De 4 typene bor
Universalboret vs. spesialistene
Trebor vs. Universalbor
TEST:
Med en søylebormaskin innstilt til 830 omdreininger i minuttet, borer jeg 50 hull med hvert bor i 36 mm furu.
RESULTAT:
Spesialboret skjærer seg uten problemer gjennom treet like raskt som jeg kontrollert klarer å senke søylebormaskinens borchuck. Det tar to sekunder per hull. Multiboret bruker akkurat dobbelt så lang tid. Ingen av de to borene mister fart underveis.
På oversiden lager begge et pent, rent og jevnt hull, mens det er større forskjell på baksiden. Treboret er nemlig betydelig skarpere, fordi det ikke også skal kunne håndtere andre hardere materialer.
Murbor vs. Universalbor
TEST:
Med en slagbormaskin innstilt til 1900 omdreininger og 32.300 slag i minuttet, borer jeg 50 hull med hvert bor i en 65 mm tykk murstein.
RESULTAT:
Den brede spissen på murboret er den blant spesialborene som ligner mest på multiboret. De to oppfører seg også veldig likt, samtidig som de bruker akkurat like lang tid på å komme seg gjennom mursteinen, nemlig 8 sekunder.
Murboret jobber jevnt gjennom alle de 50 hullene, mens multiboret etter cirka 35 hull får litt problemer med å rense hullet for støv. Det får derfor også litt vanskeligere for å rotere i hullet. Det er likevel ikke noe som gir utslag på tiden. Det er ingen synlig forskjell på hullene fra de to borene.
Metallbor vs. Universalbor
TEST
Med en søylebormaskin innstilt til 830 omdreininger i minuttet, borer jeg 50 hull med hvert bor i en 2 mm tykk stålplate.
RESULTAT
Spesialborets spiss er betydelig skarpere enn multiborets spiss, noe som gjør det i stand til å skjære vekk store spon.
Multiborets spon er mye mindre. Spesialboret har derfor også mye lettere for å komme gjennom stålplaten. Det klarer oppgaven på 8 sekunder, mens CYL-9-boret bruker nesten dobbelt så lang tid – nemlig 15 sekunder. Tiden for begge borene holder seg på samme nivå gjennom alle de 50 hullene.
Den største forskjellen ses på stålplatens bakside, der det er tydelig at spesialboret er i stand til å skjære seg gjennom platen med et rent snitt, mens multiboret må kjempe mer for det. Vi tester også borene i en hardere plate av rustfritt stål. Her bruker multiboret omkring fire ganger så lang tid på å komme gjennom platen i forhold til spesialboret.
Det samme multiboret kan brukes i alle materialer
TEST:
Med multikonstruksjonsboret borer jeg først fem hull i tre, så fem hull i stål og til slutt fem hull i murstein. Jeg gjentar testen sju ganger, noe som gir 105 hull i alt.
RESULTAT:
Jeg forventet at særlig mursteinen ville slite så hardt på boret at det ville gå utover boretiden og resultatet i de andre materialene. Og selv om det er en liten utvikling i boretiden etter andre omgang i murstein, så er den så liten (omkring 1 sekund), at det ikke er enkelt å si om det er boret eller meg som begynner å miste litt futt. Alle de 105 hullene blir boret med et resultat som ligner det jeg får når jeg borer i tre, mur og stål hver for seg.
Selv om multiboret er det dyreste av de fire borene, så koster de tre spesialistene omtrent 50 % mer til sammen, hvis jeg skal ha alle tre. Derfor er jeg ikke i tvil om at det er CYL-9-multikonstruksjonsboret som fremover kommer til å ligge i den verktøykassen jeg har med med på farten, og som jeg bruker i hverdagen. Spesialistene sparer jeg til presisjonsarbeid i verkstedet.