Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvilken høvel skal du velge?

Skriv ut Lagre artikkel

En høvel er et håndverktøy som er beregnet til å skjære av spon fra treverk. Men hvilken type høvel skal du bruke til oppgaven?

Høvl11

Hva er en høvel

En høvel er et håndverktøy som er beregnet til å skjære av spon fra treverk. En høvel består av et høvelhus (mesteparten av høvelen), som utgjør den største delen av konstruksjonen – blant annet hornet, som er et slags grep. Bunnen av høvelhuset består av en metallsåle med en smal, tverrgående åpning hvor høveljernet stikker ut. Hvor mye av høveljernet som skal stikke ut, kan justeres ved hjelp av en dreiemekanisme på høvelhuset. Det er med andre ord lengden av høveljernet som stikker ut fra sålen, som avgjør hvor mye tre som høvles av et gitt stykke tre.

Høvel: Ved at dreie på “hjulet”, justeres høveljernet.

Ved at dreie på “hjulet”, justeres høveljernet.

Hva kan man gjøre med en høvel?

En høvel er smart når du skal tilpasse en dør, et vindu, en hylle eller lignende. Et høvelstrøk eller to, kan være forskjellen på om en dør føles stram, er vanskelig å åpne eller om den går som den skal. En høvel er også velegnet til oppgaver hvor et stykke tre skal slankes på spesifikke steder, samtidig som den også kan gjøre en ru stolpe helt glatt og fin.

Hva er fordelen med en elektrisk høvel?

Den elektriske høvelen skiller seg fra den manuelle høvelen ved at du ikke skal bruke de samme kreftene på å føre høvelen over treet. På den elektriske høvelen er høveljernet nemlig festet på en roterende trommel, som sørger for at jernet treffer treet med høy hastighet. Fordelen med en elektrisk høvel er derfor at du kan høvle langt mer tre enn med en manuell, ettersom du ikke bruker like mye krefter.

Du kan unngå trespon ved å koble en støvsuger til den elektriske høvelen. Her kan du se hvor du skal sette fast støvsugeren.

Du kan unngå trespon ved å koble en støvsuger til den elektriske høvelen. Her kan du se hvor du skal sette fast støvsugeren.

Hvilke typer høvler finnes det?

Utenom den klassiske trehøvelen og den elektriske høvelen, finnes det også høvel til metall. Orgelbyggere benytter seg faktisk av både bly- og messinghøvler. En annen høvel som brukes flittig på diverse snekkerverksteder er tykkelseshøvelen. Tykkelseshøvelen fungerer ved at man stiller den inn på ønsket tykkelse, hvor du så fører et stykke tre gjennom den. Når treet har gått gjennom høvelen, fremstår den glatt og rett. Tykkelseshøvelen er derfor smart om du for eksempel vil lage en større mengde lister i akkurat samme tykkelse.

Tykkelseshøvelen er unnværlig om du skal tilpasse mange lister som skal ha den samme tykkelsen.

Tykkelseshøvelen er unnværlig om du skal tilpasse mange lister som skal ha den samme tykkelsen.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Hvilken høvel skal du velge?
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake