Velg det dyre maleverktøyet

Det er nesten alltid en god investering å kjøpe dyrt maleverktøy. Hvis du velger en dyr pensel eller malerull i stedet for et billig sett fra lavprisvarehuset, får du verktøy som gir flotte, glatte overflater uten nupper og striper. Du sparer tid, fordi godt verktøy kan holde på mer maling, og du sparer penger i lengden, fordi den dyre rullen og den dyre penselen holder i mange år.Her får du noen gode tips til pensel og rull for å male vegger og tak med.

Malerull: LAMLON COARSE-rull

24 cm bred – Pris 160 kroner

Egenskaper:

En god (dyr) rull kan holde på mye maling uten å sprute – selv hvis du ruller raskt med
rullen. Den etterlater en mye flottere overflate – uten “loer”. Du risikerer at rullen loer, hvis du kjøper en billig type. For at rullen skal kunne holde på maling uten å sprute, skal den såkalte luven, altså “håret”, være halvlangt og av god kvalitet. Luven på en billig rull er som regel limt fast, mens den er sveiset fast på de dyre. Risikoen for at rullen “loer” er minst hvis du velger en rull der luven er sveiset fast.

Materiale:

Det syntetiske materialet på de nye, dyre kvalitetsrullene er mykt og lekkert, som tidligere tiders lammeskinn. Men materialene på vegger og tak har endret seg fra den gang lammeskinnsrullen hadde sin storhetstid. I dag er grove overflater, som profilert tapet og grov glassfiberstrie sjeldnere. De fleste ønsker vegger med en glattere overflate, som for eksempel filt. Derfor er de nye rullene tilpasset moderne veggmaterialer, som har en jevnere overflate, og en vannbasert maling, som er mest utbredt. Her gir malerullen av kunststoff faktisk det beste resultatet.

Rengjøring:

Den eneste fordelen med en billig rull, er at du kan kaste den etter bruk. En dyr rull skal rengjøres nøye. Til gjengjeld holder den lenge. Skrap overskytende maling av rullen med en rørepinne. Det kan faktisk være flere desiliter i rullen. Vask den deretter godt under rennende vann. Gni rullen inn i oppvaskmiddel, og skyll til vannet ikke lenger er farget av malingen.
Stryk vannet av, og sett rullen loddrett på en svamp mens den tørker, slik at all fukten forsvinner.

TIPS: Husk alltid å vaske rullen før du tar den i bruk, slik at du fjerner alle eventuelle løse fibre.

Pensel: OVALPENSEL HIGHFINISH

55 mm – Pris: 200 kroner

Egenskaper:

Denne penselen er genial, fordi den kan holde på mye maling. Det er en stor fordel når du skal male kanter langs tak og lister, før du ruller over veggen. Jo mer maling en pensel kan ha i seg, desto lenger strøk kan den male – og du slipper å dyppe penselen så ofte for å få ny maling på den. Det skaper et langt bedre resultat. Bruk også en bred pensel. Da trenger du bare å trekke ett bredt strøk øverst og nederst på veggen. En mindre pensel krever flere strøk for å dekke de kantene der rullen ikke kommer til.

Materiale:

Hårene på penselen er syntetiske PTB-fibre, som er silkemyke og tynnere ute i spissen enn i bunnen, der de sitter fast. Det gir et meget flott penselstrøk, som etterlater den malte overflaten helt jevn, uten penselspor. Dette er særlig en fordel når du maler med vannbasert maling, som ikke flyter så lett sammen. Hvis du kjenner på en billig og en dyr pensel samtidig, vil du tydelig kunne merke den store kvalitetsforskjellen på de syntetiske hårene – de billige er harde og stive og “krafser” litt. Hårene på den dyre penselen er myke og lekre, og merkes nesten ikke.

Til tross for det myke og fine ytre, er de syntetiske hårene slitesterke, og holder formen selv etter å ha blitt rengjort mange ganger. I motsetning til de billige penslene, der hårene knekker og faller av.

De syntetiske hårene er solid festet til skaftet, slik at du ikke risikerer løse hår i malingen. Det er viktig at det såkalte “blikket” (metallet på penselhodet) dekker det limet som hårene er satt fast med. Da holder penselen lengre. På gode pensler, er blikket dessuten laget av rustfritt stål, slik at du slipper rustne pensler.

Form:

Velg gjerne en pensel som er oval. Den har de beste egenskapene fra både de runde penslene, som brukes til kanter og sprosser, og de flate, som brukes til jevne flater. Med en oval pensel har du muligheten til å lage en helt skarp kant, for eksempel ved lister og mot taket, hvis du holder penselen litt skrått på flaten. Holder du penselen rett, får du et jevnt strøk, uten tydelige spor i sidene fra penselkantene. Spor som du kan se hvis du maler med en flat pensel, med harde (billige) syntetiske hår.

En profesjonell maler vil ofte velge en pensel med langt skaft, også gjerne med en knekk. Det krever litt øvelse å jobbe med en pensel med langt skaft, men når du har fått taket på det, vil du elske den.

Rengjøring:

Maler du med vannbasert maling, renser du penselen i såpe og vann. Ved annen maling, kan du bruke whitespirit eller en annen penselrens.

TIPS: Oppbevar penselen tørt og varmt, enten liggende eller hengt med hårene ned. Pensler skal ikke stå.

Akkurat nå leser andre ...