1. Trykkluftspade til effektiv nedbryting
Skrell flisene av gulvet, pigg opp betongen og grav dype hull i steinhard jord. Dette er akkurat hva du kan gjøre med en trykkluftdrevet ”spade”. Til denne Scheppach Aero2 følger det med forskjellige meisler og en skrape, slik at den er klar til bruk – hvis du har en kompressor som kan drive den. Denne modellen må kjøpes i utlandet.
Krav med trykkluftspade:
- Kompressor: 6,3 bar
- Luft: 280 liter/min.
2. Skru, slip og bank med verktøysett fra Stanley
Stanleys verktøysett til trykkluft illustrerer på glimrende vis hvorfor vi elsker trykkluft. Her får du nemlig hele fire verktøy, pluss en rekke tilbehør for rundt 1500 kroner. Favoritten vår er pipenøkkelen med 10 medfølgende piper
Krav med pipenøkkel:
- Kompressor: 6 bar
- Luft: 200 liter/min.
3. Flottere fuger med en en trykkluftsfugepistol
Prøv en trykkluftsfugepistol neste gang du skal fuge – du vender aldri tilbake til den hånddrevne! Med et relativt lavt trykk, leverer pistolen et flott og jevnt resultat, og en fugemengde som er enkel å styre. I tillegg stopper den å trykke straks du slipper håndtaket. Fugepistoler som drives av trykkluft fås kjøpt fra rundt 700 kroner.
Krav med fugepistol:
- Kompressor: maks. 3 bar
- Luft: 25 liter/min.
4. Spikerpistol til store prosjekt
Skal du skyte inn tusenvis av spiker i ditt neste store byggeprosjekt, bør du ha en spikerpistol på trykkluft. Med en vekt på 1,6 kg og en pris på 299 kroner er denne dykkertpistolen under halvparten så tung som batterimaskinene, og den koster en brøkdel.
Krav med spikerpistol:
- Kompressor: maks. 8,6 bar
- Luft: 25 liter/min.
5. Løft bilen med en jekk
En av de smarteste trykkluftsmulighetene til bilen, er Biltemas lille jekk. Ja, den er ganske dyr i forhold til annet trykkluftsverktøy, men den er til gjengjeld mye enklere å flytte rundt på enn de vanlige, hydrauliske jekkene. Bare koble den til kompressoren, plasser den under bilen og trekk i håndtaket – det er like enkelt som det høres ut. Jekken kan løfte 2 tonn opptil 38,5 cm og koster 3399 kroner.
Krav med jekk:
- Kompressor: 8 bar
- Luft: 25 liter/min.
6. Skift hjul med en muttertrekker
Et kort trykk på knappen, og muttertrekkeren til bare 1399 kroner nærmest river ut boltene fra vinterhjulene – også selv om de har rustet fast i løpet av vinteren. HUSK å bruke momentpiper når du spenner fast hjulene igjen (følger ikke med). Hvis du skrur på boltene med full kraft fra muttertrekkeren, risikerer du å ødelegge bolter og gjenger.
Krav med muttertrekker:
- Kompressor: 6 bar
- Luft: 125 liter/min.
7. Slå av rust og maling med en nålhammer
Nålhammeren er blant bilentusiastenes beste venner. Den kan nemlig slå av gammel maling, rust og sveiseslagg, og gjøre ting klart til viderebehandling i en fei. Den er perfekt til å rense gamle bremsetromler. Husk hørselvern, for selv om nålene kun beveger seg noen få millimeter, er støyen voldsom!
Krav med nålhammer:
- Kompressor: 6 bar
- Luft: 80 liter/min.
8. Blås vekk støv med blåsepistol
Vi kommer ikke utenom blåsepistolen. Den kan blåse luft med akkurat så stor styrke kompressoren tillater. Det finnes mange forskjellige modeller, og prisene begynner på under en femtilapp. Den er smart, nesten uunnværlig og kan for eksempel blåse rent støvsugerfiltere og støvete arbeidstøy, blåse skitt ut av bremsetromler og kort sagt gjøre rent på ”mannevis”.
Krav med blåsepistol:
- Kompressor: 3 bar
- Luft: 25 liter/min.
9. Pump opp dekk med pumpepistol
Pumpepistolen er noe av det mest praktiske tilbehøret til kompressoren. Den kan pumpe både sykkel-, mopedog bildekk lynraskt, samtidig som den også er perfekt til å fylle luft i det flate dekket på hagetraktoren, sekketrallen og trillebåren. I tillegg blir du nabolagets helt når barn skal ha luft i badeballer og flytemadrasser. Prisen er fra omkring 200 kroner.
Krav med pumpepistol:
- Kompressor: 8 bar
- Luft: min. 25 liter/min.
3 kompressorer i forskjellige prisklasser
Den billige kompressoren
Biltema 11-8 er en liten og billig kompressor, som med en tank på beskjedne 8 liter ikke kommer til å ta opp særlig mye plass i verkstedet.
Den leverer ikke samme mengde luft som de større modellene, men til mindre krevende verktøy og oppgaver, som å pumpe opp sykkelhjul eller drive en liten bormaskin, er den fin – i tillegg kan den kobles til hvilken som helst stikkontakt.
Spenning: 230 volt
Motoreffekt: 1,1 hk
Tank: 8 liter
Trykk: 8 bar
Luftavgang ved 6 bar: 54 liter/min.
Støy: 91,8 dB
Vekt: 17 kg
Sett til: 799 kroner
Kompressor i mellomklassen
Scheppach HC52DC, og kompressorer i samme klasse, er til seriøse gjør det selv-ere. Her får du en stor tank og en sterk motor med to sylindre på 3 hk, som kan levere en luftmengde som er rikelig til de fleste verktøy.
Denne modellen kjører på 230 volt, men vær oppmerksom på at kompressorer i denne prisklassen også finnes i 400-voltsutgaver, som du ikke kan koble til en vanlig stikkontakt.
Spenning: 230 volt
Motoreffekt: 3 hk
Tank: 50 liter
Trykk: 8 bar
Luftavgang ved 6 bar: 176 liter/min.
Støy: 91,2 dB
Vekt: 44 kg
Cirkapris: 4700 kroner
Den dyre kompressoren
Metabo Kompressor Mega 520-200 D mister aldri pusten, uansett hvilket verktøy du kobler til den. Med en stor tank på 200 liter og et maksimalt trykk på 10 bar, har du rikelig med kraft og kan i bunn og grunn bare holde klampen i bunn.
Generelt kan man si at prisleiet fra 10.000 kroner henvender seg til profesjonelle verksted, og krever at du har en stikkontakt med 400 volt
Spenning: 400 volt
Motoreffekt: 4 hk
Tank: 200 liter
Trykk: 10 bar
Luftavgang ved 6 bar: 240 liter/min.
Støy: 96 dB
Vekt: 131 kg
Sett til: 9990 kroner