Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Velg riktig metallbor

Skriv ut Lagre artikkel

Akkurat som det finnes forskjellige typer metall med forskjellig hardhet, finnes det også forskjellige typer metallbor. Se hvilket bor du skal velge.

Metallbor: Et hull som dette kan kun bores med et metallbor med en herdet spiss.

Et hull som dette kan kun bores med et metallbor med en herdet spiss.

Metallboring krever et metallbor

La oss slå det fast med en gang: Du kan fint bore hull i tre med et metallbor, men du kan ikke bore i metall med et trebor. Et metallbor har en herdet spiss, som er i stand til å bore gjennom metall, og det har ikke et trebor. Men det er også forskjell på metallbor, akkurat som det finnes forskjellige typer metall med forskjellig hardhet.

Metallbor til både hardt og mykt metall

Skal du bore i aluminium eller andre myke metaller, er et vanlig spiralbor som regel nok. Hvis du skal bore hull i herdet stål eller støpejern, er det behov for et bor med en herdet spiss, som gir boret superkrefter. Typisk har skjærene på et metallbor en vinkel på 118 grader, noe som gjør boret i stand til å skjære seg gjennom metallet.

Et bredt utvalg spesialister

Det finnes en hel rekke spesialbor som er beregnet til boring i metall. Et av de mer spesielle er det såkalte trinnboret, også kalt trappebor. Det er formet som en kjegle og består av forskjellige skjær, som lager hullet større for hvert skjær. Det kan for eksempel være fra 6 til 39 mm. Et trinnbor er primært beregnet til å bore i tynt metall, for eksempel stålplater eller aluminium.

Metallbor: Trinnbor: Et trinnbor fra Bosch. De enkelte trinnene gir større og større hull. Trinnbor er dyre og brukes ofte i en søylebormaskin for maksimal presisjon.

Trinnbor: Et trinnbor fra Bosch. De enkelte trinnene gir større og større hull. Trinnbor er dyre og brukes ofte i en søylebormaskin for maksimal presisjon.

Kobolt metallbor til syrefast rustfritt stål

Skal du bore hull i ekstremt sterke metaller, for eksempel syrefast rustfritt stål, kommer du ikke langt med et vanlig 118 graders metallbor. Det er helt enkelt ikke sterkt nok. Der får du bruk for enda en spesialist, et metallbor som er tilsatt metallet kobolt. På et slikt bor er spissen typisk flatere og har en vinkel på 135 grader.

Metallbor: Kobolt: Dette boret er tilsatt 8 prosent kobolt. Det gjør at det er i stand til å bore gjennom harde metaller som rustfritt stål.

Kobolt: Dette boret er tilsatt 8 prosent kobolt. Det gjør at det er i stand til å bore gjennom harde metaller som rustfritt stål.

Metallbor i alle størrelser

Utvalget av metallbor er stort, og det er en god mulighet for at du kan finne et bor som passer til det hullet du skal bore. For eksempel er metallbor 20 mm og metallbor 25 mm noen av de størrelsene du kan få med 118 graders spissvinkel. De fleste byggvarehus har et bredt utvalg av metallbor.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Velg riktig metallbor
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake