Velg riktig metallbor

Akkurat som det finnes forskjellige typer metall med forskjellig hardhet, finnes det også forskjellige typer metallbor. Se hvilket bor du skal velge.

Metallbor: Et hull som dette kan kun bores med et metallbor med en herdet spiss.

Et hull som dette kan kun bores med et metallbor med en herdet spiss.

Metallboring krever et metallbor

La oss slå det fast med en gang: Du kan fint bore hull i tre med et metallbor, men du kan ikke bore i metall med et trebor. Et metallbor har en herdet spiss, som er i stand til å bore gjennom metall, og det har ikke et trebor. Men det er også forskjell på metallbor, akkurat som det finnes forskjellige typer metall med forskjellig hardhet.

Metallbor til både hardt og mykt metall

Skal du bore i aluminium eller andre myke metaller, er et vanlig spiralbor som regel nok. Hvis du skal bore hull i herdet stål eller støpejern, er det behov for et bor med en herdet spiss, som gir boret superkrefter. Typisk har skjærene på et metallbor en vinkel på 118 grader, noe som gjør boret i stand til å skjære seg gjennom metallet.

Et bredt utvalg spesialister

Det finnes en hel rekke spesialbor som er beregnet til boring i metall. Et av de mer spesielle er det såkalte trinnboret, også kalt trappebor. Det er formet som en kjegle og består av forskjellige skjær, som lager hullet større for hvert skjær. Det kan for eksempel være fra 6 til 39 mm. Et trinnbor er primært beregnet til å bore i tynt metall, for eksempel stålplater eller aluminium.

Metallbor: Trinnbor: Et trinnbor fra Bosch. De enkelte trinnene gir større og større hull. Trinnbor er dyre og brukes ofte i en søylebormaskin for maksimal presisjon.

Trinnbor: Et trinnbor fra Bosch. De enkelte trinnene gir større og større hull. Trinnbor er dyre og brukes ofte i en søylebormaskin for maksimal presisjon.

Kobolt metallbor til syrefast rustfritt stål

Skal du bore hull i ekstremt sterke metaller, for eksempel syrefast rustfritt stål, kommer du ikke langt med et vanlig 118 graders metallbor. Det er helt enkelt ikke sterkt nok. Der får du bruk for enda en spesialist, et metallbor som er tilsatt metallet kobolt. På et slikt bor er spissen typisk flatere og har en vinkel på 135 grader.

Metallbor: Kobolt: Dette boret er tilsatt 8 prosent kobolt. Det gjør at det er i stand til å bore gjennom harde metaller som rustfritt stål.

Kobolt: Dette boret er tilsatt 8 prosent kobolt. Det gjør at det er i stand til å bore gjennom harde metaller som rustfritt stål.

Metallbor i alle størrelser

Utvalget av metallbor er stort, og det er en god mulighet for at du kan finne et bor som passer til det hullet du skal bore. For eksempel er metallbor 20 mm og metallbor 25 mm noen av de størrelsene du kan få med 118 graders spissvinkel. De fleste byggvarehus har et bredt utvalg av metallbor.

    Akkurat nå leser andre ...