Multiboret - bedre enn sitt rykte

Gjør Det Selvs testredaktør undersøker: Jeg var enormt skeptisk da Bosch påsto at deres CYL-9 kunne bore i alt. Men selv om multikonstruksjonsboret i de fleste tilfeller ikke helt kunne hamle opp med konkurrentene, så klarer det seg betydelig bedre enn jeg hadde forestilt meg.

Multiboret - bedre enn sitt rykte

Se hvordan universalboret klarer seg i kamp mot spesialborene.

Når jeg en sjelden gang iblant kjøper en dings eller et verktøy som påstår å kunne løse flere oppgaver, ender det ofte med et resultat som befinner seg et eller annet sted på en skala mellom “tvilsomt” og “ganske håpløst”.

Jeg var derfor også mer enn vanlig skeptisk da jeg skulle teste Boschs multifunksjonsbor CYL-9, som lover å kunne bore effektivt i alt fra mykt og hardt tre, til stål, murstein og betong. I etterkant må jeg dog innrømme at det blå boret er nokså imponerende og noe utover det vanlige.

Slik har vi testet

Vi tester multiboret fra Bosch opp mot tre spesialbor (også fra Bosch) til henholdsvis tre, mur og metall.

Fordi de tre spesialistene kun skal kunne løse én oppgave, er det ikke overraskende at de gjør det ganske overbevisende. Det er heller ingen overraskelse at multifunksjonsboret ikke helt kan henge med. Det er ofte (men ikke alltid) litt tregere, og ofte (men ikke alltid) er hullet litt styggere – på baksiden.

På forsiden er hullet akkurat like pent. Den store overraskelsen ligger i at multiboret uten problemer borer i alle materialer, og at det holder seg skarpt og kampdyktig til hull etter hull etter hull.

Faktisk er det bare fordi jeg har spesialistene å teste opp mot, at jeg har reagert på at multiboret er litt tregt.

Skal jeg lage lekkert snekkerarbeid eller gjøre presisjonsarbeid i metall, vil jeg fortsatt velge spesialistene. Men når jeg for eksempel skal henge opp lamper eller hyller, er multifunksjonsboret i mine øyne et opplagt valg – særlig fordi jeg ved å velge det, kan klare meg med å ha bare tre til fem bor i forskjellige størrelser liggende i verktøykassen.

De 4 typene bor

1. Multiboret

Bosch CYL-9-boret, i 6 mm utgave.
Sett til 69 kroner

 • Diameteroptimert AWB-lodde- og herdingsteknologi gjør boret sterkt og reduserer vibrasjonene under arbeidet.
 • Diamantslipte skjærekanter skjærer seg gjennom tre og andre myke materialer.
 • Forsterket kjerne gir stabilitet under boringen.
 • Centreringsspids får boret til at stå fast, så du kan starte præcist.

2. Treboret

Bosch trebor, 6 mm.
Sett til 40 kroner

 • Presise kantersikrer at boret ikke fliser opp treet.
 • To spor (noter) fjerner effektivt spon, slik at hullet ikke tettes til.
 • Sentreringsspissen gjør det enkelt å starte nøyaktig.

3. Murboret

Bosch CYL-3, 6 mm.
Sett til 35 kroner

 • To brede spor (noter) fjerner effektivt det fine støvet.
 • Boret er laget av karbid. Det sikrer stor slitestyrke.
 • Det brede, solide borhodet kan motstå alle slagene fra slagbormaskinen.

4. Metallboret

Bosch PointTeQ, 6 mm.
Sett til 25 kroner

 • Den svarte oksideringen fungerer som et slags glidemiddel, som raskt transporterer vekk spon.
 • Ved å bruke valset stål, blir boret mer elastisk, slik at det ikke knekker så lett.
 • Borhodet er slipt i en 135° vinkel. Det øker borets holdbarhet med opptil sju ganger.

Trebor vs. Universalbor

TEST:
Med en søylebormaskin innstilt til 830 omdreininger i minuttet, borer jeg 50 hull med hvert bor i 36 mm furu.

RESULTAT:
Spesialboret skjærer seg uten problemer gjennom treet like raskt som jeg kontrollert klarer å senke søylebormaskinens borchuck. Det tar to sekunder per hull. Multiboret bruker akkurat dobbelt så lang tid. Ingen av de to borene mister fart underveis.

På oversiden lager begge et pent, rent og jevnt hull, mens det er større forskjell på baksiden. Treboret er nemlig betydelig skarpere, fordi det ikke også skal kunne håndtere andre hardere materialer.

Fordi treboret (t.v.) er betydelig skarpere enn multiboret (t.h.), lager det et pent og rent hull på baksiden.

Murbor vs. Universalbor

TEST:
Med en slagbormaskin innstilt til 1900 omdreininger og 32.300 slag i minuttet, borer jeg 50 hull med hvert bor i en 65 mm tykk murstein.

RESULTAT:
Den brede spissen på murboret er den blant spesialborene som ligner mest på multiboret. De to oppfører seg også veldig likt, samtidig som de bruker akkurat like lang tid på å komme seg gjennom mursteinen, nemlig 8 sekunder.

Murboret jobber jevnt gjennom alle de 50 hullene, mens multiboret etter cirka 35 hull får litt problemer med å rense hullet for støv. Det får derfor også litt vanskeligere for å rotere i hullet. Det er likevel ikke noe som gir utslag på tiden. Det er ingen synlig forskjell på hullene fra de to borene.

Det er ingen synlig forskjell på resultatet fra de to borene, som også klarer oppgaven på nøyaktig samme tid.

Metallbor vs. Universalbor

TEST
Med en søylebormaskin innstilt til 830 omdreininger i minuttet, borer jeg 50 hull med hvert bor i en 2 mm tykk stålplate.

RESULTAT
Spesialborets spiss er betydelig skarpere enn multiborets spiss, noe som gjør det i stand til å skjære vekk store spon.

Multiborets spon er mye mindre. Spesialboret har derfor også mye lettere for å komme gjennom stålplaten. Det klarer oppgaven på 8 sekunder, mens CYL-9-boret bruker nesten dobbelt så lang tid – nemlig 15 sekunder. Tiden for begge borene holder seg på samme nivå gjennom alle de 50 hullene.

Den største forskjellen ses på stålplatens bakside, der det er tydelig at spesialboret er i stand til å skjære seg gjennom platen med et rent snitt, mens multiboret må kjempe mer for det. Vi tester også borene i en hardere plate av rustfritt stål. Her bruker multiboret omkring fire ganger så lang tid på å komme gjennom platen i forhold til spesialboret.

Fordi spesialboret (t.v.) er betydelig skarpere enn multiboret (t.h.), lager det større spon.

Mens spesialboret (t.v.) skjærer seg gjennom platen og lager et helt rent hull på baksiden, så bryter multiboret (t.h.), som ikke er like skarpt, seg gjennom med en mye mer “flisete” kant.

Konklusjon

Det samme multiboret kan brukes i alle materialer

TEST:
Med multikonstruksjonsboret borer jeg først fem hull i tre, så fem hull i stål og til slutt fem hull i murstein. Jeg gjentar testen sju ganger, noe som gir 105 hull i alt.

RESULTAT:
Jeg forventet at særlig mursteinen ville slite så hardt på boret at det ville gå utover boretiden og resultatet i de andre materialene. Og selv om det er en liten utvikling i boretiden etter andre omgang i murstein, så er den så liten (omkring 1 sekund), at det ikke er enkelt å si om det er boret eller meg som begynner å miste litt futt. Alle de 105 hullene blir boret med et resultat som ligner det jeg får når jeg borer i tre, mur og stål hver for seg.

Selv om multiboret er det dyreste av de fire borene, så koster de tre spesialistene omtrent 50 % mer til sammen, hvis jeg skal ha alle tre. Derfor er jeg ikke i tvil om at det er CYL-9-multikonstruksjonsboret som fremover kommer til å ligge i den verktøykassen jeg har med med på farten, og som jeg bruker i hverdagen. Spesialistene sparer jeg til presisjonsarbeid i verkstedet.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Verktøy