Velg riktig gresstrimmer

Gresstrimmeren er din beste venn når gressplenen skal se bra ut helt ute langs kantene. Bed, innvendige hjørner og andre steder blir både lett tilgjengelige og enkle å klippe med en riktig gresstrimmer mellom hendene.

Gresstrimmere er smarte, og de er overkommelige i pris. Men det finnes mange forskjellige, og det kan være vanskelig å vite hvordan du velger den riktige.

I denne artikkelen tar vi en tur rundt i byggvarehusenes hageavdeling og guider deg gjennom de tingene du skal vite før du bestemmer deg for hvilken gresstrimmer som passer best til deg og oppgavene den skal løse.

Gress eller småkratt

Det er forskjell på om du bare skal trimme plenkanter, eller om du også forventer å klippe småkratt. Det finnes trimmere som klipper med både kniver og trimmertråd, og det er forskjell på hvor effektive de er til å løse forskjellige oppgaver.

Du skal orke å bruke den

Den viktigste faktoren når du velger gresstrimmer, er om det ergonomiske designet passer til kroppen din. Du skal som regel bruke trimmeren en stund hver gang du trekker den frem. Da er det ikke holdbart at den tvinger deg ut i en dårlig arbeidsstilling.

Kjenn på maskinene

Du kan fint kjøpe en gresstrimmer på nettet, men vi anbefaler at du stikker ned i et byggvarehus og kjenner på noen modeller, mens du forestiller deg at du bruker dem.

Når skal jeg bruke en buskrydder?

Forskjellen på en gresstrimmer og en buskrydder er litt som forskjellen på en stikksag og en bajonettsag. De kan litt av det samme, men i forskjellig skala. En gresstrimmer er liten og lett i forhold til en større og tyngre buskrydder. Til gjengjeld kan buskrydderen spise seg gjennom betraktelig grovere vekster enn en gresstrimmer.

Navnene deres forklarer funksjonsområdene greit, men det betyr ikke at det ikke er et overlapp mellom dem. Derfor finnes det også både kniver og trådhoder til begge typene verktøy. Det gir litt fleksibilitet i begge retninger.

Batteri eller ledning?

Forskjellen på en trimmer med eller uten batteri er stor med tanke på mobilitet, og liten når det gjelder pris. En moderne trimmer kjører dessuten lett 45 minutter på én opplading. Vi anbefaler derfor en trimmer på batteri.

En batteridrevet gresstrimmer koster fra cirka 500 kroner og oppover, avhengig av merke og hvilket ekstrautstyr som følger med. Prisen er selvfølgelig også høyere hvis det følger med batteri og lader.

Prisen på batteri og lader står fort for 30 til 50 prosent av totalprisen når du kjøper en gresstrimmer. Derfor er det smart å kjøpe en trimmer som du allerede har batterier til i verkstedet ditt. Det gjør at en ny trimmer ikke blir den helt store investeringen.

Verdt å vurdere

En gresstrimmer har mange forskjellige funksjoner. Disse skal du lære deg å kjenne for å gjøre et riktig valg når du står i butikken. Da kan du lettere finne en maskin som passer best til nettopp dine behov.

Tre modeller med god ergonomi

Ergonomi er den viktigste faktoren, og det du gjerne bør betale litt ekstra for når du skal plukke ut en ny gresstrimmer. Kjenn på noen av modellene i butikken, og legg spesielt merke til om håndleddene dine og ryggen er fornøyd med den stillingen de skal stå i for at trimmerhodet skal treffe plenen pent.

Snor eller kniv?

Det finnes gresstrimmere med trimmertråd i skjærehodet og det finnes trimmere med små plastkniver. I tillegg finnes det gresstrimmere som kan bruke begge typer trimmerhode.

Forskjellene er enkle å beskrive: Tråden er “sløvere”, men billigere å bruke. Den er også mer fleksibel, slik at den tåler å slå mot hardere emner enn knivene. Knivene kan til gjengjeld kutte tykkere planter.

Til en gressplen er tråd bra nok, men hvis du har noen småkratt som skal trimmes vekk, så er knivene tingen. Har du mulighet til å kjøpe en maskin som kan bruke begge typer, så er det den beste løsningen. Må du velge, så er en gresstrimmer med tråd i trimmerhodet som oftest det riktige valget.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagemaskiner