Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik bruker du en malingssprøyte

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

I denne hurtigguiden gjennomgår vi malingssprøytens funksjoner, viser hvilke oppgaver en malingssprøyte er helt perfekt til og hvordan du bruker den.

Malingssprøyte: Når du først har dekket til det som ikke skal males, går malingen fort.

Når du først har dekket til det som ikke skal males, går malingen fort.

Hurtigguide til malingssprøyter

Å male med sprøytepistol har tidligere betydd omstendelig tildekking og timelang rengjøring. Men den tiden er forbi, og nå kan du rolig trekke frem pistolen når du skal i gang med malerarbeidet.

Moderne sprøyter sprer ikke malingen ut i luften, men bruker det meste av luften til å samle malingen, slik at den kan styres og påføres akkurat der den gjør nytte.

Det betyr at tildekking er mindre viktig enn tidligere. Ute i hagen er det ofte mulig å male med en malingssprøyte helt uten at du må dekke til.

Rengjøringen av pistolen er også blitt mye lettere. Den enkle konstruksjonen og moderne materialer gjør faktisk pistolen raskere å rengjøre enn en pensel.

Derfor finnes det ikke lenger noen gode argumenter for å velge vekk en malingssprøyte når du skal male utendørs!

I denne hurtigguiden hjelper vi deg å finne den modellen som passer dine behov. Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Rundt omkring på malingssprøyten

Malingssprøyte: En god malingssprøyte er suveren når du maler profilert panel, gjerder, stakitt og andre ting med mange krinkelkroker
 • 1. BEHOLDEREN varierer i størrelse fra produsent til produsent. En stor beholder betyr færre påfyllinger, men høyere vekt. Den skal være lett å ta av.
 • 2. DYSEN bestemmer om malingen treffer som en sirkel eller som en flat, vannrett eller loddrett stråle.
 • 3. JUSTERING AV LUFT. Knappen regulerer hvor fint eller grovt malingen forstøves. Jo mer luft, desto høyere trykk og finere forstøving.
 • 4. START- OG STOPPKNAPPEN skal være beskyttet mot maling og enkel å betjene. På større maskiner kan knappen trykkes ned med foten, som på en støvsuger.
 • 5. SPRØYTEPISTOLEN skal være god å holde, med knapper som er enkle å betjene. “Sugerøret”, som går ned i beholderen, skal være vinklet. Da kan du også male med beholderen vinklet, for eksempel i tak.
 • 6. JUSTERING AV MALINGSMENGDE finnes primært på dyrere modeller. Det gjør det mulig å finjustere tykkelsen på malingslaget, og er en fordel hvis du maler forskjellige emner med forskjellige malingstyper.

Slik bruker du en malingssprøyte

Det er et par ting du skal vite, før du kaster deg over jobben med en malingssprøyte.

Når du har bestemt deg for å sprøytemale, skal du begynne med å finne en maling eller en trebeskyttelse som egner seg å bruke sammen med sprøyten du har. Spør i byggvarehuset. Begynn alltid med å prøve og justere sprøyten ved å male på en plate eller en rest av materialer du har liggende.

Når sprøyten leverer riktig mengde maling, kan du begynne. Mal vått i vått, slik at fargen kan renne sammen. På store flater kan det være en fordel å sprøyte både loddrett og vannrett. Avslutt med siste strøk i lengderetningen.

Her er noen prinsipper du skal kjenne før du begynner å sprøytemale.

Malingssprøyte: Børst grundig rent først

Børst grundig rent først
En av de store forskjellene på å sprøyte og pensle på malingen, er nødvendigheten av rengjøring. Penselen trekker spindelvev og annen støv og skitt med inn i malingen. Det er ikke bra, men det synes ikke så godt. Sprøyten legger malingen oppå, derfor er det viktig å børste ren overflaten grundig før du sprøytemaler.

Malingssprøyte: Juster trykket på sprøyten

Juster trykket på sprøyten
De fleste moderne sprøyter kan justeres, slik at du kan styre mengden maling og profil på strålen. Skal du male stakitt, kan du for eksempel velge et ovalt, loddrett sprøytebilde. Det sikrer at mest mulig maling treffer stakittet. Dermed sparer du maling og skåner omgivelsene.

Malingssprøyte: Vurder behovet for tildekking

Vurder behovet for tildekking
Selv om sprøyten er lett å styre, kan det være behov for tildekking. Det er umulig å sprøyte så nøyktig at du ikke bommer på emnet. Utendørs betyr det ingenting, men står bilen til naboen eller en flott buksbom bak stakittet, eller skal du male inntil for eksempel en vegg, kan du dekke til ved å la en plate følge med bak eller langs emnet.

Malingssprøyte: Hold riktig avstand

Hold riktig avstand
Sammen med “sprøyteprofilen” er avstanden med på å styre malingen over på emnet. Større avstand sprer malingen, og kortere avstand konsentrerer malingen på et mindre område. En avstand på 20-30 cm er normalt passe. Sprøyten føres i jevne bevegelser i treets retning. På større flater kan du med fordel sprøyte både loddrett og vannrett.

Malingssprøyte: Rengjør malingssprøyten etter bruk

Rengjør sprøyten etter bruk
En malersprøyte er enkel i sin oppbygging. Den tas enkelt fra hverandre, og rengjør du den umiddelbart etter at jobben er avsluttet, tar det faktisk kortere tid å skylle delene enn det vil ta å rense en pensel. Ha vann i et spann, og bruk en børste til å rense sprøyten med – rens godt i alle krokene.

Vær spesielt nøye med å vaske dysen grundig ren.

3 TYPISKE OPPGAVER MED EN MALINGSSPRØYTE

Malingssprøyte: Paneltak

PANELTAK Sprøytepistolen legger et dekkende lag ned i profilene og på flatene samtidig.

Malingssprøyte: Dører og kjøkkenfronter

DØRER OG KJØKKENFRONTER På glatte flater gir sprøytepistolens mange og tynne lag et flott resultat.

Malingssprøyte: Utvendig kledning

UTVENDIG KLEDNING På store profilerte flater går malingen raskt, og resultatet blir pent og jevnt.

Andre typiske oppgaver med en malingssprøyte

Her er flere eksempler på oppgaver der det kan lønne seg å bruke en malingssprøyte i stedet for rullen.

 • Hagemøbler Møblene er konstruert slik at vannet kan renne gjennom. Det betyr at det er hull og sprekker der det er vanskelig å komme til. Det gjør møblene trege og kronglete å male med en pensel. Her er sprøytepistolen derfor et opplagt og naturlig valg.
 • Gjerde og levegg Har ofte en stor flate i forskjellige nivåer, eller med avstand mellom bordene. Det betyr at det er både raskere og enklere å male med en sprøytepistol, som sender malingen inn i alle sprekker og kroker.
 • Stakittgjerder Et stakittgjerde har mange loddrette staver montert på vannrette lekter. Ofte er stakittet lavt, med åpne felt og utskjæringer og andre kunstferdige utsmykkinger. Det betyr både mange og store mellomrom, hjørner og krinkelkroker – og en opplagt jobb for en malingssprøyte.
 • Porter Er som regel en åpen konstruksjon av tre eller metall, med både loddrette, vannrette og skrå elementer. Det gir penselen utfordringer, og malingen vil renne og få umalte flekker. Sprøyte her er raskt, enkelt og effektivt.
 • Takutstikk Vindskier og gesimser er et opplagt sted å bruke sprøytepistolen. Behovet for tildekking er ikke så stort, og det er vanskelig å treffe helt feil med malingssprøyten. Maling med pensel oppunder en gesims, kliner også mye. Det unngår du med sprøyten.
 • Trekledningen Kledningen er ofte enten over- og underliggere eller profilerte bord. Begge deler skaper både kanter og spor, som er tidkrevende å male med pensel. Større flater er enklere og raskere å male med pistolen. Til gjengjeld må du bruke tid på å dekke til ved for eksempel dører og vinduer.

VARIANTER AV MALINGSSPRØYTER

Varianter av malingssprøyter: Malingssprøyte med ledning

MALINGSSPRØYTE MED LEDNING De fleste malingssprøyter for gjør det selv-markedet er med ledning. Her er det flere modeller å velge blant, til veldig varierende priser.

Varianter av malingssprøyter: Malingssprøyte med batteri

MALINGSSPRØYTE MED BATTERI Som med så mye annet verktøy, vokser markedet for batterimodeller også når det gjelder malingssprøyter. De er fortsatt relativt dyre i forhold til ledningsmodellene.

MALINGSSPRØYTE PÅ TRYKKLUFT En malingssprøytepistol som drives av trykkluft, leverer et glatt og flott resultat. Det er også de profesjonelles valg.

MALINGSSPRØYTE MED SMARTE FUNKSJONER

Malingssprøyte med smarte funksjoner: Malingssprøyte med enkel påfylling

Malingssprøyte med enkel påfylling. Black+- Decker har satt et lokk til påfylling av maling på siden av beholderen. Da trenger du ikke å skru av hele beholderen når det skal fylles på ny maling. Det er smart!

Malingssprøyte med smarte funksjoner: Malingssprøyte med mobil kompressor

Malingssprøyte med tilhørende mobil kompressor. Selv om en liten tilhørende kompressor ikke veier så mye, er det likevel smart med hjul under den. Da følger den enkelt med når du drar i luftslangen. Det gir god bevegelsesfrihet.

Malingssprøyte med smarte funksjoner: Malingssprøyte med slangeopprulling

Malingssprøyte med slangeopprulling. Ledningsmodellene har opptil 4 meter lange slanger. Er det mulig med god styring på dem, er det en fordel – for eksempel med bøyler på selve maskinen, som på denne Earlex HV3900.

Malingssprøyte med smarte funksjoner: Malingssprøyte med krok

Malingssprøyte med krok
En krok i toppen av maskinen er praktisk, fordi det gir deg muligheten til å henge fra deg malingssprøyten oppe i en stige.

MALINGSSPRØYTE: 3 PRISNIVÅER

Malingssprøyte i 3 prisnivåer: Den dyre malingssprøyten

DEN DYRE MALINGSSPRØYTEN
Smart, ledningsfri malingssprøyte. Best til mindre oppgaver.

Spenning: 18 V
Beholder: 1000 ml
Vekt med batteri og full tank: 3,5 kg
Pris: cirka 2100 kroner med lader og batteri (2,0 Ah). Cirka 1300 kroner uten batteri.

RYOBI P620 18V ONE+

Malingssprøyte i 3 prisnivåer: Malingssprøyte i mellomklassen

MALINGSSPRØYTE I MELLOMKLASSEN
Maskin som kliner minimalt.

Motoreffekt: 1200 watt
Beholder: 1000 ml
Slangelengde: 4 meter
Ledningslengde: 2,15 meter
Vekt med full tank: 5,2 kg
Pris: cirka 1500 kroner.

BOSCH PFS 5000 E

Malingssprøyte i 3 prisnivåer: Den billige malingssprøyten

DEN BILLIGE MALINGSSPRØYTEN
Lett å bruke og mye for pengene.

Motoreffekt: 650 watt
Beholder: 800 ml
Slangelengde: 1,8 meter
Ledningslengde: 2 meter
Vekt med full tank: 2,9 kg
Pris: under 500 kroner.

BILTEMA ES 650

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake