Lamellfresen gir usynlige sammen­føyninger

Perfekte sammen­føyninger uten skruehull, kan høres vanskelig ut, men det er det ikke. En lamell­fres er nemlig din beste venn når du skal lage usynlige treskjøter. Her kan du se hvordan du med en helt vanlig, billig lamellfres kan sette sammen alt fra skuffer til benkeplater, uten verken beslag eller stygge skruer.

Hvis en benkeplate eller et skap skal skjøtes eller sammenføyes uten synlige skruer eller beslag, kan du bruke lamellplugger. Uansett hva du skal sette sammen i snekkerverkstedet, så kan en lamellfres hjelpe deg.

Ved hjelp av lameller som plasseres i et frest spor, er du sikker på at sammenføyningene blir sterke og nøyaktige. Men det er noen få, viktige triks du skal kunne før du setter i gang – de viser vi deg her.

Lamellfresens funksjoner

Det finnes mange gode lamellfreser i vidt forskjellige prisklasser.

Lamellfresen vi bruker, er en Einhell TC-BJ 900. Den kan kjøpes for under 1000 kroner, og fungerer fint til de fleste sammenføyninger.

Lamellplugger kan i utgangspunktet kjøpes i tre forskjellige størrelser (str. 0, 10 og 20). Maskinen er også innstilt til disse tre størrelsene på forhånd.

Slik justerer du lamellfresen

1

Høyden på anlegget kan justeres i forhold til fresestålet, slik at pluggen kan plasseres riktig uansett materialets tykkelse.

2

Dybden justeres slik at utfresingen passer med en av de tre mest typiske lammellpluggene: str. 0, 10 og 20.

3

Vinkelen på anlegget justeres med en fingerskrue, slik at skrå sammenføyninger også enkelt kan plugges sammen.

90 grader

Det er viktig å frese fra samme kant hvis sammenføyningen skal bli perfekt.

Å frese fra samme kant, betyr at hvis anlegget på maskinen legges på yttersiden av det ene emnet når det freses, så skal anlegget også legges på yttersiden på det andre emnet når det freses. Dermed sikrer du at sammenføyningen ikke forskyves.

1

Merk opp til utfresingen på begge emnene. Strekene føres rundt på den utvendige siden av hvert emne, slik at markeringen synes når det freses fra yttersiden.

2

Sentermerket (B) på fresen skal flukte med markeringen på emnet. Fresen kan være nokså ”livlig” når den startes, så hold godt øye med streken når du starter maskinen.

3

Når begge utfresingene er laget, er det smart å prøvesammenføye før delene limes sammen.

45 grader

Et hjørne som settes sammen i gjæring, kan også sammenføyes med lamellplugger. Men du skal være oppmerksom når det freses i skrå vinkel. Pluggen vi bruker freses nemlig cirka 11 mm inn i emnet.

Det er derfor smart at utfresingen lages tettest mulig på det innvendige hjørnet, der det er mest materiale å frese i. Alternativt kan det brukes mindre lamellplugger.

1

Anlegget (A) på lamellfresen justeres enkelt til 45 grader med en liten fingerskrue.

2

Legg anlegget (A) mot den innvendige siden av den skrå kanten. Igjen fluktes maskinens sentermerke (B) med markeringen på emnet.

3

Det er smart å prøvesammenføye før det limes.

Hyller uten beslag

En hylle kan enkelt monteres midt på en flate med lamell- plugger. Det er en elegant løsning, som også er holdbar – uten verken hyllebærere eller beslag.

1

Merk opp overkanten på hyllene. Her strekes begge sider opp med en gjennomgående strek. Lag deretter en markering midt på begge emnene, som det kan siktes etter.

2

Overfør sentermerket fra bordet til overkanten av hyllen.

3

Her holdes undersiden av fresen (C) i plan med streken som markerer overkanten av hyllen. Undersiden (C) holdes på samme vis plant med overkanten av selve hyllen når den skal freses.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy