For en relativt billig penge kan du få både sterkt og lett verktøy, som samtidig holder nesten uendelig, fordi det ikke er noen motor som blir slitt.

For en relativt billig penge kan du få både sterkt og lett verktøy, som samtidig holder nesten uendelig, fordi det ikke er noen motor som blir slitt.

I disse tider, hvor alt skal være batteridrevet, er det lett å glemme det gode, gammeldagse trykkluftsverktøyet.

Der en halvsterk batterislagtrekker sliter med en hjulbolt som sitter litt for godt fast, kan en muttertrekker på trykkluft drive den løs på et lite sekund. Akkurat dette scenariet beskriver livet med en kompressor godt, for du kan kjøpe stort sett alt slags verktøy i en trykkluftsutgave. De åpenbare fordelene er at trykkluftsverktøyet er både sterkere og billigere enn verktøy på strøm og batteri.

Her har vi plukket ut 9 opplagte gjør det selv-trykkluftverktøy, som kan gi verktøysamlingen din luft under vingene.

1. Trykkluftspade til effektiv nedbryting

Skrell flisene av gulvet, pigg opp betongen og grav dype hull i steinhard jord. Dette er akkurat hva du kan gjøre med en trykkluftdrevet ”spade”. Til denne Scheppach Aero2 følger det med forskjellige meisler og en skrape, slik at den er klar til bruk – hvis du har en kompressor som kan drive den. Denne modellen må kjøpes i utlandet.

Krav med trykkluftspade:

 • Kompressor: 6,3 bar
 • Luft: 280 liter/min.
Med sin brede og vinklede flismeisel, kan Aero2 blant mye annet skrelle vekk det øverste laget gulvbelegg.

Med sin brede og vinklede flismeisel, kan Aero2 blant mye annet skrelle vekk det øverste laget gulvbelegg.

2. Skru, slip og bank med verktøysett fra Stanley

Stanleys verktøysett til trykkluft illustrerer på glimrende vis hvorfor vi elsker trykkluft. Her får du nemlig hele fire verktøy, pluss en rekke tilbehør for rundt 1500 kroner. Favoritten vår er pipenøkkelen med 10 medfølgende piper

Krav med pipenøkkel:

 • Kompressor: 6 bar
 • Luft: 200 liter/min.
Trykkluftsverktøy: Skru, slip, og bank med Stanleys verktøysett

3. Flottere fuger med en en trykkluftsfugepistol

Prøv en trykkluftsfugepistol neste gang du skal fuge – du vender aldri tilbake til den hånddrevne! Med et relativt lavt trykk, leverer pistolen et flott og jevnt resultat, og en fugemengde som er enkel å styre. I tillegg stopper den å trykke straks du slipper håndtaket. Fugepistoler som drives av trykkluft fås kjøpt fra rundt 700 kroner.

Krav med fugepistol:

 • Kompressor: maks. 3 bar
 • Luft: 25 liter/min.
Trykkluftsverktøy: Flottere fuger med en en trykkluftsfugepistol

4. Spikerpistol til store prosjekt

Skal du skyte inn tusenvis av spiker i ditt neste store byggeprosjekt, bør du ha en spikerpistol på trykkluft. Med en vekt på 1,6 kg og en pris på 299 kroner er denne dykkertpistolen under halvparten så tung som batterimaskinene, og den koster en brøkdel.

Krav med spikerpistol:

 • Kompressor: maks. 8,6 bar
 • Luft: 25 liter/min.
Trykkluftsverktøy: Spikerpistol til store prosjekt

5. Løft bilen med en jekk

En av de smarteste trykkluftsmulighetene til bilen, er Biltemas lille jekk. Ja, den er ganske dyr i forhold til annet trykkluftsverktøy, men den er til gjengjeld mye enklere å flytte rundt på enn de vanlige, hydrauliske jekkene. Bare koble den til kompressoren, plasser den under bilen og trekk i håndtaket – det er like enkelt som det høres ut. Jekken kan løfte 2 tonn opptil 38,5 cm og koster 3399 kroner.

Krav med jekk:

 • Kompressor: 8 bar
 • Luft: 25 liter/min.
Plasser jekken under bilen, og trekk i det høyre håndtaket. Når du er ferdig, trekker du i det venstre, og bilen daler forsiktig ned igjen.

Plasser jekken under bilen, og trekk i det høyre håndtaket. Når du er ferdig, trekker du i det venstre, og bilen daler forsiktig ned igjen.

6. Skift hjul med en muttertrekker

Et kort trykk på knappen, og muttertrekkeren til bare 1399 kroner nærmest river ut boltene fra vinterhjulene – også selv om de har rustet fast i løpet av vinteren. HUSK å bruke momentpiper når du spenner fast hjulene igjen (følger ikke med). Hvis du skrur på boltene med full kraft fra muttertrekkeren, risikerer du å ødelegge bolter og gjenger.

Krav med muttertrekker:

 • Kompressor: 6 bar
 • Luft: 125 liter/min.
Trykkluftsverktøy: Skift hjul med muttertrekker

7. Slå av rust og maling med en nålhammer

Nålhammeren er blant bilentusiastenes beste venner. Den kan nemlig slå av gammel maling, rust og sveiseslagg, og gjøre ting klart til viderebehandling i en fei. Den er perfekt til å rense gamle bremsetromler. Husk hørselvern, for selv om nålene kun beveger seg noen få millimeter, er støyen voldsom!

Krav med nålhammer:

 • Kompressor: 6 bar
 • Luft: 80 liter/min.
Trykkluftsverktøy: Slå av rust og maling med nålhammeren

8. Blås vekk støv med blåsepistol

Vi kommer ikke utenom blåsepistolen. Den kan blåse luft med akkurat så stor styrke kompressoren tillater. Det finnes mange forskjellige modeller, og prisene begynner på under en femtilapp. Den er smart, nesten uunnværlig og kan for eksempel blåse rent støvsugerfiltere og støvete arbeidstøy, blåse skitt ut av bremsetromler og kort sagt gjøre rent på ”mannevis”.

Krav med blåsepistol:

 • Kompressor: 3 bar
 • Luft: 25 liter/min.
Trykkluftsverktøy: Blås vekk støvet med blåsepistol

9. Pump opp dekk med pumpepistol

Pumpepistolen er noe av det mest praktiske tilbehøret til kompressoren. Den kan pumpe både sykkel-, mopedog bildekk lynraskt, samtidig som den også er perfekt til å fylle luft i det flate dekket på hagetraktoren, sekketrallen og trillebåren. I tillegg blir du nabolagets helt når barn skal ha luft i badeballer og flytemadrasser. Prisen er fra omkring 200 kroner.

Krav med pumpepistol:

 • Kompressor: 8 bar
 • Luft: min. 25 liter/min.
Trykkluftsverktøy: Pump opp dekk med pumpepistol

Verktøyet bestemmer kompressoren

De fleste kompressorer kan lage et trykk på 8-10 bar, men det er store forskjeller på hvor mye luft de kan levere per minutt. De minste og billigste er helt nede rundt 50 liter per minutt, mens de større og dyrere typisk ligger på 250-300 liter i minuttet. Kort fortalt er det verktøyet du har tenkt å bruke som bestemmer hvilken kompressor du skal investere i.

En liten bormaskin bruker for eksempel omkring 50 liter luft i minuttet, mens en stikksag bruker langt over 200 liter. På alt trykkluftsverktøy du kan kjøpe, står det beskrevet akkurat hvor mye trykk og luft hver av dem krever under bruk.

Å installere en kompressor, bringer med seg utallige fordeler. Det eneste minuset er at rekkevidden er relativt kort, og at den bråker når luft fylles opp i tanken.

Når det er sagt, kan du kjøpe lange luftslanger, helt opptil 20 meter. Derfor trenger du ikke nødvendigvis å ha kompressoren stående akkurat der du jobber.

Avles trykket

Alle kompressorer leveres med minimum ett manometer, der du kan avlese utgangstrykket, som du typisk stiller inn på en dreieventil.

Alle kompressorer leveres med minimum ett manometer, der du kan avlese utgangstrykket, som du typisk stiller inn på en dreieventil.