Vi har testet
6 løvblåsere:
- AL-KO LB 2060
- EINHELL GE-CL 18 LI E
- BOSCH ALB 18 LI
- RYOBI RY18BLXA
- DEWALT DCMBL562
- MAKITA DUB184Z

AL-KO LB 2060
Luftstrømshastighet: 200 KM/T.
Luftmengde: IKKE OPPLYST
Pris: 1.100 KRONER

EINHELL GE-CL 18 LI E
Luftstrømshastighet: 210 KM/T.
Luftmengde: 1,76 M³/MIN
Pris: 610 KRONER

BOSCH ALB 18 LI
Luftstrømshastighet: 210 KM/T.
Luftmengde: IKKE OPPLYST
Pris: 1.049 KRONER

RYOBI RY18BLXA
Luftstrømshastighet: 200 KM/T.
Luftmengde: 11,9 M³/MIN
Pris: 2.297 KRONER

DEWALT DCMBL562
Luftstrømshastighet: 200 KM/T.
Luftmengde: 12,7 M³/MIN
Pris: 2.238 KRONER

MAKITA DUB184Z
Luftstrømshastighet: 188 KM/T.
Luftmengde: 13 M³/MIN
Pris: 1.901 KRONER
Populære løvblåsere
Selv om løvblåseren ikke er noen ny oppfinnelse, så har det i mange år primært vært snakk om bensinmodeller, som spesielt har henvendt seg til profesjonelle hagefolk. Men i takt med at elektriske motorer er blitt billigere, sterkere og mer effektive, er løvblåseren også blitt relevant for vanlige huseiere. Og særlig på høsten kommer den til sin rett, når du skal fjerne vått løv fra terrassen slik at treverket ikke råtner, eller når løvet i hagen skal blåses sammen i en haug, der det er enklere å samle opp og kjøre vekk. Løvblåseren kan også brukes til løs fugesand eller til spon og sagflis i verkstedet, så lenge styrken ikke er justert på det maksimale.
Store forskjeller
Markedet for løvblåsere er fortsatt ganske begrenset. Til denne testen har vi samlet seks forskjellige maskiner på 18 volt, der alle lover luftstrømshastigheter omkring 200 km/t.
Deltakerne faller under to kategorier. Den første kategorien er de store og sterke maskinene med variabel styrke og en pris mellom 3150 og 3700 kroner, inkludert lader og batteri. Det er ikke overraskende at det er her vi finner testvinneren vår. Den andre kategorien er de billige til under 1700 kroner, alt inkludert. Det er små maskiner, som riktig nok kalles løvblåsere, men som har problemer med å blåse sammen løvet i hagen. De fungerer likevel fint på mindre områder med plant underlag. Det er i den billige kategorien at vi kårer et godt kjøp.
Slik tester vi
Det er store forskjeller på hvor sterke maskinene er. For å teste styrken og gi et sammenlignbart resultat, plasserte vi en badeball i luftstrømmen og målte hvor høyt opp i luften badeballen ble løftet. Ballen ble hengende i luftstrømmen til maskinen ble stoppet.
Vi har også målt hvor lenge løvblåserne kan brukes på et fullt oppladet batteri – både med full styrke og med samme nedsatte styrke, hvis det er mulig å skru den ned.
Dessuten har vi vurdert byggekvaliteten på maskinene, samt hvor ergonomisk riktige de er å jobbe med.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene: Styrke, utholdenhet, kvalitet og ergonomi

STYRKE
En badeball plasseres i luftstrømmen. Avstanden fra munnstykket til ballens underside måles når ballen faller til ro.

KVALITET
Maskinenes byggekvalitet vurderes. Her teller blant annet materialvalg og kvaliteten på sammenføyninger inn.

UTHOLDENHET
Utholdenheten måles med full styrke. Kan styrken skrus ned, måles utholdenheten også med ballen på 50 cm.

ERGONOMI
Vi ser på vekten og vurderer balansen i maskinene. Vi ser også på plassering av knappene og utformingen av håndtaket.
Resultatene

DEWALT DCMBL562
2000 kroner
EINHELL GE-CL 18 LI E
400 kroner
AL-KO LB 2060
700 kroner
BOSCH ALB 18 LI
700 kroner
RYOBI RY18BLXA
1700 kroner
MAKITA DUB184Z
1900 kronerLes mer om løvblåsere hos produsentene:
Testvinner
Knallsterk blåser i toppklasse
DEWALT DCMBL562
Kvalitet og ergonomi er helt på topp hos testvinneren, som samtidig viser imponerende styrke og utholden-het. Eneste lille minus er prisen. Men du får hva du betaler for.
Konkurransen blant de tre store maskinene ble veldig tett, men DeWalten ender opp med å stikke av med seieren – med en hårsbredde foran testens sterkeste deltaker, Makitaen, på andreplass.
Det er særlig den solide byggekvaliteten og den uovertrufne ergonomien som gir testvinneren en fordel fremfor konkurrentene. Løvblåseren er nemlig behagelig å jobbe med. Håndtaket ligner til forveksling håndtaket på DeWalts skrumaskiner – et grep som faktisk går igjen på det meste av DeWalts el-verktøy. Det er behagelig å holde, og det gir en god kontroll på maskinen, som har en god balanse og er enkel å styre – selv om luftstrømmen presser løvblåseren bakover. Håndtaket har også en låseknapp, slik at du ikke trenger å holde startknappen inne.
Imponerende styrke
I styrketesten kommer Dewalten inn på en andreplass, men i praksis kunne vi ikke merke den helt store forskjellen på den og testens sterkeste deltaker. Testvinneren
fjerner nedfallsløv og kvister fra alle underlag uten problemer. Det skyldes den sterke motoren og munnstykket, som mest av alt ligner noe fra en jetmotor, og som bidrar til å konsentrere luftstrømmen.

Hastighetslåseknappen gjør det mulig å betjene maskinen uten at utløserknappen holdes inne. Låseknappen holder nemlig posisjonen sin.

Munnstykket ligner på utgangen av en jetmotor. Det gir en konsentrert og stabil luftstrøm, som er enkel å styre og retningsbestemme.

DeWalt har valgt å gjenbruke det velkjente håndtaket fra skrumaskinene sine. Det er behagelig å holde og sikrer et godt grep om maskinen.
Godt kjøb
Den klart billigste
EINHELL GE-CL 18 LI E er et godt alternativ hvis du ønsker en løvblåser til lette oppgaver som å holde terrassen, belegningen eller verkstedet rent for løv eller trespon. Dette klarer den fint – til testens laveste pris. Større mengder høstløv på gressplenen sliter den dog med å blåse sammen.
Batteritiden er grei, og selv med et lite batteri på 2,5 Ah kan den blåse i nesten 20 minutter på full styrke. Dette er den eneste av de billigere deltakerne med justering av styrken. Det er kjekt inne på verkstedet, men kan ikke brukes til noe utendørs. Med testet batteri og lader er prisen cirka 1200 kroner. Derfor er løvblåseren fra Einhell vårt tips til testens ”Godt kjøp”.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.