Bruker du (også) ugressbrenneren feil?

Det er en utbredt misforståelse at ugress skal brennes vekk. Det er nemlig mye mer effektivt kun å svi det. Ved kort oppvarming med en ugressbrenner brister celleveggene i planten, og ugresset vil dø av uttørking i løpet av noen dager.

Ugressbrenner: Bruker du din ugressbrenner feil?

En klissvåt treplate kan brukes som avskjerming. Men en skjerm som ikke er brennbar, er selvsagt det ideelle.

Vi innrømmer det! Det er fristende “bare å gi gass”, og brenne ugresset helt ned, når vi først er i gang med ugressbrenneren. Men ikke gjør det. Ugresset kommer garantert igjen i løpet av kort tid. Grunnen er at røttene overlever, og at planten på den måten “kan starte igjen på ny frisk”.

Svir du i stedet ugresset et kort øyeblikk, skader du derimot plantens celler, slik at vannet i den fordamper og hele planten dør. Den dør med andre ord av tørst!<

Du kan ikke bekjempe alt ugresset på én gang med ugressbrenneren!

Selv om du gjør det helt riktig, er det dessverre ikke mulig å bekjempe alt ugress én gang for alle, og du er nødt til å ta opp kampen igjen og igjen. En del planter vil overleve varmen, (men vil være voldsomt svekket), og nytt ugress vil selvfølgelig fortløpende kunne komme.

Blant gartnere er rådet at du skal varmebehandle cirka hver 14. dag på forsommeren, og deretter hver tredje uke resten av sommeren.

Les mer om ugress

Ideen bak den raske sviingen

Alle planter har behov for å kunne oppta vann. Denne evnen kan ødelegges med varme, og det er ideen bak det å svi ugresset med en ugressbrenner. Ugressbrenneren er mest effektiv på nyspirte planter, og de skal kun svis et lite sekund for å dø.

Løvetann, og andre flerårige planter, kan kreve flere omganger. Her kan du med fordel svi for annen gang allerede fire dager etter den første behandlingen.

Ugressbrenner: Ideen bak den raske sviingen med ugressbrenner

Hold brenneren i over ugresset i en avstand på 5 til 10 centimeter, i ca 2-3 sek. (avhengig av flammestørrelsen), og gå videre.

Ugressbrenner: Sjekk om din ugressbrenner har ødelagt celleveggene i bladene

Det er lett å sjekke om varmen har ødelagt celleveggene i bladene. Ta opp et blad og klem det mellom to fingre. Etterlater det lille trykket et mørk fingeravtrykk, har du gjort det riktig. Cellene er sprengt, og planten vil fordampe seg ihjel.

DET SKAL BARE SVIS MED UGRESSBRENNEREN

FØR

UNDERVEIS

RETT ETTER

DAGEN ETTER

1 UKE ETTER

Vær forsiktig med ugressbrenneren!

Ugressbrennere innebærer av åpenbare grunner en stor brannfare, så det er all mulig grunn til å være forsiktig.

Unngå for eksempel å bruke ugressbrenneren i tørkeperioder og vind. Det er best å sette i gang etter et kraftig regnskyll, når både bakken og plantene er fuktige. Vann eventuelt området først.

Sørg også for å ha brannslukningsutstyr i nærheten. Det kan være en fylt vannkanne, en bøtte med vann eller et pulverapparat. Hold avstand til hauger med tørt løv og annet lett antennelig materiale – eller enda bedre - fjern det først!

Forskjellige typer ugressbrennere

Når man skal kjøpe ugressbrenner, kan man velge mellom to forskjellige typer:

  1. Ugressbrenner med gass
  2. Elektrisk ugressbrenner

Her kan du lese om fordelene og ulempene med de to forskjellige typene.

Ugressbrenner med gass

Ugressbrennere med gass er ikke noen ny oppfinnelse. Bruken av gass gir en sterk og effektiv flamme som kan brenne så lenge det er gass i flasken. Og det er nettopp den lange arbeidstiden, samt flammens styrke som gjør ugressbrennere på gass så populære. Mange gartnere og entusiastiske hagefolk sverger derfor til ugressbrennere med gass.

Som med alt annet verktøy er det fordeler og ulemper med de forskjellige typene ugressbrennere. For de gassdrevne ugressbrennerens vedkommende er det blant annet brannfaren som trekker ned. Det er jevnlig branner i norske hager, boder og kjellere, og her mistenker en del at ugressbrenneren med gass, i sjeldne tilfeller, er selvantennende. Det er derfor en god ide å oppbevare ugressbrenneren i en bod eller under et halvtak et godt stykke fra huset, slik at en brann ikke kan spre seg til bebodd areal om uhellet skulle skje.

En annen ulempe med gassbrenneren er at den jevnlig må fylles opp, at det koster penger å gjøre det og at den kan være tung og vanskelig å ha med seg når man jobber. Sistnevnte problemstilling finnes det dog tips for.

Ugressbrenner: Ugressbrenner med vogn

En ugressbrenner med vogn gjør det enklere å bruke ugressbrenneren og den medfølgende gassflasken.

Ugressbrenner med vogn

Om du har investert i en ugressbrenner med gass, kan det være en god ide å kjøpe en vogn, slik at du kan trekke den forholdsvise tunge gassflasken etter deg når du jobber. Det gjør jobben betraktelig enklere når du skal gå rundt på plenen.

Elektrisk ugressbrenner

Hvis du bare skal brenne litt ugress mellom belegningen i ny og ne, kan en elektrisk ugressbrenner være et godt alternativ til den tradisjonelle ugressbrenneren med gass.

Den elektriske ugressbrenneren skiller seg først og fremst fra ugressbrenneren med gass, ved at den er elektrisk og derfor må ha en lang skjøteledning hvis du skal ta den med deg rundt i hagen. Til gjengjeld er den ikke så tung å slepe rundt på.

Ugressbrenner: Elektrisk ugressbrenner

Et eksempel på en elektrisk ugressbrenner er denne brenneren fra Hozelock. Den blåser en 600° varm luftstrøm på ugresset. Og det virker.

En annen forskjell er at den elektriske ugressbrenneren ikke lager en flamme, men i stedet genererer luft på opp til ca. 650 grader, noe som gir ugresset et såkalt termisk sjokk, som sprenger cellene innenfra og planten visner i løpet av et par dager.

I tillegg er den elektriske ugressbrenneren billigere, og hva brannfaren angår, så er den minimal når ugressbrenneren er pakket bort.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagemaskiner