Hvilken høvel skal du velge?

En høvel er et håndverktøy som er beregnet til å skjære av spon fra treverk. Men hvilken type høvel skal du bruke til oppgaven?

Hva er en høvel

En høvel er et håndverktøy som er beregnet til å skjære av spon fra treverk. En høvel består av et høvelhus (mesteparten av høvelen), som utgjør den største delen av konstruksjonen – blant annet hornet, som er et slags grep. Bunnen av høvelhuset består av en metallsåle med en smal, tverrgående åpning hvor høveljernet stikker ut. Hvor mye av høveljernet som skal stikke ut, kan justeres ved hjelp av en dreiemekanisme på høvelhuset. Det er med andre ord lengden av høveljernet som stikker ut fra sålen, som avgjør hvor mye tre som høvles av et gitt stykke tre.

Høvel: Ved at dreie på “hjulet”, justeres høveljernet.

Ved at dreie på “hjulet”, justeres høveljernet.

Hva kan man gjøre med en høvel?

En høvel er smart når du skal tilpasse en dør, et vindu, en hylle eller lignende. Et høvelstrøk eller to, kan være forskjellen på om en dør føles stram, er vanskelig å åpne eller om den går som den skal. En høvel er også velegnet til oppgaver hvor et stykke tre skal slankes på spesifikke steder, samtidig som den også kan gjøre en ru stolpe helt glatt og fin.

Hva er fordelen med en elektrisk høvel?

Den elektriske høvelen skiller seg fra den manuelle høvelen ved at du ikke skal bruke de samme kreftene på å føre høvelen over treet. På den elektriske høvelen er høveljernet nemlig festet på en roterende trommel, som sørger for at jernet treffer treet med høy hastighet. Fordelen med en elektrisk høvel er derfor at du kan høvle langt mer tre enn med en manuell, ettersom du ikke bruker like mye krefter.

Du kan unngå trespon ved å koble en støvsuger til den elektriske høvelen. Her kan du se hvor du skal sette fast støvsugeren.

Du kan unngå trespon ved å koble en støvsuger til den elektriske høvelen. Her kan du se hvor du skal sette fast støvsugeren.

Hvilke typer høvler finnes det?

Utenom den klassiske trehøvelen og den elektriske høvelen, finnes det også høvel til metall. Orgelbyggere benytter seg faktisk av både bly- og messinghøvler. En annen høvel som brukes flittig på diverse snekkerverksteder er tykkelseshøvelen. Tykkelseshøvelen fungerer ved at man stiller den inn på ønsket tykkelse, hvor du så fører et stykke tre gjennom den. Når treet har gått gjennom høvelen, fremstår den glatt og rett. Tykkelseshøvelen er derfor smart om du for eksempel vil lage en større mengde lister i akkurat samme tykkelse.

Tykkelseshøvelen er unnværlig om du skal tilpasse mange lister som skal ha den samme tykkelsen.

Tykkelseshøvelen er unnværlig om du skal tilpasse mange lister som skal ha den samme tykkelsen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy