Malingssprøyte: Når du først har dekket til det som ikke skal males, går malingen fort.

Når du først har dekket til det som ikke skal males, går malingen fort.

Hurtigguide til malingssprøyter

Å male med sprøytepistol har tidligere betydd omstendelig tildekking og timelang rengjøring. Men den tiden er forbi, og nå kan du rolig trekke frem pistolen når du skal i gang med malerarbeidet.

Moderne sprøyter sprer ikke malingen ut i luften, men bruker det meste av luften til å samle malingen, slik at den kan styres og påføres akkurat der den gjør nytte.

Det betyr at tildekking er mindre viktig enn tidligere. Ute i hagen er det ofte mulig å male med en malingssprøyte helt uten at du må dekke til.

Rengjøringen av pistolen er også blitt mye lettere. Den enkle konstruksjonen og moderne materialer gjør faktisk pistolen raskere å rengjøre enn en pensel.

Derfor finnes det ikke lenger noen gode argumenter for å velge vekk en malingssprøyte når du skal male utendørs!

I denne hurtigguiden hjelper vi deg å finne den modellen som passer dine behov. Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Rundt omkring på malingssprøyten

Malingssprøyte: En god malingssprøyte er suveren når du maler profilert panel, gjerder, stakitt og andre ting med mange krinkelkroker

1. BEHOLDEREN varierer i størrelse fra produsent til produsent. En stor beholder betyr færre påfyllinger, men høyere vekt. Den skal være lett å ta av.

2. DYSEN bestemmer om malingen treffer som en sirkel eller som en flat, vannrett eller loddrett stråle.

3. JUSTERING AV LUFT. Knappen regulerer hvor fint eller grovt malingen forstøves. Jo mer luft, desto høyere trykk og finere forstøving.

4. START- OG STOPPKNAPPEN skal være beskyttet mot maling og enkel å betjene. På større maskiner kan knappen trykkes ned med foten, som på en støvsuger.

5. SPRØYTEPISTOLEN skal være god å holde, med knapper som er enkle å betjene. “Sugerøret”, som går ned i beholderen, skal være vinklet. Da kan du også male med beholderen vinklet, for eksempel i tak.

6. JUSTERING AV MALINGSMENGDE finnes primært på dyrere modeller. Det gjør det mulig å finjustere tykkelsen på malingslaget, og er en fordel hvis du maler forskjellige emner med forskjellige malingstyper.

Slik bruker du en malingssprøyte

Det er et par ting du skal vite, før du kaster deg over jobben med en malingssprøyte.

Når du har bestemt deg for å sprøytemale, skal du begynne med å velge en maling eller en trebeskyttelse som egner seg til sprøyten. Spør i byggvarehuset. Ofte kan oljer og beis brukes som de er, mens maling og lakk skal fortynnes. Begynn alltid med å prøve og justere sprøyten ved å male på en plate eller en rest av materialer du har liggende.

Når sprøyten leverer riktig mengde maling, kan du begynne. Mal vått i vått, slik at fargen kan renne sammen. På store flater kan det være en fordel å sprøyte både loddrett og vannrett. Avslutt med siste strøk i lengderetningen.

Her er noen prinsipper du skal kjenne før du kan kalle deg mester i sprøytemaling.

Andre typiske oppgaver med en malingssprøyte

Her er flere eksempler på oppgaver der det kan lønne seg å bruk en malingssprøyte i stedet for rullen.

  • Hagemøbler Møblene er konstruert slik at vannet kan renne gjennom. Det betyr at det er hull og sprekker der det er vanskelig å komme til. Det gjør møblene trege og kronglete å male med en pensel. Her er sprøytepistolen derfor et opplagt og naturlig valg.

  • Gjerde og levegg Har ofte en stor flate i forskjellige nivåer, eller med avstand mellom bordene. Det betyr at det er både raskere og enklere å male med en sprøytepistol, som sender malingen inn i alle sprekker og kroker.

  • Stakittgjerder Et stakittgjerde har mange loddrette staver montert på vannrette lekter. Ofte er stakittet lavt, med åpne felt og utskjæringer og andre kunstferdige utsmykkinger. Det betyr både mange og store mellomrom, hjørner og krinkelkroker – og en opplagt jobb for en malingssprøyte.

  • Porter Er som regel en åpen konstruksjon av tre eller metall, med både loddrette, vannrette og skrå elementer. Det gir penselen utfordringer, og malingen vil renne og få umalte flekker. Sprøyte her, er raskt, enkelt og effektivt.

  • Takutstikk Vindskier og gesimser er et opplagt sted å bruke sprøytepistolen. Behovet for tildekking er ikke så stort, og det er vanskelig å treffe helt feil med malingssprøyten. Maling med pensel oppunder en gesims, kliner også mye. Det unngår du med sprøyten.

  • Trekledningen Kledningen er ofte enten over- og underliggere eller profilerte bord. Begge deler skaper både kanter og spor, som er tidkrevende å male med pensel. Større flater er enklere og raskere å male med pistolen. Til gjengjeld må du bruke tid på å dekke til ved for eksempel dører og vinduer.