore modeller, som har en kapasitet på mellom 4 og 8 tonn. Disse maskinene kan håndtere vedkubber med en diameter på opptil 30 cm og en lengde på opptil cirka 50 cm.

Betjening: Når trestammen er kappet opp i vedkubber i ønsket lengde, løftes kubbene opp og legges i sleiden. Motoren startes, slik at stempelet presser vedkubben mot kniven. Kniven presses inn i endeveden, slik at kubben kløyves.

Velegnet til: De små og mellomstore elektriske modellene er godt egnet til privat bruk, når trærne i hagen skal felles og kløyves til ved, eller hvis du ellers har en begrenset mengde ved som skal kløyves. Til store og krevende oppgaver, er en kraftig 400-volts elektrisk eller en bensinmodell å foretrekke.

Pris: Prisen avhenger av størrelse, merke og modell, men begynner på rundt 2500 kroner for de minste modellene.

3. Den loddrette (dyr)

Som navnet antyder, jobber den loddrette modellen i et vertikalt plan, med et stempel som kjører ovenfra og ned. Ofte gir de loddrette modellene en ergonomisk fordel, fordi veden ikke skal løftes så høyt, og arbeidshøyden er behagelig.

På mange av modellene kan kløyvelengden justeres så den passer til vedkubbene. Det betyr at du kan kløyve mer ved per time, fordi stempelet ikke skal kjøre lenger tilbake enn det som er nødvendig.

De loddrette kløyverne er tyngre og tar mer plass enn de vannrette. Til gjengjeld er kapasiteten større, og de står veldig stabilt.

Til privat bruk har de loddrette modellene typisk en elektrisk motor, både til 230 og 400 volt avhengig av størrelsen. Skal du ha med kløyveren ut i skogen, fås de loddrette modellene også med bensin- eller dieselmotor, og de kan settes på bilen som en “tilhenger”.

Kapasitet: Til privat bruk, typisk 6 til 20 tonn. Vedkubber på opptil over 50 cm i diameter og opptil over 1 meter i lengden.

Betjening: Etter at vedkubbene er kappet opp i ønsket lengde, plasseres de loddrett på kløyvebordet. Motoren startes med betjeningsgrepene, og stempelet presser kniven ned mot vedkubben. Kniven presses inn i endeveden, slik at kubben kløyves.

Velegnet til: Krevende oppgaver i hagen, og hvis du for eksempel selv har skog og hogger ved eller får levert ved i stokker eller vedkubber som ikke er kløyvet. Kapasiteten er stor, og den loddrette modellen er normalt lettere og mer behagelig jobbe med.

Pris: Prisen avhenger av størrelse, merke og modell, men begynner på rundt 5000 kroner for de minste modellene.

Det mest opplagte valget

En vannrett vedkløyver er det mest opplagte valget hvis du kløyver litt mer enn et par kubikk i året.

Skal du kløyve mer enn 10 kubikk, kan du vurdere en loddrett vedkløyver.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemaskiner