Bli ekspert på lamellfresen på 5 minutter

En lamellfres er enkel å bruke og sikrer nøyaktige sammenføyninger av treemner. I denne hurtigguiden viser vi hvordan du bruker maskinen og tilbehøret til den.

Hurtigguide til lamellfresen

Lamellfresen er et spesialverktøy, som gjør det enkelt å lage helt nøyaktige sammenføyninger av treemner. En lamellfres er relativt enkel å bruke og et opplagt valg hvis du lager møbler og skap selv.

Her går vi grundig gjennom lamellfresen. Vi viser deg hva du skal se etter når du kjøper en lamellfres, viser deg hvordan du bruker den og hvilket tilbehør du skal bruke til en lamellfres.

Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Dette skal du se etter når du kjøper lamellfres

Klikk på tallene på bildet under og les mer.

  1. START- STOPPKNAPPEN skal være enkel å betjene og bør ikke kunne låses.
  2. TOPPHÅNDTAKET skal være stort og “ligge godt i hånden”, slik at det er lett å holde grunnplaten plant med emnet.
  3. FRESEDYBDE.. Justering av standarddybder skjer på en skrue på siden.
  4. MILLIMETERSKALA til nøyaktig innstilling av fresedybden.
  5. HØYDEANLEGG kan justeres opp og ned, og vinkles enten trinnløst, som her, eller i faste klikk ved de mest brukte innstillingene. Sistnevnte er en fordel, fordi det sikrer optimal presisjon.
  6. SENTERMARKERINGEN viser hvor den buede fresingen er dypest.
  7. SIDEMARKERING viser hvor fresestålet er.

3 typiske oppgaver med lamellfreseren

BENKEPLATER
Freseren klarer skjøting av plater i lengden og i 90 graders vinkelskjøter med gjæring.

SKAP OG HYLLER
Det er enklere å oppnå presise skjøter med lameller enn med vanlige plugger.

RAMMER
Med lamellfreseren kan du lage både rettvinklede skjøter og gjærskjøter.

3 varianter av lamellfreseren

LAMELLFRES MED LEDNING
Nesten alle de store, kjente verktøyprodusentene har en modell med ledning. De billigste ”noname”-variantene er også med ledning.

LAMELLFRES MED BATTERI
Fordi lamellfreseren er et spesialverktøy, er varianter med batteri vanskelige å finne i byggvarehusene. Makita har dog en flott batterimodell.

LAMELLFRES MED DOMINOBRIKKER
Festool, som lager dyrt proffverktøy, har dominofreseren. Den fungerer etter samme prinsipp som de andre maskinene, men bruker firkantede og tykkere plugger.

Lameller i tre størrelser

De tradisjonelle lamellene kalles også kjeks, fisk, flatplugger eller lamellplugger. De er 4 mm tykke, ellipseformede treplater, som er varmet opp og presset hardt sammen. Når de suger fukt (fra for eksempel lim), utvider de seg og forsterker skjøten.

Lamellene finnes i tre standardstørrelser:

  1. P0 er 4 mm tykk og 15 x 45 mm stor. Den er beregnet til materialtykkelser mellom 9 og 12 mm.
  2. P10 er 4 mm tykk og 19 x 55 mm stor. Den er beregnet til materialtykkelser mellom 13 og 15 mm.
  3. P20 er 4 mm tykk og 23 x 61 mm stor. Den er beregnet til materialtykkelser som er over 15 mm.

De freste sporene er en anelse større enn lamellen. Da er det plass til lim og finjustering. Velg så stor lamell som mulig. Det gir den sterkeste skjøten.

Lamellfres i 3 prisnivåer

DEN DYRE LAMELLFRES
Lekker batterimodell med mange justeringsmuligheter.

Batterikapasitet: 1,5-6,0 Ah
Fresedybde, maks.: 20 mm
Omdreininger: 6500 o/min.
Ladetid: 15-55 minutter
Vekt (uten batteri): 3 kg
Pris: cirka 2500 kroner, uten batteri og lader

LAMELLFRES I MELLOMKLASSEN
Robust ledningsmodell med fine detaljer og enkel justering.

Motoreffekt: 600 watt
Fresedybde, maks.: 20 mm
Omdreininger: 10.000 o/min.
Fresediameter: 100 mm
Vekt: 3 kg
Pris: cirka 3500 kroner.

DEN BILLIGE LAMELLFRES
Utmerket ledningsmodell med maksimal fresedybde på 14 mm.

Motoreffekt: 860 watt
Fresedybde, maks.: 14 mm
Omdreininger: 11.000 o/min.
Fresediameter: 100 mm
Vekt: 3,25 kg
Pris: cirka 800 kroner.

Slik stiller du inn en lamellfres

En lamellfreser er en spesialistmaskin. Ikke forstått på den måten at den krever spesialkunnskap å jobbe med.

Faktisk er den helt enkel å bruke, når du først har fått kontroll på tre grunnleggende innstillinger.

Når det er på plass, er du til gjengjeld spesialist når det gjelder nøyaktige møbelskjøter.

Lamellfreserens grunninnstillinger

FRESEVINKEL
Høydeanlegget kan justeres – enten trinnløst som her, eller i faste klikk ved de mest brukte gradinnstillingene. Frontklaffen slås ned og låses, og virker deretter som styreflate når du freser.

FRESEHØYDE
Her er høyden justert til å treffe midt i platen (rød markering). Det trenger ikke å være 100 % nøyaktig i midten; til gjengjeld er det viktig at høyden er nøyaktig den samme i begge platene.

FRESEDYBDE
Fresedybden justeres – som oftest på en skruknapp på siden av maskinen. Alle lamellfresermodeller kan som minimum justeres til fresing av de tre vanligste størrelsene lamellplugger (0, 10 og 20).

Andre typiske oppgaver med lamellfreseren

90 graders skjøt

Lamellfres: 90 graders skjøt: Først strekes plasseringen av den platen (2) som skal vinkles 90 grader opp på den vannrette platen (1). 1

Først strekes plasseringen av den platen (2) som skal vinkles 90 grader opp på den vannrette platen (1). Deretter lages det merker som angir midten av pluggen – rett ut for hverandre på begge plater.

Lamellfres: 90 graders skjøt: Freseren snus, og slissene i plate 2 freses. 2

Fresedybden justeres slik at det kan freses slisser i plate 1. Bruk plate 2 til å støte maskinen inn mot. Den røde sidemarkeringen på freseren viser hvor fresestålet kommer ut.

Lamellfres: 90 graders skjøt: Fresedybden justeres slik at det kan freses slisser i plate 1 3

Freseren snus, og slissene i plate 2 freses. Bruk enten plate 1 til å støtte freseren på, eller slå ned frontklaffen som anlegg. Deretter settes de to platene sammen med plugger og rikelig med lim.

45 graders gjærskjøt

Lamellfres: 45 graders gjærskjøt: Først sages delene til med nøyaktige 45 graders snitt. 1

Først sages delene til med nøyaktige 45 graders snitt. Pluggenes midtplassering markeres på begge deler – nøyaktig ut for hverandre. Deretter justeres maskinens fresehøyde og fresedybde.

Lamellfres: 45 graders gjærskjøt: Fresevinkelen justeres til 45 grader på høydeanlegget, og maskinen plasseres slik at sentermarkeringen støter nøyaktig inn mot streken 2

Fresevinkelen justeres til 45 grader på høydeanlegget, og maskinen plasseres slik at sentermarkeringen støter nøyaktig inn mot streken. Deretter freses det spor i de to skrå flatene.

Lamellfres: 45 graders gjærskjøt: Legg rikelig med lim i slissene og på platekantene, og press de to delene tett sammen. 3

Legg rikelig med lim i slissene og på platekantene, og press de to delene tett sammen. Hold eventuelt hjørnet sammen med hjørnetvinger, og fjern straks overskytende lim.

Rammeskjøt med lamellfres

RETTVINKLET HJØRNESKJØT
Det er viktig at rammesidene kappes i nøyaktig 90 grader. Skal skjøten være usynlig, skal rammen være minst 5 cm bred for å dekke den minste pluggen (“0”).

HJØRNESKJØT MED GJÆRING
Delene kappes i nøyaktig 45 grader. Den sterkeste skjøten får du med to plugger. Er det bare plass til én, så velg den størst mulige og plasser den midt i skjøten.

Lengdeskjøting av plater

Lamellfres: Lengdeskjøting av plater: Først plasseres platene kant mot kant, og pluggenes plassering markeres over begge platedelene. 1

Først plasseres platene kant mot kant, og pluggenes plassering markeres over begge platedelene. Da ender fresingene rett ut for hverandre. En plugg for hver 20-25 cm er passe.

Lamellfres: Lengdeskjøting av plater: Freserens sentermarkering plasseres nøyaktig ut for streken på platen. 2

Freserens sentermarkering plasseres nøyaktig ut for streken på platen. Start freseren, og press stålet frem. Det glir automatisk inn i maskinen igjen når presset slippes. Fres slisser i begge plater.

Lamellfres: Lengdeskjøting av plater: Legg trelim i slisser og på platekanter. 3

Legg trelim i slisser og på platekanter. Du skal legge på så mye lim, at det presses ut når platene settes sammen. Press limet ned i slissene med for eksempel en fyrstikk.

Lamellfres: Lengdeskjøting av plater: Pluggene settes i slissene. 4

Pluggene settes i slissene. Det er enklest å sette sammen platene hvis hver plugg er sentrert i sporet. Når pluggene settes i, trekker de fukt fra limet så de utvider seg og “låser” skjøten.

Tilbehør til lamellfresen

Det finnes en lang rekke tilbehør til lamellfresen.

Under kan du lese om noe av tilbehøret som gjør en lamellfres enda smartere.

Plastlameller med spesialkompetanse

HALVE LAMELLER TIL HJØRNER
Fixo E20-H er en plastlamell som er laget for å bli slått inn i hjørneskjøter fra siden – en fra hver side. Lett buede spor trekker emnene sammen når lamellene slås inn, så du slipper skrutvinger. Denne lamellen er rask å jobbe med, fordi du ikke trenger å streke opp før du freser.

LAMELL MED LÅSERIBBER
Den røde plastlamellen, Clamping Plate K20, har en rekke skrå ribber. De låser fast lamellen når den er banket inn. Den brukes sammen med vanlige trelameller og holder emnene stramt sammen, mens limet tørker. Smart, hvis det ikke er mulig å bruke tvinger.

LAMELL TIL TYNNE RAMMER
Lamellene Fixo E20 er beregnet til tynne, brede emner, for eksempel rammer og dørkarmer. De har spor som trekker hjørneskjøten sammen, slik at du slipper skrutvinger. Lamellene slås kun inn fra den ene siden; til gjengjeld skal du bruke to lameller ved siden av hverandre.

Tre lameller til spesielle oppgaver

LAMELL SOM KAN ADSKILLES
Lameller finnes også som et hektebeslag, som kan hektes sammen og tas fra hverandre igjen. Det er smart til for eksempel opphenging av veggreoler.

Beslaget, som heter Lamello Simplex, består av to deler som freses inn i hvert sitt emne med fresedybden “S”, som tilsvarer 13 mm. Til montering skal du bruke et eget verktøy, som følger med beslaget.

LAMELL SOM HENGSLER
Normalt krever det stemjern eller overfres å felle ned et hengsel. Men med Lamello Duplex-hengselet og en lamellfreser, kan du gjøre jobben litt enklere.

Fresehøyden stilles inn slik at den tilsvarer tykkelsen på døren – minus 2 mm – da vil freseskiven (4 mm) frese nøyaktig midt i skjøten og dermed fjerne 2 mm av både dør og skap. Hengselet fås i svart, stål og messing.

LAMELL SOM KAN LÅSES
Lamello Clamex kan låses igjen og opp, slik du kjenner det fra møbelbeslag. Låselamellen finnes i to versjoner; en med låsepal av plast og en med låsepal av stål.

Selve lamellen er laget av fiberforsterket plast, som tåler å bli adskilt og satt sammen mange ganger. Lamellen selges sammen med en plastmal, som hjelper deg å plassere hullet til nøkkelen riktig.

Limflaske med hjemmelaget holder

Du kan bruke en pensel til å legge lim i de utfreste sporene, men det er enklere med en spesiell limapplikator, der tuten på flasken passer til utfresingen.

Den sørger for en passe mengde lim, slik at lamellen kan oppta fukten og utvide seg, men ikke så mye at lamellen ikke får plass. Spør etter limapplikatoren der du kjøper lamellplugger.

En hjemmelaget holder, som lages av en kloss med et frest spor med plass til flaske med lokk, sikrer at limet alltid er klart til bruk.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Verktøy